Γράφει η Πέννυ Πηττά
Φωτογραφίες: Ματίνα Φουντούλη

Υπάρχουν οι μουσικοί που βγάζουν ένα τραγούδι «κομίτη». Το ανεβάζουν στο youtube κάνουν μεγάλη επιτυχία κι ύστερα χάνονται. Η Μόνικα δεν είναι από αυτούς τους μουσικούς, γιατί καταφέρνει πάντα να κερδίσει το κοινό παρόλη τη σκληρή κριτική που έχει δεχτεί κατά καιρούς.

Η είδηση για τον νέο δίσκο της με Ελληνόφωνο στίχο, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει νέες αντιδράσεις. Οι πρώτες μάλιστα ξεκίνησαν δύο χρόνια πριν όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι «Στάλα» και συνεχίστηκαν με την είδηση του νέου δίσκου με Ελληνικό στίχο. Έμενε να ακούσουμε τον νέο αυτό δίσκο για να ανακαλύψουμε ότι η έμπνευση της Μόνικα παραμένει «ανθηρή» ακόμα και όταν διαβαίνει νέα μονοπάτια.

«Ο κήπος είναι Ανθηρός» είναι ο τίτλος του νέου εγχειρήματος της Μόνικα, τον οποίο αποφάσισε να μας συστήσει σε ένα αγαπημένο της χώρο, στο Γιασεμί στην Πλάκα, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου. Ένας χώρος άκρως φιλόξενος, ιδανικός για να χωρέσει καλούς και αγαπημένους φίλους, τόσους όσους ακριβώς χρειάζονται τα νέα ξεκινήματα, ούτε πολλούς, ούτε λίγους αλλά σίγουρα αληθινούς.

«Η Μόνικα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, έκανε live, έγινε μητέρα και μας τραγούδησε στα Ελληνικά ξεκινώντας με την «Στάλα», προκαλώντας μια θύελλα αντιδράσεων. Αλλά δεν υπάρχουν μεγάλοι έρωτες που δεν ξεκινάνε με ένα μεγάλο νταλκά. Για να μας αγαπήσει το κοινό πρέπει να μαλώσουμε μαζί του» είπε ο Ρένος Χαραλαμπίδης ο οποίος είχε το ρόλο παρουσιαστή της βραδιάς.

Και συνέχισε η Δήμητρα Παπαδοπούλου, «Τη Μόνικα τη γνώρισα στη Νέα Υόρκη και αμέσως μετά άρχισα να ψάχνω στο google τα τραγούδια της. Εκεί ανακάλυψα ότι έχει κάποια τραγούδια σε ξένους στίχους. Παρόλο που δεν αγαπώ τον ξένο στίχο με τα δικά της  ταξίδεψα. Ήρθε η ώρα να ταξιδέψω και με Ελληνικό στίχο μαζί της».

«Πάντα βαθιά μέσα μου θα τραγουδάω Ελληνικά», είπε η Μόνικα, «στις δικές μας βραδιές κάθομαι στο πιάνο και αυθόρμητα τραγουδάω Ελληνικά. Είναι σαν να είμαι δύο άνθρωποι, η Μόνικα με τις δουλειές που γνωρίζετε και η Λεμονιά όταν τραγουδάω Ελληνικά! Τα τραγούδια υπήρχαν μέσα μου και περίμενα την κατάλληλη στιγμή, τους κατάλληλους ανθρώπους, για να τα τραγουδήσω και στον κόσμο».

Αφού μάθαμε και την ιστορία για το πως γράφτηκαν τα επτά τραγούδια του δίσκου, το λόγο πήρε η μουσική. Ο πραγματικός λόγος που μαζευτήκαμε στο Γιασεμή εκείνο το βράδυ, ένα πιάνο, μια μοναδική χροιά φωνής και επτά καινούργια, ανθισμένα τραγούδια. Είναι εκείνες οι στιγμές που δεν περιγράφονται. Σε οδηγούν οι μελωδίες και σε παρασύρουν στα δικά τους ταξίδια.

«20 χρόνια από σήμερα, θα θυμόμαστε αυτή τη βραδιά γιατί ο δίσκος της Λεμονιάς-Μόνικα θα έχει μπει στο πάνθεον της δικής μας μουσικής», ήταν τα λόγια με τα οποία μας αποχαιρέτησε ο Ρένος Χαραλαμπίδης.

Το αγαπημένο τραγούδι της, «Το δίχτυ» του Νίκου Γκάτσου, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, ήταν το τελευταίο που έπαιξε στο πιάνο για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί και να σφραγίσουμε τη βραδιά για πάντα στη μνήμη μας.

Ο δίσκος «ο Κήπος είναι ανθηρός» κυκλοφορεί από την Panic records.

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here