Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

«Προσωπικά, σίγουρα την ώρα που γράφω, ξεσπάω και μου κάνει καλό. Έρχομαι σε επαφή με τον εαυτό μου και με πράγματα που μπορεί να μη μου παραδέχομαι. Είμαι πολύ χύμα σε σχέση με αυτό που γράφω. Αν δεις αυτά που γράφω και με γνωρίσεις, θα νιώσεις ότι είμαστε δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι!»

Ελάχιστοι πρέπει να είναι εκείνοι, που τους τελευταίους μήνες δεν έχουν πέσει έστω μία φορά τυχαία, επάνω στο τραγούδι «Λαβύρινθοι»! Πρόκειται για το κομμάτι, που στάθηκε για πολλούς η αφορμή, να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τη δημιουργό και ερμηνεύτριά του, την Παυλίνα Βουλγαράκη! Ερμηνευτικά συμμετέχει και ο Μπάμπης Στόκας, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα κυκλοφόρησε και το επίσημο video clip του τραγουδιού.

voulgaraki_live_2015_03_011

Πριν από λίγο καιρό, η Παυλίνα τελείωσε με μία σειρά εμφανίσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, όπου συμμετείχε στο σχήμα, με τους Μανώλη Μητσιά, Φωτεινή Βελεσιώτου και Μπάμπη Στόκα, μία εμπειρία από την οποία «πήρε πάρα πολλά πράγματα», όπως μας είπε. Αυτήν την περίοδο συνεχίζει στην Αθήνα με μία σειρά εμφανίσεων σε διάφορα μαγαζιά.

Έτσι λοιπόν, βρεθήκαμε κι εμείς, το βράδυ της Παρασκευής στο White Rabbit στα Εξάρχεια για να την ακούσουμε! Πρόκειται για ένα μικρό μαγαζί και ατμοσφαιρκό, από αυτά που προτιμάει η Παυλίνα για τα live της. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι πρώτες μουσικές, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της και να μας δώσει απαντήσεις γύρω από τη μουσική, τα τραγούδια της, τις συνεργασίες και αρκετά ακόμη, που θα δείτε αναλυτικά λίγο παρακάτω.

voulgaraki_live_2015_03_016

Η Παυλίνα φαίνεται πανέτοιμη για μία πορεία που ήδη έχει μπει σε τροχιά, αφού βρίσκεται πια αρκετό καιρό στο «χώρο» και η εξέλιξη είναι ολοφάνερη! Στα τέλη του 2014 κυκλοφόρησε ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος της, οι «Λαβύρινθοι», έχουν κυκλοφορήσει δύο video clip, για το «Εδώ» και τους «Λαβύρινθους», ενώ ο δεύτερος δίσκος είναι ήδη στα σκαριά. Ταυτόχρονα, οι συνεργασίες της όσο περνάει ο καιρός εμπλουτίζονται.

Η ίδια διατηρεί και την ηρεμία της, χωρίς να πανικοβάλλεται σε σχέση με αυτά, αφού πιστεύει πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει»! Όποιος έρθει σε επαφή μαζί της, θα συναντήσει ένα άτομο χαρισματικό και εξοπλισμένο με πολύ δυνατά πλεονεκτήματα ταυτόχρονα, μεταξύ των οποίων, η φωνή και το ερμηνευτικό χάρισμα, που κερδίζουν την πρωτιά, όπως διαπιστώσαμε και από το live της περασμένης Παρασκευής.

voulgaraki_live_2015_03_008

Γύρω στις έντεκα και αφού είχε μαζευτεί ο κόσμος, η Παυλίνα και οι μουσικοί της, ανέβηκαν στη σκηνή για να ανοίξουν το live. Πιο συγκεκριμένα, μαζί της ήταν οι μουσικοί, Μάριος Παπαδάτος στο κοντραμπάσο, ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν και ο Μάριος Στέρπης στην κιθάρα, τους οποίους είδαμε σε πολύ καλή performance καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Το ρεπερτόριο είχε μεγάλη ποικιλία, αφού ακούσαμε από τα αγγλόφωνα «Which side are you on» και «Everybody’ s got to learn sometime», μέχρι και δημιουργίες από Χαϊνηδες, Παύλο Παυλίδη, Λεωνίδα Μπαλάφα, Αρλέτα και Σωτηρία Μπέλλου. Εννοείται πως δεν έλειψαν και τραγούδια από το δίσκο της. Προσωπικά, θεωρώ κορυφαία στιγμή του live την ερμηνεία του «Άγριου τσακωμού». Είναι ένα τραγούδι το οποίο έγραψε για εκείνη ο Σταμάτης Μορφονιός, μετά από συνάντησή τους, λέγοντάς της: «έχω γράψει ένα τραγούδι και πιστεύω ότι είσαι εσύ». Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ προσωπικό κομμάτι και αυτός είναι μάλλον και ο λόγος, που κι εκείνη φάνηκε να τα «δίνει όλα» πάνω στη σκηνή.

voulgaraki_live_2015_03_021

Ειδικά μετά από ένα σημείο, το live έμοιαζε με μία μικρή αναδρομή σε πολύ σημαντικούς έλληνες ερμηνευτές και δημιουργούς. Ίσως αυτές οι επιλογές να συμβόλιζαν και τις βασικές επιρροές που έχει δεχτεί η Παυλίνα σε σχέση με το τραγούδι. Λίγο αργότερα, ακούγοντας τις «Τυφλές ελπίδες», συμμετείχε και το κοινό τραγουδώντας όλοι μαζί δυνατά τους στίχους από το ρεφρέν. Επίσης, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη μεταξύ των τραγουδιών ήταν και η «Τίγρης» σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Αποστολάκη. Ίσως αυτή η επιλογή να φάνηκε αρχικά κάπως απρόβλεπτη, αλλά φαίνεται ότι είναι ένα κομμάτι που μάλλον της ταιριάζει πολύ.

Μία επίσης πολύ όμορφη στιγμή ήταν με το «Ποτάμι μαύρο» του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, αλλά και με το «Δίκιο μου» της Γιώτα Νέγκα, ένα τραγούδι που συνηθίζει η Παυλίνα να λέει στις εμφανίσεις της. Από το δίσκο ακούσαμε τους «Λαβύρινθους», που ξεχώρισε από την αρχή σαν η πρώτη επιτυχία μεταξύ των υπολοίπων, το «Φύγε» αλλά και το «Λίγο λίγο». Για το «Λίγο λίγο», μας είπε ότι είναι το δικό της «αγαπημένο από το δίσκο για προσωπικούς λόγους», όπως και της μητέρας της, η οποία της έκανε νόημα κάτω από τη σκηνή. Αυτή ήταν επίσης από τις πιο συγκινητικές στιγμές του live.voulgaraki_live_2015_03_017

Φτάνοντας προς το τέλος, η Παυλίνα αποφάσισε να κλείσει «συμβολικά», όπως μας είπε, με ένα υπέροχο κρητικό τραγούδι, τον «Αποχαιρετισμό», γνωστό σε πολλούς και με τον τίτλο «Μεσοπέλαγα αρμενίζω». Αποχωρώντας όμως από τη σκηνή, ο κόσμος ζήτησε και ένα ακόμη τραγούδι και για αυτό, το κλείσιμο έγινε με την ερμηνεία της στο «Ένα χειμωνιάτικο πρωί», της Ελένης Βιτάλη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γεμάτο εναλλαγές, συγκίνηση αλλά και με το συγκερασμό πολύ διαφορετικών μεταξύ τους τραγουδιών. Σε μία ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα, το live στο White Rabbit, ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να ακούσει κανείς μία νέα ερμηνεύτρια, όπως η Παυλίνα Βουλγαράκη, να δίνει τον καλύτερό της εαυτό επάνω στη σκηνή, αφήνοντας ένα ξεκάθαρο δικό της στίγμα και δημιουργώντας μας προσδοκίες για μελλοντικές της δουλειές. Η δυναμική παρουσία, οι ερμηνείες και ο χαρακτήρας της, είναι σίγουρα οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να βρεθούμε το συντομότερο ξανά σε live εμφάνισή της!

voulgaraki_live_2015_03_015

Διαβάστε όσα συζητήσαμε μαζί της λίγο πριν ξεκινήσει το live…

Music Corner: Βρισκόμαστε στο White Rabbit, όπου θα εμφανιστείς απόψε και την επόμενη εβδομάδα. Μετά από αυτές τις δύο εμφανίσεις, τι έχεις στο πρόγραμμα;
Παυλίνα Βουλγαράκη:
 Θα κάνουμε ακόμα κάποια live στην Αθήνα και θα πάμε το καλοκαιράκι και στην επαρχία! Στις 23 Απρίλη θα είμαστε στο Σταυρό του Νότου μαζί με το Χρήστο το Νινιό, που πρόσφατα γνωρίσαμε μεσω του πρώτου κομματιού του «Στέλνω ένα γράμμα στο Θεό». Εγώ τον πλησίασα.

Music Corner: Στην περιοδεία θα είσαι μόνη σου ή μαζί με το Χρήστο Νινιό;
Παυλίνα Βουλγαράκη
Όχι, μόνη μου θα είμαι στην περιοδεία. Με το Χρήστο προέκυψε επειδή ήθελα πολύ να κάνουμε κάτι παρέα, ταιριάζανε τα γούστα μας και μας έκατσε ωραία συγκυριακά. Αλλά μετά θα είμαι μόνη μου, σε μαγαζάκια μικρά.

voulgaraki_live_2015_03_001

Music Corner: Νομίζω έχεις προτίμηση στα πιο μικρά μαγαζιά…
Παυλίνα Βουλγαράκη:
Ναι, μου αρέσουν πάρα πολύ. Και στη Ρότα κάναμε ένα live πριν δύο εβδομάδες. Κι εκεί είναι πάλι ένα μικρό μαγαζάκι, ατμοσφαιρικό. Μου αρέσουν αυτά τα μέρη!

Music Corner: Εκεί τραγουδούσε και η Φωτεινή Βελεσιώτου, σωστά;
Παυλίνα Βουλγαράκη:
 Ναι! Μα και σήμερα έχει live!

Music Corner: Πως ήταν η συνεργασία σου με το αυτό το σχήμα φέτος; Φωτεινή Βελεσιώτου, Μπάμπη Στόκα και Μανώλη Μητσιά;
Παυλίνα Βουλγαράκη
: Πήρα πάρα πολλά πράγματα από αυτό. Φυσικά και ο ρόλος μου ήταν σαφώς μικρότερος, γιατί ο καθένας έχει τη δική του πορεία και είναι λογικό μια τέτοιου είδους παρουσίαση να πηγαίνει «ιεραρχικά». Είδα μουσικούς δρόμους, τους οποίους δεν είχα συναντήσει. Αλλά γνώρισα και ανθρώπους, που είναι σπουδαίοι ως άνθρωποι, οπότε δεν απομυθοποιήθηκε για μένα ο χώρος.

voulgaraki_live_2015_03_002

Music Corner: Κάνεις γενικά κινήσεις για να προσεγγίσεις άλλους καλλιτέχνες για συνεργασίες;
Παυλίνα Βουλγαράκη:
 Εννοείς από άποψη δημοσίων σχέσεων, ε; Καθόλου! Δεν έχω καμία σχέση με τις δημόσιες σχέσεις. Είμαι τυχερή προς το παρόν γιατί τα μαγαζιά οπου κάνουμε live με έχουν ψάξει μόνα τους. Όπως και τα μουσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καλή ώρα σαν σήμερα. Είμαι τυχερή ως προς αυτό, αλλά η τύχη δεν αρκεί. Κάποια στιγμή πρέπει να βελτιώσω την κοινωνικότητα μου.

Music Corner: Πιστεύεις ότι η τέχνη θεραπεύει; Και είναι ένας από τους λόγους που είσαι σε αυτό το χώρο;
Παυλίνα Βουλγαράκη:
 Ναι, σίγουρα βοηθάει. Πολύ δύσκολα ένας άνθρωπος ψυχολογικά ή συναισθηματικά καλά θα μπει στην διαδικασια καταγραφής σκέψεων, η οποία τελικά προσφέρει κάθαρση συναισθηματική. Προσωπικά σίγουρα την ώρα που γράφω, ξεσπάω και μου κάνει καλό. Έρχομαι σε επαφή με τον εαυτό μου και με πράγματα που μπορεί να μη μου παραδέχομαι. Είμαι πολύ χύμα σε σχέση με αυτό που γράφω. Αν δεις αυτά που γράφω και με γνωρίσεις, θα νιώσεις ότι είμαστε δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Στην καθημερινή μου ζωή δεν είμαι τόσο ευάλωτη, αντίθετα είμαι έως και κυνική. Οπότε οι μόνες στιγμές που είμαι ευάλωτη και ευαίσθητη, είναι όταν γράφω, γιατί αν δεν το κάνω και αυτό, δε θα έρθω ποτέ σε επαφή με τον εαυτό μου. Το ίδιο θεωρώ ότι ισχύει στη μουσική και όταν είσαι ακροατής. Πολλές φορές, που θα ακούσω ένα τραγούδι κάποιου καλλιτέχνη, θα με φέρει σε επαφή με συναισθήματά μου ή με μία κατάσταση. Από το να με κάνει να σκεφτώ ότι και ένας άλλος άνθρωπος κι εγώ έχουμε κοινά βιώματα..μέχρι να εμπνευστώ για λύσεις. Ναι, σίγουρα πιστεύω ότι βοηθάει τη ψυχή η μουσική και γενικότερα η τέχνη.

voulgaraki_live_2015_03_006

*Η Παυλίνα Βουλγαράκη θα εμφανιστεί αυτήν την Παρασκευή 3 Απριλίου στο White Rabbit στα Εξάρχεια και στις 23 Απριλίου στο Σταυρό του Νότου με τον Χρήστο Νινιό.

——————————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here