Γράφει ο Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Έχουμε δει παρουσιάσεις δίσκων να «ξεπετάγονται» σε μια ώρα. Έχουμε δει παρουσιάσεις δίσκων να «ξεχειλώνονται» εξαιτίας των μακρόσυρτων τοποθετήσεων του κάθε λογής καλεσμένου. Έχουμε δει όμως και εκείνες που μας έκαναν να πειστούμε πως κάτι σωστό και καλό έχει γίνει. Μια τέτοια παρουσίαση υπήρξε και αυτή του δίσκου «Τα Φώτα στην Πλατεία» των Πάνου Παπαϊωάννου, Χρυσόστομου Καραντωνίου και Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη στο Σταυρό του Νότου Plus.

Το λόγο στη βραδιά πήραν αρχικά οι δημοσιογράφοι. Ο Δημήτρης Μανιάτης και ο Αντώνης Μποσκοΐτης, απλά και ωραία, δίχως φανφάρες, ξετύλιξαν το κουβάρι του δίσκου μέσα από μια δεκάλεπτη εισαγωγική συζήτηση, που αποτέλεσε την καλύτερη προετοιμασία για τη ζωντανή ακρόαση. Μίλησαν για τη θεματική του δίσκου, για τη δομή του, τα εσωτερικά αλλά και εξωτερικά του στοιχεία ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στους συντελεστές και την ομαδικότητα του έργου, στο ύφος και στις αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο εγχείρημα, το «Χορό των ημερών».

karantoniou_papaioannou_parousiasi_2017_05_004

Με το κατάλληλο, λοιπόν, ζέσταμα, ο Πάνος και ο Χρυσόστομος μαζί με την εννιαμελή ορχήστρα των Cour des Miracles, παρουσίασαν για πρώτη φορά όλα τα τραγούδια του δίσκου. Αν και η αλληλεπίδρασή τους με το κοινό είναι ακόμα χλιαρή, μερικά από αυτά φάνηκαν να ξεχωρίζουν είτε γιατί οι ίδιοι οι δημιουργοί τα αγαπούν περισσότερο είτε γιατί αυτά «μιλούν» λίγο παραπάνω στον κόσμο. Για παράδειγμα, το ομώνυμο του δίσκου φέρει ένα ειδικό βάρος, το «Αυτός που αγαπάς», ντουέτο με τη Μαρία Παπαγεωργίου, αποτελεί πετυχημένη μεταφορά του «Someone you love» της Tina Dico, το «Δεν είμαι λέξη μοναχά» αναβλύζει μια ροκ ενέργεια που ταιριάζει πολύ στον Πάνο και το blues καταβολών «Ο καιρός θα δείξει» με τον Απόστολο Ρίζο, είναι το καλύτερο κλείσιμο για ένα δίσκο που «βασανίζεται» δημιουργικά μέσα από τα λόγια του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους για να φτάσει τελικά στο συμπέρασμα ότι αυτός που θα τα κρίνει όλα είναι ο χρόνος και μόνο αυτός.

karantoniou_papaioannou_parousiasi_2017_05_006

Τόσο η Μαρία Παπαγεωργίου όσο και ο Απόστολος Ρίζος αλλά και ο Κώστας Παρίσσης εμπλούτισαν τη βραδιά και με προσωπικές τους στιγμές ενώ αρκετά τραγούδια ακούστηκαν και από τον προηγούμενο δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «καλοδεμένο» και συμπαγές πρόγραμμα. Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της ραδιοφωνικής παραγωγού Εύας Τσακού, η οποία με σχόλια ραδιοφωνικού τύπου, εμπνευσμένα από τους στίχους των τραγουδιών, προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερη παραστατικότητα στην παρουσίαση. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι στο χώρο βρίσκονταν τα 11 έργα (ένα για κάθε τραγούδι) του ζωγράφου Ηλία Παπανικολάου, που ανέλαβε το εικαστικό κομμάτι του δίσκου.


Δε θα παραλείψω βέβαια να αναφέρω και την πρωτοφανή πλειάδα ονομάτων του μουσικού χώρου που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, δηλαδή τη Μελίνα Κανά, την Ελένη Ροδά, το Χρήστο Παπαδόπουλο, τη Βίκυ Γεροθόδωρου, τη Γεωργία Νταγάκη, τη Μάγδα Βαρούχα, το Γιώργο Καραδήμο, τη Σαβέρια Μαργιολά, το Χρήστο Νινιό, τον Απόστολο Μόσιο, τον Παντελή Κυραμαργιό, τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, τον Βασίλη Προδρόμου, το Γιώργο Γκώνια και πολλούς άλλους που πιθανόν μου διέφυγαν.

Για όλους εσάς, λοιπόν, που ψάχνετε λίγο φως μέσα στο σκοτάδι, τα «Φώτα στην πλατεία» είναι ένας δίσκος που θα βρείτε απαντήσεις. Όπως είπε και ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, «τα Φώτα στην Πλατεία είναι ένα σημάδι ότι η ζωή δε σταματά με το σκοτάδι και ότι περιμένει κάποιους ανθρώπους να μαζευτούνε».


* Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη Feelgood Records

** Την ορχήστρα Cour des Miracles (Αυλή των Θαυμάτων), αποτελούν οι:
Αλέξανδρος Κούρος
Ιάσονας Μαυρογεώργος
Μάριος Παπούλιας
Γιώργος Ντινάκος
Αλέξης Στενάκης
Νίκος Σταδιάτης
Αντωνία Τσολάκη
Μανόλης Τόμπρος
Αλέξανδρος Ζουγανέλης

*** Εκτάκτως στη παράσταση που είδαμε, αντί του Αλέξη Στενάκη, συμμετείχε ο Κρίτων Μπελλώνιας…

Τρομπέτα: Περικλής Αλιώπης


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here