Φωτογραφίες από τις πρόβες: Πηνελόπη Γερασίμου

Το φετινό φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Ηρώδειο ξεκινά με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο.

Από τη δεκαετία του ’70, που εμφανίστηκε στον χώρο της μουσικής, ο Μικρούτσικος έγραψε όπερα, συμφωνικά έργα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και μερικά από τα σημαντικότερα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια. Δημιουργίες που τραγουδήθηκαν από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της χώρας αλλά και –κυρίως– από το κοινό, που τις αγάπησε.

Η απώλεια του συνθέτη, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρξε πλήγμα για τον καλλιτεχνικό κόσμο, για το κοινό, αλλά και για το ίδιο το Φεστιβάλ, με το οποίο είχε μια ειδική σχέση, καθώς υπήρξε Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού (1998-1999). Η συναυλία αυτή είναι μια ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ, για έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας αλλά κι ένα κομμάτι της ατομικής και συλλογικής μας ιστορίας.

Ο Μικρούτσικος αγαπούσε το θέατρο και έντυσε με τη μουσική του πολλές ιστορικές θεατρικές παραστάσεις – από παραστάσεις αρχαίου δράματος μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά. Όπως έλεγε ο ίδιος: «…είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης. Αν ακούσεις τις μουσικές μου για το θέατρο, θα δεις να κινούμαι από τη μια άκρη του φάσματος μέχρι την άλλη. Γιατί αυτό; Γιατί στο θέατρο αποδεκτό και σωστό είναι ό,τι είναι λειτουργικό. Και η μαγεία της θεατρικής μουσικής εξαρτάται από τη λειτουργικότητά της».
Πολλά από τα τραγούδια του αυτά πέταξαν και μακριά από τη σκηνή του θεάτρου και κατέκτησαν το κοινό, όπως η «Ελένη», το «Άννα, μην κλαις», η «Μπαλάντα του ξεσηκωμού», το «Επέστρεφε», το «Μηδέν» και πολλά άλλα.

Στις 15 και 16 Ιουλίου, στο Ηρώδειο, θα ακούσουμε τραγούδια που γράφτηκαν για ιστορικές θεατρικές παραστάσεις, όπως: «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, «Φουέντε Οβεχούνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας» σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς, «Βίκτωρ Βικτώρια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, «Αρχοντοχωριάτης» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη κ.ά.
Επίσης, μουσικές που έντυσαν στίχους του Κ. Π. Καβάφη, του Μάνου Ελευθερίου, του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, της Αγαθής Δημητρούκα, του Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών άλλων.

Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας θα έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ, ανάμεσα στις νότες, κείμενα θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.

Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες

Συντελεστές:
Κείμενα Θάνος Μικρούτσικος, Οδυσσέας Ιωάννου
Σκηνοθετική επιμέλεια Σεσίλ Μικρούτσικου
Ενορχηστρώσεις – Διεύθυνση ορχήστρας Θύμιος Παπαδόπουλος

Μουσικοί
Γιώργος Κατσίκας τύμπανα
Δημήτρης Ντουτσούλης μπάσο
Θοδωρής Οικονόμου πιάνο
Δημήτρης Αγάθος τρομπέτα
Τζίμης Σταρίδας τρομπόνι
Θύμιος Παπαδόπουλος φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο

Ηχοληψία Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης
Φωτισμοί Αντρέας Κούρτης
Εκτέλεση παραγωγής Μάνος Τρανταλλίδης

15 και 16 Ιουλίου

Ηρώδειο

Εισιτήρια
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 45€
ΖΩΝΗ Α΄ 35€ | ΖΩΝΗ Β΄ 25€ | ΖΩΝΗ Γ΄ 20€
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 17/12/10/8€
ΦΟΙΤΗΤΙΚO/65+/ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 9/7,5€
ΑΝΕΡΓΩΝ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Προπώληση:
Κεντρικά εκδοτήρια: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Δε – Πα 10:00 – 16:00, Σα 10:00 – 15:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Δε – Κυ 10:00 – 14:00
& τις ημέρες των παραστάσεων18:00 – 21:00
(από τις 20:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας)
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Δε-Πε 10:00 – 14:00
& τις ημέρες των παραστάσεων 10:30-21:00
(από τις 20:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας)

Όλα τα εκπτωτικά εισιτήρια αποκλειστικά από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του ΕΦ.

Τηλεφωνική αγορά 210 3272000 Δε – Κυ 09:00 – 21:00
ΑΜΕΑ 210 3221897, Δε – Πα 10:00 – 17:00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here