Γράφει η Γιώτα Πριόνα
Φωτογραφίες: Σοφία Κοσμίδου

Μια ανάσα πριν το καλοκαίρι, προτού αποχαιρετήσουμε οριστικά τις μουσικές σκηνές για αυτή τη-γεμάτη από τραγούδι- σεζόν, μια ακόμη βραδιά από εκείνες τις τελευταίες δροσερές του Μαΐου, αφιερώθηκε σε έναν δίσκο με αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον. Ο δημιουργός, Βασίλης Ανδρικόπουλος παρουσίασε την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο «Στη μοναξιά της εξορίας σου» και ερμηνευτές τους Παντελή Θαλασσινό και Τάκη Κωνσταντακόπουλο.

andrikopoulos_vasilis_live_2015_05_002

Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει 8 κομμάτια και δύο επιπλέον ορχηστρικά, ενώ οι στίχοι και οι συνθέσεις έχουν την υπογραφή του Βασίλη Ανδρικόπουλου. Το σημείο στο οποίο έγκειται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, όπως σας προανέφερα, είναι ο θεματικός χαρακτήρας του δίσκου. Όλα τα τραγούδια συντέθηκαν με πηγή έμπνευσης/σημείο αναφοράς τον Μίκη Θεοδωράκη και την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πίσω του. Έτσι, ο δίσκος, στο σύνολό του, λειτουργεί ως φόρος τιμής στον μεγάλο δημιουργό, συνάμα και ως ειλικρινής εξομολόγηση του δημιουργού.

Η επιλογή να ερμηνεύσουν τα κομμάτια ο Παντελής Θαλασσινός και ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος ήταν άκρως επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ακριβώς διότι πρόκειται για έναν δίσκο με έντονο το λαϊκό στοιχείο, όμορφα συνταιριασμένο με έντεχνες νότες. Γι αυτό και η γλυκιά νοσταλγία στην χροιά του Θαλασσινού εναρμονίζεται με την απλότητα του στίχου, όπως η αυθεντικά λαϊκή φωνή του Κωνσταντακόπουλου έδεσε με το φύσει λαϊκό ύφος του δίσκου.


«Ήξερα ότι ο Βασίλης ετοιμάζει τέτοια δουλειά. Κατ αρχάς ήταν συγκινητικό όλο το
concept, ότι έφτιαξε κάποια τραγούδια, στίχους και μουσική, για τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θεοδωράκης είναι ο αγαπημένος μου συνθέτης και γνωρίζω σχεδόν ολόκληρη τη δισκογραφία του. Σχεδόν, γιατί είναι τεράστια. Ο Βασίλης είναι φίλος μου 30 χρόνια. Πιστεύω ότι είναι βαθιά λαϊκός συνθέτης. Απ’ αυτόν έμαθα κάποια πράγματα στα λαϊκά τραγούδια, αφού εκείνος έπαιζε πάντα λαϊκά ενώ εγώ προερχόμουν από άλλο είδος. Είμαστε, λοιπόν, χρόνια φίλοι και του είχα υποσχεθεί πως στον πρώτο του δίσκο θα τραγουδήσω και εγώ!» πρόσθεσε ο Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος τραγουδά μεταξύ άλλων και το ομώνυμο «Στην μοναξιά της εξορίας σου». Η δική του παρουσία στον δίσκο είναι, αν θέλετε, το «δυνατό χαρτί», με τα τραγούδια που ερμηνεύει να μοιάζουν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του. Ο Παντελής Θαλασσινός είναι ένας εξαιρετικά σταθερός, όσον αφορά στο ποιόν των συνεργασιών του, ερμηνευτής, γεγονός που επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά από την συμμετοχή του σε αυτόν τον δίσκο.


«Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω» τόνισε ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος «…μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό, έναν άνθρωπο που εκτιμώ και αγαπώ, φίλο εκλεκτό. Του Βασίλη Ανδρικόπουλου τα τραγούδια με συγκίνησαν. Είπα τρία τραγούδια στον δίσκο του, τον ευχαριστώ πάρα πολύ και ελπίζω να αρέσουν στον κόσμο.»


Αν κάτι πρόκειται να σας γοητεύσει, όπως ακριβώς φάνηκε να γοητεύει το κοινό, αυτό είναι οι μελωδικές συνθέσεις του κ. Ανδρικόπουλου. Οφείλω να ομολογήσω πως δεν γνώριζα την δουλειά του, γι αυτό με χαρά συνειδητοποιώ πόσο οικεία ένιωσα μέσα μου την μουσική του απ’ το πρώτο άκουσμα. Την ίδια εντύπωση και τα ίδια συναισθήματα έμοιαζε να συμμερίζεται και το κοινό το βράδυ της Τετάρτης…

«Νιώθω ειλικρινά συγκίνηση. Κατ αρχάς γιατί ο κόσμος αποδέχθηκε τον δίσκο με ιδιαίτερη χαρά. Νιώθω υποχρεωμένος και στους συνεργάτες μου και στον Παντελή Θαλασσινό και στον Τάκη τον Κωνσταντακόπουλο και σε όλη την ομάδα.» Ενώ πρόσθεσε «Δεν σου κρύβω ότι νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και από την απάντηση που μου έστειλε ο κύριος Μίκης Θεοδωράκης», επισημαίνοντας την αποδοχή και την επικρότηση του έργου από τον μεγάλο δημιουργό. Μ’ αυτές τις σύντομες αλλά περιεκτικές φράσεις ο Βασίλης Ανδρικόπουλος εξέφρασε το δικό του ευχαριστώ, με γενναιοδωρία και εκτίμηση προς όσους εργάστηκαν για να βγει το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης.


Μπορώ να σας περιγράψω, εν συντομία, την βραδιά ως συνονθύλευμα σπουδαίων ερμηνειών, με έκφραση αλληλοσεβασμού μεταξύ των καλλιτεχνών και του δημιουργού, σε κλίμα συντροφικότητας. Εκεί ακριβώς όπου η δημιουργία δεν έχει αυτοσκοπό την εμπορευματοποίηση. Ο δίσκος ας είναι καλοτάξιδος και εμείς πάντοτε τυχεροί, παριστάμενοι σε τόσο όμορφες βραδιές…!

Υ.Γ. Λάτρεψα την «Ανδρομέδα» του δίσκου. Ακούστε την και θα με θυμηθείτε!

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παρουσίαση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here