Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
1/9/2010
www.musiccorner.gr

Ένα τραγούδι…

«Χωρίς εσένα»

Όταν κάτι τελειώνει,
λιώνει ο πόνος το χιόνι
γιατί είναι ζεστός,
σαν τον ήλιο ζεστός.
Και μετά ξημερώνει,
είμαι ακόμη πιο μόνη
και πιο συ δυνατός,
όλο πιο δυνατός. 

Όμως ξέρω μια μέρα,
ίσως χρόνια μετά,
θα μετρήσω ξανά τα σπασμένα
χωρίς εσένα,
χωρίς εσένα.
Τα φτερά μου θ’ απλώσω
και θα φτάσω ψηλά
να κοιτάζω τα ξεθωριασμένα
χωρίς εσένα,
χωρίς εσένα.

 Όταν μένει σημάδι,
από ψεύτικο χάδι,
ξενυχτά μια πληγή,
πάλι ως την αυγή.
Μοναξιά το λιμάνι,
σ’ αγαπώ μα δε φτάνει,
ήλιος δε λέει να βγει
μεσ’ τη νύχτα μου αυτή.

————-

Με την ιστορία ενός καινούργιου τραγουδιού επανέρχεται η στήλη αυτή την εβδομάδα, μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Πρόκειται για το τραγούδι «Χωρίς εσένα», σε μουσική του Σταύρου Σιόλα και στίχους του Πόλυ Κυριάκου. Το τραγούδησε ο Σταύρος Σιόλας, μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, στο άλμπουμ του «Στα μισά της νύχτας», που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες.

Ζητήσαμε από το στιχουργό Πόλυ Κυριάκου να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία του τραγουδιού:

Ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου

«Το καλοκαίρι του 2006 με πολλή χαρά έλαβα ένα τηλεφώνημα που με ενημέρωνε ότι ο στίχος μου “Λίγο πριν ξημερώσει” σε μουσική Στέλλας Γαδέδη και ερμηνεία Ευτυχίας Μητρίτσα, προκρίθηκε στα δεκαέξι καλύτερα του “ανανεωμένου” Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το Αύγουστο της ίδιας χρονιάς πήρα την πτήση για Θεσσαλονίκη. Ήμουν ο μόνος που λάμβανε μέρος στο Φεστιβάλ από το εξωτερικό. Το “Λίγο πριν ξημερώσει” τελικά βρέθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα του Φεστιβάλ. Με την εξαίσια σύνθεση της ταλαντούχας Στέλλας Γαδέδη κατάφερε να παραμείνει στο χρόνο και να παίζεται συχνά στα ραδιόφωνα.
Μια σύμπτωση όμως: Καθώς ταξιδεύαμε προς τον χώρο, όπου γινόντουσαν οι πρόβες των τραγουδιών, δίπλα μου μέσα στο λεωφορείο καθόταν ο Σταύρος Σιόλας, τον οποίο είχα ξεχωρίσει με το πρώτο άκουσμα της σύνθεσής του “Της άρνης το νερό”. Με ρώτησε λοιπόν ο Σταύρος για τη Νέα Υόρκη, με ρώτησε για τους στίχους μου… Του είπα ότι αν τον ενδιέφερε θα μπορούσα να του δείξω μια επιλογή από το υλικό μου. Το βράδυ της ίδιας μέρας, του έδωσα ένα τετράδιο με στίχους μου. Την επομένη, χτυπά η πόρτα του δωματίου μου στο ξενοδοχείο. Ήταν ο Σταύρος. Μου λέει: “Πόλυ, έβαλα μουσική στο Χωρίς εσένα”. “Κιόλας;” του απάντησα… Μου τραγούδησε λοιπόν το “Χωρίς εσένα” α καπέλλα. Είχα μείνει έκπληκτος! Να σημειώσω ότι το μελοποίησε χωρίς κιθάρα, χωρίς πιάνο, χωρίς τίποτα…
Τέσσερα χρόνια μετά… το “Χωρίς εσένα” είναι το ντουέτο που όλοι γνωρίζουμε, το οποίο τραγουδάει η Ελευθερία Αρβανιτάκη μαζί με τον ίδιο τον συνθέτη. Προτού μπει στην εικόνα η Ελευθερία Αρβανιτάκη (την οποία ο Σιόλας θαυμάζει και εκτιμά εδώ και πολλά χρόνια), το τραγούδι θα το έλεγε ο ίδιος, ενώ εγώ το είχα γράψει για γυναίκα… οπότε αναγκαστήκαμε να “πειράξουμε” το στίχο για να εξυπηρετήσει ανδρική ερμηνεία…
».

Ο Σταύρος Σιόλας έγινε ευρύτερα γνωστός το 2006, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερου τραγουδιού, καθώς και βραβείο ερμηνείας στο ανανεωμένο, όπως ειπώθηκε τότε, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με «Της άρνης το νερό». Μπορεί το συγκεκριμένο τραγούδι από την πρώτη στιγμή να κέρδισε τις εντυπώσεις και να απέσπασε θετικότατα σχόλια, το Φεστιβάλ, όμως, δε μπόρεσε να καταγραφεί ως μια ουσιαστική προσπάθεια, που να εκφράζει την πραγματική αγωνία για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού και τη διάθεση των υπευθύνων της διοργάνωσης να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους συμμετέχοντες.

Για να επανέλθουμε στα του Σταύρου Σιόλα… Υπάρχει δισκογραφικά στο χώρο από το 2002, όταν κυκλοφόρησε το cd «Μια ήσυχη μέρα», απ’ όπου είχε ξεχωρίσει και ακουστεί το τραγούδι «Γεια σου γεροπλάτανε». Το 2008 συμμετείχε στη δισκογραφική έκδοση «Πάντα κάτι μένει» με τραγούδια διαφόρων συνθετών και τραγουδοποιών, όλα σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Εκεί ο Σταύρος Σιόλας έγραψε τη μουσική στο τραγούδι «Σε άδειο θέατρο», που τραγούδησε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ηχογράφησε το τραγούδι του Γιώργου Καζαντζή «Η πανοπλία που φοράς».

Το φετινό καλοκαίρι κυκλοφόρησε το νέο cd του Σταύρου Σιόλα, «Στα μισά της νύχτας», με εφτά τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο σε στίχους του Κύπριου Πόλυ Κυριάκου και του Φίλιππου Γράψα. Την παραγωγή επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανδρέου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here