Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Στις 4 και 5 Μαΐου, ο Γιώργος Νταλάρας επιστρέφει στη σκηνή για δύο μοναδικές συναυλίες, προσκαλώντας μας σε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο ιστορίες, πάθος και αυθεντικότητα. Μια διαδρομή που αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική παράδοση και ιδιαίτερα στο ρεμπέτικο τραγούδι.
Με αφορμή τις παραστάσεις αυτές, παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Απριλίου συνέντευξη Τύπου στο φουαγιέ της Πλατείας της Αίθουσας “Χρήστος Λαμπράκης”.
Τον πρόλογο έκανε ο κύριος Αντώνης Στεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Γιώργος Νταλάρας στην ανάδειξη του ρεμπέτικου, πριν παραδώσει τον λόγο στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου, Γιάννη Βακαρέλη. Ο τελευταίος υπογράμμισε πως ο σπουδαίος ερμηνευτής συνέδεσε το όνομά του με εμβληματικές παραστάσεις αφιερωμένες στο ρεμπέτικο, προσεγγίζοντάς το με έρευνα, αγάπη και βαθιά κατανόηση.
Ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε στη συνέχεια για το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την προβολή και προώθηση του ρεμπέτικου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι ένας αλητάκος που γυρίζει όλο τον κόσμο». Τόνισε πως το ρεμπέτικο έχει πλέον βγει από το περιθώριο, κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και συνεχίζει να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας βιώματα όπως η ξενιτιά, η αδικία, ο έρωτας και το πάθος. Πρόσθεσε ακόμη: «Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το πιο ελληνικό ροκ που έχουμε».
Μαζί του επί σκηνής θα βρεθούν οι: Βασίλης Κορακάκης, Ασπασία Στρατηγού, καθώς και οι προσκεκλημένοι Χριστίνα Μαξούρη, Μαριάνα Κατσιμίχα και οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης.
Ο Βασίλης Κορακάκης μίλησε για τους σημαντικούς σταθμούς του ρεμπέτικου στη δισκογραφία και το μέλλον του, τονίζοντας ότι το είδος αυτό αποτελεί θεμέλιο λίθο για πολλές δημιουργίες της ελληνικής μουσικής.
Η Ασπασία Στρατηγού, η Μαριάνα Κατσιμίχα, ο Μιχάλης Καλογεράκης (ο οποίος έχει αρχίσει να χαράζει τον δικό του δρόμο στην ποίηση), αλλά και ο σκηνοθέτης Άγγελος Τριανταφύλλου, εξέφρασαν με λιτά λόγια την αγάπη τους για το ρεμπέτικο και την υψηλή δόνηση που μεταδίδει ο ήχος του.
Σημείωμα του Γιώργου Νταλάρα για την παράσταση “Στους Δρόμους του Ρεμπέτικου”:
Το ρεμπέτικο τραγούδι, πέρα από τη μαγεία και τον μύθο του ως έννοια, φιλοσοφία και τρόπος ζωής, αποτελεί –καθαρά από μουσική άποψη– ένα από τα πιο ισχυρά, αν όχι το ισχυρότερο, είδη της ελληνικής μουσικής.
Έχει πίσω του μια μακριά, ζωντανή ιστορία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χάρη στους υπεράξιους πρωταγωνιστές του: συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς και ερευνητές.
Ο μουσικός του πλούτος, συνδυασμένος με την εκφραστική του απλότητα, διαμόρφωσε ένα μοναδικό μουσικό είδος, μια φόρμα με ιστορική αξία. Τα βασικά του όργανα –μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, κιθάρες– καθώς και οι ρυθμοί, οι κλίμακες, οι βυζαντινοί ήχοι και τα μακάμ της Ανατολής, όχι μόνο θεμελίωσαν το ρεμπέτικο, αλλά επηρέασαν βαθιά το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
Το ρεμπέτικο, αρχικά τραγούδι του περιθωρίου, έδωσε φωνή στον ανυπότακτο, τον μάγκα, τον επαναστάτη, τον rebel. Στην εξέλιξή του, έγινε το τραγούδι του λαού – του έρωτα, της φτώχειας, της ξενιτιάς, της κοινωνικής αδικίας, της λύπης, της χαράς και της ελπίδας.
Και όμως, το ρεμπέτικο δεν έχει ακόμη αποθησαυριστεί πλήρως. Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε, να ανακαλύψουμε και να εμπνευστούμε από αυτό. Η συνεχής αναβίωσή του από νέους καλλιτέχνες, ακόμη και από διαφορετικά μουσικά είδη, επιβεβαιώνει τη διαχρονική επιδραστικότητά του.
Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, οι σημαντικότεροι Έλληνες συνθέτες γράφουν λαϊκά τραγούδια που πατούν πάνω στους δρόμους και τους ρυθμούς του ρεμπέτικου, προσφέροντας κομμάτια όμορφα, άξια και αντάξιά του.
Το “παλιό” ρεμπέτικο ταξιδεύει στο μέλλον με σιγουριά και περηφάνια.
Τραγούδι
Γιώργος Νταλάρας
Ασπασία Στρατηγού
Βασίλης Κορακάκης
Καλεσμένοι
Χριστίνα Μαξούρη
Μαριάνα Κατσιμίχα
Μιχάλης Καλογεράκης
Παντελής Καλογεράκης
Σχεδιασμός φώτων: Περικλής Μαθιέλλης
Φωτισμοί: Γιαννης Μανιατάκος
Σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Μαΐου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Προπώληση εισιτηρίων: megaron.gr