Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
17/11/2010
www.musiccorner.gr

Δισκογραφικές συναντήσεις

Σταύρος Ξαρχάκος – Βίκυ Μοσχολιού
(δεύτερο μέρος)

Δεκαετία του εβδομήντα…

Το 1974 ξαναβρίσκουμε τη Βίκυ Μοσχολιού να τραγουδά Σταύρο Ξαρχάκο. Ήταν στο δίσκο «Νυν και αεί», με δέκα τραγούδια του συνθέτη σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Ερμηνευτές η Βίκυ Μοσχολιού («Νυν και αεί», «Στον κάτω δρόμο», «Μεγάλη Παρασκευή», Η λιόστρα», «Ανώνυμον», «Εμείς που μείναμε») και ο Νίκος Δημητράτος («Τα δόκανα», «Ήρθε ο καιρός», «Ο μαύρος ήλιος», «Ο δράκος»).

Για το «Νυν και αεί» επικαλούμαστε τη μαρτυρία του παραγωγού του δίσκου και βετεράνου στο χώρο της δισκογραφικής παραγωγής Γιώργου Μακράκη*: «Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την “Columbia” τα Χριστούγεννα του 1974 αμέσως μετά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο… Τα τραγούδια είχαν γραφτεί αρχικά για την επιθεώρηση “Για μια χούφτα δολλάρια” του Φρέντυ Γερμανού και του Κυρ. Το 1975, ο δίσκος έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία… Τα τραγούδια τα παρουσίασε την επόμενη σεζόν στο “Ζυγό” η Βίκυ Μοσχολιού σε ένα πρόγραμμα που είχε καταχειροκροτηθεί από το κοινό της εποχής».

Ο δίσκος, με εξώφυλλο του Γιάννη Μόραλη, καταγράφεται ως μια από τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας. Η μουσική τέχνη του Ξαρχάκου, σε συνδυασμό με την ποιητική στιχουργία του Γκάτσου άφησαν ως κληρονομιά πολύτιμη, «Νυν και αεί», τραγούδια διαμάντια. Η Βίκυ Μοσχολιού καταθέτει εδώ μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες της. Ειδικά στο «Νυν και αεί» ο τρόπος της παραμένει συγκλονιστικά ανεπανάληπτος. Όσοι και όσες κι αν επιχείρησαν να «ξαναπούν» μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο τραγούδι, είτε σε μουσικές παραστάσεις είτε σε δισκογραφικές εκδόσεις, απέτυχαν παταγωδώς να εκφράσουν τόσο πειστικά όσο η Μοσχολιού τη δύναμη και το σπαραγμό των στίχων του.

Οχτώ χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του ’82, ήρθαν τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ένα δισκογραφικό αφιέρωμα, με τη Βίκυ Μοσχολιού να τραγουδά – σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου – έντεκα τραγούδια διαφόρων συνθετών με την υπογραφή της «γριάς» του ελληνικού στίχου. Για ακόμα μια φορά η Μοσχολιού δικαίωσε τον Ξαρχάκο. «Η φωνή της Βίκυς Μοσχολιού φέρνει στην επιφάνεια και τονίζει τη σύνδεση του Λόγου και της Μουσικής», αναφέρει στο ένθετο σημείωμά του ο συνθέτης.
Ανάμεσα στο υλικό, το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Είμ’ αητός χωρίς φτερά», το μοναδικό που έχει τραγουδήσει σε δίσκο η Μοσχολιού και μάλιστα σε δεύτερη εκτέλεση και το «Τι έχει και κλαίει το παιδί» του Σταύρου Ξαρχάκου, που είχε καταγραφεί για πρώτη φορά με τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη το 1964 στο δίσκο «Η Ελλάδα της Μελίνας» από το ομότιτλο ντοκιμαντέρ.

Συναφής έκδοση με το αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι και ο προγενέστερος χρονικά δίσκος «Μάρκος ο δάσκαλός μας» (1968), όπου ο Ξαρχάκος ενορχήστρωσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη. Για ερμηνευτές επέλεξε το Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Γιώτα Λύδια, το Σταμάτη Κόκοτα, το Γιώργο Ζαμπέτα και τη Βίκυ Μοσχολιού, που ηχογράφησε τα τραγούδια του Μάρκου «Σ’ αυτό τον κόσμο τον κακό» και «Αλεξανδριανή».

Τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου (ανάμεσά τους «Το δίχτυ») βρίσκουμε και στο «Ανοιχτό βιβλίο» (2002) της Βίκυς Μοσχολιού. Ένα live cd, που μεταφέρει αυτούσιο τον παλμό και τη ζωντάνια των συναυλιών της στο θέατρο «Βεργίνα» της Θεσσαλονίκης. Αλλά και σε ένα διπλό live άλμπουμ της Μοσχολιού, που κυκλοφόρησε το 1999 και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, από τις συναυλίες της στο Λυκαβηττό στις 22 και 23 Ιουνίου του ’98. Μαζί της και η Συμφωνική Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών.

Το επισημάναμε και στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος. Δεν ήταν πολλά τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου που ηχογραφήθηκαν από τη Βίκυ Μοσχολιού. Αυτό, όμως, δε μειώνει σε τίποτα την αξία τους. Ήταν τραγούδια μεγάλα, όπως αποδείχτηκε. Τραγούδια αγιασμένα…

*«100 δίσκοι και η ιστορία τους», μια ειδική έκδοση της «Καθημερινής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ