10/9/2010
Γράφει η Κατερίνα Χαμηλοθώρη
www.musiccorner.gr

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, συναυλία για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων της δράσης των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου με την παρουσία πολλών αγαπημένων Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια από την μέχρι τώρα πορεία τους. Με αφορμή λοιπόν τη συναυλία αυτή, τη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα σε γνωστό βιβλιοπωλείο της Αθήνας η συνέντευξη τύπου στην οποία έδωσαν το «παρών» σημαντικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου, καθώς και πολλοί από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν. Το Music Corner ήταν εκεί και σας μεταφέρει με λεπτομέρεια, όλα όσα ειπώθηκαν.

Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται αρκετή ώρα πριν από το προκαθορισμένο «ραντεβού» στο χώρο που έγινε η συνέντευξη. Φίλοι, συνάδελφοι των Γιατρών του Κόσμου και καλλιτέχνες άρχισαν να καταφθάνουν σιγά-σιγά, χαιρετώντας εγκάρδια ο ένας τον άλλον και μιλώντας για όσα πρόκειται να συμβούν στο Θέατρο Πέτρας τη μεγάλη βραδιά. Όταν όλοι οι παρευρισκόμενοι πήραν τις θέσεις τους, ξεκίνησε η συνέντευξη μέσα σ’ ένα πολύ θερμό κι ευχάριστο κλίμα.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κύριος Ανδρέας Θωμόπουλος που είναι μέλος των Γιατρών του Κόσμου και σκηνοθέτης στο επάγγελμα, καλωσορίζοντας τον κόσμο που βρισκόταν εκεί και παρουσίασε τους υπόλοιπους συνομιλητές του πάνελ. Ο κύριος Θωμόπουλος έδωσε αμέσως μετά το λόγο στην κυρία Ηρώ Βαλσαμή (επίτιμη πρόεδρο των γιατρών του κόσμου), η οποία είναι μια απ’ τους σημαντικότερους ανθρώπους που βοήθησαν για να διοργανωθεί αυτή η συναυλία. «Δε βοήθησα μόνο εγώ στο να πραγματοποιηθεί η βραδιά αυτή, αλλά όλοι μαζί κάναμε αυτή την προσπάθεια και κυρίως οι συνθέτες και οι στιχουργοί που προσφέρουν τα τραγούδια τους και τη μουσική τους γι’ αυτό τον σκοπό. Ελπίζουμε ότι θα έρθει πολύς κόσμος στη συναυλία, όχι μόνο γιατί θα βοηθήσει το έργο των Γιατρών του Κόσμου ηθικά και οικονομικά, αλλά επειδή θα είναι μια πάρα πολύ ωραία βραδιά, κάτι που σας υπόσχομαι», είπε η κυρία Βαλσαμή και συμπλήρωσε λέγοντας «Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια για τους Έλληνες Γιατρούς του Κόσμου (που δε δρουν μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα). Από το 1990 έχουμε ξεκινήσει εδώ στην Ελλάδα και δεν κατάλαβα πώς πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια παρά τη μεγάλη δράση. Διεθνώς οι Γιατροί του Κόσμου υπάρχουν πολύ περισσότερα χρόνια».

Έπειτα, ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κος Νικήτας Κανάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα 20 χρόνια είναι πολλά αλλά και λίγα ταυτόχρονα. Πριν από 20 χρόνια είχαμε βάλει ένα στοίχημα ότι δε θα χρειαζόμασταν και συνεπώς θα αυτοκαταργηθούμε, αλλά τελικά κάναμε λάθος και μάλιστα τώρα έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα από τότε. Αυτά τα 20 χρόνια πετύχαμε να είναι οι γιατροί στην πρώτη γραμμή και πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε και να συνεχίσουμε τη δεύτερη 20ετία είναι αυτή η μεγάλη γιορτή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους έχουν βοηθήσει σ’ αυτό το έργο, τους εθελοντές, τους καλλιτέχνες αλλά και στον Ανδρέα Θωμόπουλο που πριν λίγα χρόνια κατάφερε μέσα από εικόνες να δείξει τι ακριβώς κάνουμε».

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος ήταν οι δυο καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο πάνελ και ήταν οι επόμενοι που πήραν τη σκυτάλη για να εκφράσουν τη χαρά και την τιμή να είναι «κομμάτι» της υπέροχης αυτής εκδήλωσης. Συγκεκριμένα η κα Ρεμπούτσικα είπε ότι θεωρεί χρέος της να μπορεί να βοηθήσει στο έργο των Γιατρών του Κόσμου γιατί εκείνοι με τη σειρά τους βοηθούν κάποιους άλλους ανθρώπους που τους έχουν ανάγκη. Ακόμα δήλωσε ότι «αν το τραγούδι μας και η μουσική μας μπορούν να προσφέρουν κάτι, τότε κι εμείς θα νιώθουμε περισσότερο κοντά τους». Από την πλευρά του ο κος Καλαντζόπουλος δήλωσε ότι πιστεύει ότι κατά κάποιο τρόπο ότι και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες θεωρούνται «γιατροί», αλλά της ψυχής! Και «γιατροί της ψυχής», όχι μόνο για τους ανθρώπους που ακούν τη μουσική τους, αλλά και για τους ίδιους τους εαυτούς τους… Αμέσως μετά, παρομοίασε τους Γιατρούς του Κόσμου με τους Αγίους Αναργύρους, που οι άνθρωποι τους θεοποίησαν επειδή έκαναν καλό στους αρρώστους χωρίς …«να παίρνουν φακελάκι»! Αυτό ακριβώς, δηλαδή που κάνουν και οι Γιατροί του Κόσμου τη σημερινή εποχή, αφού εκείνοι είναι οι μόνοι που όχι μόνο δεν παίρνουν, αλλά δίνουν για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και τους αξίζει ένα μεγάλο «εύγε»!

Λίγο πριν τελειώσει η συνέντευξη τύπου, οι ομιλητές κάλεσαν τους υπόλοιπους συντελεστές – καλλιτέχνες που βρίσκονταν εκεί για να πουν δυο λόγια και ένας-ένας ευχαρίστησαν όλους όσους τους έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάτι τόσο μεγαλειώδες. Ο Μάριος Στρόφαλης, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Κώστας Μουρούλης (από Palyrria), ο Φώντας Τζανίνης από τα Χαλκέντερα Χάλκινα, η Τουρκάλα ερμηνεύτρια Dilek Koc, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και τίμησαν με τη παρουσία τους τη συνέντευξη τύπου (θα μας άρεσε να βλέπαμε εκεί και τους υπόλοιπους…)

Στη συναυλία συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώτα Νέγκα, Βαγγέλης Κορακάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Έλλη Πασπαλά, Μάριος Στρόφαλης, Dilek Koc, PALYRRIA και τα Χαλκέντερα Χάλκινα του Φώντα Τζανίνη.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ και 7 ευρώ το φοιτητικό.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια φράση που ανέφερε ο κύριος Θωμόπουλος από τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη. «Όταν δε ζούμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί», αλλά και με ενημέρωση για το πού μπορούμε όλοι μας να προμηθευτούμε εισιτήρια για την συναυλία, όπως και ποια είναι η τιμή αυτών. Όπως είπε και ο κύριος Κανάκης τα εισιτήρια κοστίζουν μόνο 12 ευρώ, ένα πόσο εντελώς συμβολικό… Μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους, οι ομιλητές ευχαρίστησαν για ακόμα μια φορά όσους ήταν εκεί, δίνοντας ραντεβού στο Θέατρο Πέτρας…

—————-

*** Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία παραμένοντας, ωστόσο, μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα. Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια.

—————-

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here