Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας

Σε έναν ιστορικό χώρο, ο οποίος άνοιξε έπειτα από μια μικρή παύση, φιλοξενηθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής, 11 Δεκεμβρίου. Ο Ζυγός είναι ένας χώρος που θυμίζει πάντα την εποχή των μπουάτ και παρουσιάζει τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Έτσι λοιπόν ο Μπάμπης Στόκας, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η νέα ερμηνεύτρια, Φρόσω Στυλιανού, παρουσίασαν το δικό τους πρόγραμμα με αξιόλογο χαρακτηριστικό την εναρμόνιση σύγχρονων και γνωστών διαχρονικών λαϊκών τραγουδιών. Ροκ μελωδίες, μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια έδεναν άριστα στο πρόγραμμα και δημιουργούσαν ένα άρτιο αποτέλεσμα μουσικά, το οποίο δεν άφηνε περιθώρια ανίας στο κοινό, αλλά αντίθετα το καθήλωνε και του έδινε πάντα την ευκαιρία να σιγοντάρει μαζί με τους καλλιτέχνες.

stokas_mpampali_stylianou_live_2015_12_006

Το ξεκίνημα έγινε με το «Ένας κόμπος η χαρά μου» του Σταύρου Κουγιουμτζή, θυμίζοντας τη διασκευή από τη συνεργασία των Πυξ Λαξ με τον Γιώργο Νταλάρα. Γνώριμα τραγούδια που καθιέρωσαν τους Πυξ Λαξ και τραγουδήθηκαν από όλους, όπως τα «Ανόητες αγάπες», «Τι είναι αυτό που μας ενώνει», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις», «Μια συνουσία μυστική» και «Γιατί», ήταν αυτά που ακούστηκαν στο πρώτο μέρος και θύμιζαν, κατά την προσωπική μου γνώμη, σε πολλούς στιγμές από τα χρόνια της εφηβείας, επαναφέροντας τα ίδια συναισθήματα που μάς περνούσαν όταν γράφτηκαν για πρώτη φορά. Ο Μπάμπης Στόκας με έντονο συναίσθημα ερμήνευσε το «Έπεφτε βαθιά σιωπή» του Μίμη Πλέσσα, τον «Παλιό στρατιώτη» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και το δικό του «Ο βασιλιάς της μοναξιάς». Αξίζει εδώ να αναφερθεί και ένα πρόσφατο σχετικά τραγούδι, «Οι Λαβύρινθοι», το οποίο ο Στόκας έχει ερμηνεύσει σε ντουέτο με τη δημιουργό του, Παυλίνα Βουλγαράκη.

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη, με τη γλυκιά φωνή της και την πολύ καλή σκηνική παρουσία, ερμήνευσε δικά της τραγούδια, όπως τα «Δες καθαρά», «Είσαι εσύ ο άνθρωπος μου» των Μάτσα και Περιστέρη και το «Δεν είναι αργά» -για τους απαισιόδοξους, σύμφωνα με την ίδια- του Νίκου Πορτοκάλογλου. Η ερμηνεύτρια ανέδειξε και το ταλέντο της στη σύνθεση παρουσιάζοντας ένα δικό της τραγούδι σε στίχους Νίκου Μωραΐτη, το «Πέντε βήματα».

Μία ακόμη συνοδοιπόρος, η Φρόσω Στυλιανού, η οποία διαθέτει ωραίο ηχόχρωμα φωνής, δείχνει να έχει πολλά υποσχόμενο μέλλον. Μαζί με τον Μπάμπη Στόκα και την Ανδριάνα Μπάμπαλη ερμήνευε άξια των δυνατοτήτων της γνώριμά μας τραγούδια.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ήταν ίσως έκπληξη για τους θαμώνες, καθώς αυτό περιλάμβανε γνωστά λαϊκά τραγούδια σημαντικών συνθετών, τα οποία συγκροτούσαν, εν τέλει, ένα γεμάτο πολύωρο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατ’ εξοχήν λαϊκό πρόγραμμα ήταν σε συγκεκριμένο μοτίβο «α λα παλαιά», το οποίο διατηρούσε το ύφος της των μπουάτ και μας μετέφερε σε μια περασμένη εποχή, τότε που οι μπουάτ κοσμούσαν την ελληνική μουσική σκηνή.

Οι αποκλειστικές δηλώσεις των καλλιτεχνών στο MusicCorner:

Σε έναν ιστορικό χώρο όπως είναι ο Ζυγός, πώς αισθάνεστε ως ερμηνευτής πιο σύγχρονων τραγουδιών;
Μπάμπης Στόκας: Είχα τη χαρά να παίξω εδώ στο παρελθόν και με τον Γιώργο Νταλάρα και με τον Πάνο Κατσιμίχα. Είναι ένας χώρος που αγαπάω και είμαι έτσι κι αλλιώς χαρούμενος που άνοιξε πάλι και που είμαι εγώ αυτός που ξεκινάει αυτό το δύσκολο έργο, αλλά πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι χώροι στην πόλη μας.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παντρεύετε σε ένα πρόγραμμα ροκ τραγούδια, μπαλάντες και ταυτόχρονα να γίνεται και λαϊκό;
Μπάμπης Στόκας: Ξαδέρφια είναι αυτά. Δηλαδή το λαϊκό τραγούδι είναι το ίδιο ροκ, οι άνθρωποι που το κάνανε ήτανε ροκ έτσι κι αλλιώς, νομίζω ότι είναι πολύ κοντά αυτά τραγούδια. Απλώς το δύσκολο είναι να τα βάλεις σε μία σειρά έτσι ώστε ο κόσμος να το νιώσει αυτό.

Πείτε μου για τις συνοδοιπόρους σας…
Μπάμπης Στοκας:
Η Ανδριάνα είναι φίλη πολλά χρόνια. Είχαμε πει πολλά χρόνια πριν να παίξουμε μαζί και φέτος δόθηκε η ευκαιρία. Η Φρόσω είναι ένα νέο κορίτσι που παίζει μαζί μου από πέρυσι, μια πολύ καλή τραγουδίστρια, ένα πολύ καλό παιδί, και είναι χαρά μου.

Με ποια συναισθήματα θέλετε να φύγει το κοινό από εδώ;
Μπάμπης Στόκας:
Να τραγουδάει και να θυμηθεί ωραία πράγματα από τη ζωή του, μέσα από αυτό το βράδυ.

stokas_mpampali_stylianou_live_2015_12_027

Πείτε μας λίγα λόγια για τις εμφανίσεις σας στον Ζυγό.
Ανδριάνα Μπάμπαλη:
Το πρόγραμμα έχει δύο μέρη στην ουσία. Το πρώτο είναι τα δικά μας τραγούδια ρεπερτορίου, αρκετά κομμάτια των Πυξ Λαξ που λέει ο Μπάμπης, κάποια ωραία τραγούδια που λέει η Φρόσω, διασκευές, και το δεύτερο είναι αμιγώς λαϊκό με τραγούδια λαϊκά του ‘60 πιο πολύ, κλασικά πράγματα, αυτής της εποχής όμως. Λέω και εγώ κάποια λαϊκά που συνήθως δεν λέω και μου αρέσει κιόλας πολύ. Το πρόγραμμα έχει αυτό το concept του «τραγουδάτε μη ντρέπεστε» που λέει ο Μπάμπης.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα που προσδοκάτε σε κάθε παράσταση;
Ανδριάνα Μπάμπαλη:
Να περάσει καλά ο κόσμος! Υπάρχουν κάποια τραγούδια τα οποία είναι πιο ξεχασμένα δηλαδή, αν και είναι γνωστά, έχουμε πολύ καιρό να τα ακούσουμε. Ελπίζω να περάσει καλά ο κόσμος και να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση που ζούμε.

stokas_mpampali_stylianou_live_2015_12_002

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα αυτό
Φρόσω Στυλιανού:
Είμαι πολύ χαρούμενη για τη συνεργασία μου με τον Μπάμπη και την Ανδριάνα, αλλά και με όλους τους μουσικούς μας.

Προσδοκάς άνοιγμα σε ένα ευρύτερο κοινό;
Φρόσω Στυλιανού:
Ναι. Φτιάχνω ήδη έναν προσωπικό μου δίσκο, ο οποίος ετοιμάζεται σιγά-σιγά, γράφω τη δική μου μουσική, τα τραγούδια μου, και ελπίζω να πάνε όλα καλά!

stokas_mpampali_stylianou_live_2015_12_005

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here