Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη
Ένα σημαντικό γεγονός θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 30 Ιανουαρίου με την σπουδαία ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη που είναι και επικεφαλής των Chronos Project. Πρόκειται για ένα κουαρτέτο εξαιρετικών μουσικών που συναντά τους ΤΑΚΙΜ, ένα από τα πιο σημαντικά σχήματα της νέας γενιάς που ταξιδεύει την παραδοσιακή μουσική και όχι μόνο, με μια φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο. Η Δήμητρα Γαλάνη μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του χθες και του σήμερα.
Για το λόγο αυτό βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στο πάνελ κάθισαν εξ αριστερών, ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Θωμάς Κωνσταντίνου μέλος των ΤΑΚΙΜ, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ο Χρήστος Ραφαηλίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, η συμπαραγωγός της Prospero Kατερίνα Σταματάκη, ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Σπύρος Μάνεσης μέλος των Chronos Project.
Πρώτος το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγάρου Μίλτος Λογιάδης συστήνοντας τους παρευρισκόμενους στο πάνελ. Αναφέρθηκε στη Δήμητρα Γαλάνη που ήταν από τις πρώτες ερμηνεύτριες του έντεχνου τραγουδιού που τραγούδησαν στο Μέγαρο Μουσικής, χαιρετίζοντας μία ακόμα παραγωγή.
Έπειτα το λόγο πήρε ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος κάνοντας εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα “Γέφυρες”, που αποτελεί γέφυρα πολιτισμών, τεχνών, ηλικιών και διαφορετικών μουσικών ειδών. Αναφέρθηκε επίσης και στην άμεση ανταπόκριση της Δήμητρας Γαλάνη στη δική του πρόσκληση και την ανάγκη παρουσίασης τέτοιων παραγωγών.
Η Δήμητρα Γαλάνη αφού με τη σειρά της πήρε το λόγο, ευχαρίστησε τον Μίλτο Λογιάδη και τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο που επιμένουν να στηρίζουν τέτοιες προτάσεις πολιτισμού. Όπως είπε «για εμένα είναι σκοπός ζωής να βρίσκομαι εδώ επί σκηνής όσο αντέχω, αλλά και κάτω από τη σκηνή για να μπορώ να μεταδίδω όσο μπορώ τις γνώσεις μου. Δεν θα τραγουδάω πάντα αλλά θα υπάρχω και θα σκέφτομαι αυτό που λέγεται τέχνη, οπότε θα είμαι στην υπηρεσία αυτή. Μέσα σε όλα αυτά χρησιμοποιώ τον εαυτό μου, τις γνώσεις και την πείρα μου. Είχα την ευτυχία να γνωρίσω πολύ μεγάλους δασκάλους, τον Μάνο Χατζηδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Νίκο Γκάτσο. Έμαθα από αυτούς τους ανθρώπους για τον πολιτισμό. Έτσι λοιπόν είχα στο μυαλό μου πάντα το πέρασμά μου στην “τρίτη περίοδο” της καριέρας μου, να κάνω αυτό που θέλω τη στιγμή που θέλω».
Συνέχισε η ίδια απαντώντας σε όποια επικριτικά σχόλια αφορούν το πολιτισμό στη χώρα μας, λέγοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που ανταποκρίνονται στα μουσικά είδη με ενθουσιασμό έχοντας την ανάγκη να ανακαλύψουν τα μουσικά στοιχεία. Συνέχισε τονίζοντας την προσωπική της εμμονή για να σμίξει την Ανατολή με τη Δύση. Μελετώντας κείμενα και συνθέσεις ανακάλυψε τα μέλη των Chronos Project και με ιδιαίτερη ευκολία δημιουργήθηκε το σύνολο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τους απολαμβάνω πολύ όταν τους ακούω να παίζουν. Είμαι ο πιο προνομιούχος θεατής. Πρώτο τραπέζι πίστα»! Ο Θωμάς Κωνσταντίνου είναι ο συνδετικός κρίκος από την ομάδα των ΤΑΚΙΜ. Να πω για τους ΤΑΚΙΜ, ότι όταν τους πρωτοάκουσα έκλαψα. Εγώ γεννήθηκα στη πόλη και δεν έχω βιώματα από την παράδοση. Έκλαψα όμως γιατί είδα τα βιώματα μέσα από τα νιάτα που αναδεικνύουν την παράδοση με ένα συγκλονιστικό τρόπο. Θα ακούσουμε κάτι για το οποίο πειραματιζόμαστε και αυτές τις μέρες στις πρόβες μας, το πάντρεμα των παραδοσιακών μελωδιών». Συνέχισε τονίζοντας πως αφιερώνει τη συναυλία αυτή στη μνήμη του Νίκου Σκαλκώτα.
Στη συνέχεια τα μέλη του Chronos Project εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη συνεργασία τους με τους ΤΑΚΙΜ και την διάθεση πειραματισμού να ενώσουν τη δεξιοτεχνία τους με τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες.
Ο Σπύρος Μάνεσης εξέφρασε την τιμή που αισθάνεται για τη συνεργασίας τους με ανθρώπους κορυφαίους του είδους όπως η Δήμητρα Γαλάνη και την ελευθερία που πρέπει να υπάρχει ώστε να παρουσιάζονται τέτοια έργα σε ανοιχτούς χώρους.
Ο Χρήστος Ραφαηλίδης εξιστόρισε την συνάντησή του με τη Δήμητρα Γαλάνη και την ανάγκη που είχαν για να σμίξουν ανατολικούς με δυτικούς ήχους, κάτι που κατάφεραν τελικά με τη μίξη συγκερασμένων και «ασυγκέραστων» μουσικών οργάνων.
Ο Θωμάς Κωνσταντίνου, μέλος των ΤΑΚΙΜ, αναφέρθηκε στον τρόπο που συναντά ετερόκλητους ανθρώπους όπως και μουσικούς και την αρχική του επιφύλαξη για τη σύμπραξη αυτή, η οποία στο τέλος παρουσιάζει ουσιώδες αποτέλεσμα.
Ο Πάνος Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στην ίδια προσπάθεια και εξίσου στην διάθεση πειραματισμού με τα μέλη του Chronos Project.
Η Δήμητρα Γαλάνη συμπληρώντας τόνισε ότι η πρόσμιξη ανατολής και δύσης δημιουργεί φως και ελπίδα για τη νέα γενιά.
Κλείνοντας η συμπαραγωγός Κατερίνα Σταματάκη, από την Prospero, ενημέρωσε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες σε επίπεδο οργάνωσης, κατάφερε να ενισχύσει την ιδέα αυτή ώστε να παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
30 Ιανουαρίου 2018
Ώρα έναρξης: 20:30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Πληροφορίες: 210 7282333
Αναλυτικά στοιχεία για τη παράσταση, μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό δελτίο τύπου…
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…