Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Τσούμαλης

«Τα όνειρά μου αληθινά» είναι ο τίτλος του νέου δίσκου της Βίκυς Καρατζόγλου, που κυκλοφορεί από τη feelgood records. Τολμηρός τίτλος για την εποχή, καθώς τα όνειρα είναι τόσα πολλά και η εποχή τα πνίγει στη τοξική της ατμόσφαιρα. Ποιος θα βγει να τραγουδήσει τόσο για αυτά, αλλά και για εκείνα τα ανθρώπινα πάθη, τις επιλογές, τις στιγμές που καθορίζουν με θάρρος και αλήθεια; Υπάρχουν αρκετοί, αλλά αυτός ο δίσκος, στον οποίο συμμετέχουν παλιοί και νέοι δημιουργοί, οι οποίοι «βρήκαν τη φωνή τους» στη μεστότητα και στην αισθαντικότητα της φωνής της Βίκυς Καρατζόγλου, αποτελεί ίσως τη πιο δυνατή απάντηση στη περιρρέουσα κατήφεια.

karatzoglou_event_2016_04_021

Ετούτο δε δεν αποτελεί υπερβολή και εξηγούμαι αμέσως. Η Βίκυ Καρατζόγλου είναι μια τραγουδίστρια, που ύστερα από δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, έχοντας κατέβει από τη Δράμα να κυνηγήσει το όνειρό της, κατάφερε μετά από πείσμα και προσπάθεια να ανταποκριθεί στην εύνοια του χρόνου και να δώσει ψυχή σε ό,τι ονειρευόταν, ένα πρώτο της δίσκο, ο οποίος, όπως είπε ο παραγωγός της Νίκος Μακράκης, «ηχογραφήθηκε με τη πρώτη, που σημαίνει ότι η φωνή της έχει πραγματική αξία». Είχε τους κατάλληλους συνεργάτες, των οποίων το μεράκι και το ταλέντο, της έδωσε μουσικά διαμάντια, υπό την έννοια ότι μιλούν με καθαρότητα και αθωότητα για τα ανθρώπινα, που η ίδια τα έντυσε με τη μοναδική φωνή της. Το μαγικό σε αυτή τη δουλειά –και αυτό το καταλαβαίνει κανείς αν τη δει να τραγουδά- είναι ότι τα τραγούδια της δεν τα ερμηνεύει απλώς, αλλά τα εκφέρει, τα διηγείται, που σημαίνει ότι πέρασαν από τα βαθύτερα πηγάδια της ύπαρξής και της ψυχής της.


Προσθέτοντας δε τη βαθειά της συγκίνηση, την εκφρασθείσα δημοσίως αγάπη και ευγνωμοσύνη της στην οικογένεια της, τους φίλους και τους συνεργάτες της, αλλά και τα υγρά της μάτια καθώς άκουγε όλους εμάς από κάτω να σιγοτραγουδάμε τα νεογέννητα τραγούδια της, κατάλαβα πως πρόκειται για άνθρωπο με ήθος και βαθειά ευαισθησία, τα οποία συνδέονται αριστοτεχνικά με μια φρέσκια σκηνική παρουσία, που με μια χειρονομία μπορεί να σε ξεσηκώσει ή να σε συγκινήσει, αλλά κυρίως με μια φωνή που στο άκουσμά της νιώθεις πως κουβαλά την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού κι ότι είναι από εκείνες που θα τη κάνουν να πάει πιο πέρα. Το είπε άλλωστε και ο Νίκος Μωραΐτης, που της έδωσε στίχους του: «Έχει μια μνήμη η φωνή της Βίκυς που κουβαλά τη σεμνότητα των παλιών τραγουδιστριών».

Κοντά της στη παρουσίαση αυτή ήταν και ο Θανάσης Αλευράς, συμπρωταγωνιστής της στη παράσταση «Ήρωες» και φίλος της, με καθήκοντα παρουσιαστή της βραδιάς. Επίσης, το πάνελ αποτελούταν από την Ειρήνη Σουγανίδου, διευθύνουσα σύμβουλο της feelgood Records, τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, τον συνθέτη Μπάμπη Βαρθακούρη καθώς και τον παραγωγό του album Νίκο Μακράκη, οι οποίοι μίλησαν με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τη Βίκυ, που εμφανώς συγκινημένη εξέφρασε τη συγκίνηση και τη περηφάνια της για το πρώτο της αυτό δίσκο.


Μεταξύ αυτών βρέθηκαν και άλλοι συντελεστές του δίσκου, Γιάννης Σαββιδάκης, Γρηγόρης Πετράκος, Νίκος Μερτζάνος, Βαγγέλης Μαχαίρας, καθώς και φίλοι και συνεργάτες του χώρου της μουσικής και του θεάτρου: Λάκης Παπαδόπουλος, Άκης Κατσουπάκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώτα Νέγκα, Θέμης Καραμουρατίδης, Νίκος Πλατύραχος, Άννα Μαρία Μπιλίδα, Παυλίνα Βουλγαράκη, Σαββέρια Μαργιολά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Σπύρος Γραμμένος, Γιώργος Καραδήμος, Άκης Κατσουπάκης, Μιρέλλα Πάχου, Αγγελική Τουμπανάκη, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Θεοφανία Παπαθωμά, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Γιάννης Δημολίτσας, Ζώγια Σεβαστιανού, Ευαγγελία Συριοπούλου, Ιωάννης Καπελέρης, Νίκη Σερέτη καθώς και ο Γιώργος Δάσκαλος.


Το εξώφυλλο του δίσκου προδίδει τη πολυχρωμία των τραγουδιών. Από το ταξιδιάρικο «Ό, τι δεν ήμουνα» μέχρι την τραγικότητα του έρωτα της «Περηφάνιας» και το ζεϊμπέκικο «Γενναίες Μοναξιές» (“ευτυχώς δε φοβήθηκε τα λαϊκά στοιχεία, γιατί της ταιριάζουν εξαιρετικά”, όπως είπε ο Νίκος Μακράκης), αλλά και το τζαζ κομμάτι «Κουμάντο κάνει η θάλασσα» (που ύστερα μου εξομολογήθηκε πως είναι από τα κομμάτια, που συγκινείται πολύ κάθε φορά που το λέει), αντιλαμβανόμαστε πως η Βίκυ μπήκε με το δεξί στο χώρο της δισκογραφίας. Όταν στο τέλος τη ρώτησα πως νιώθει για τη πρώτη της ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά μου απάντησε: «Πολύ συγκινημένη, αλλά συγχρόνως και δικαιωμένη, γιατί ήταν πολλά τα χρόνια που πάλευα να βγάλω ένα δίσκο και ήρθε τώρα ομαλά η σωστή στιγμή. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαι πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.  Κι έτσι παίρνω δύναμη, για να πάω στα επόμενα, για τα οποία δε μπορώ να περιμένω»…

karatzoglou_event_2016_04_026

Κάπου ανάμεσα εκεί ήμουν κι εγώ και με έπιασα να χαμογελάω την ώρα που η Βίκυ τραγουδούσε. Κι ήταν χαμόγελο, γιατί άκουγα τραγούδια που άγγιξαν μνήμες, πληγές, όνειρα, λέξεις, τις πιο σπάνιες δηλαδή χορδές της καρδιάς. Κυρίως, όμως,  γιατί μπροστά μου είχα έναν άνθρωπο που το χαμόγελο και το καμάρι της ψυχής του δε μπορούσε να το κρύψει, γιατί εκείνη τη στιγμή έκανε με ποιότητα και ήθος εκείνο που είχε γράψει κάποτε σε ένα σημείωμα στη κολλητή της, «ότι θέλει να γίνει τραγουδίστρια». Τα όνειρά της αληθινά δηλαδή!

karatzoglou_event_2016_04_027Η Βίκυ Καρατζόγλου με τον συνεργάτη του MusicCorner.gr , Γιάννης Τσούμαλη…

Ακούστε εδώ όλα τα κομμάτια του cd! https://www.youtube.com/playlist?list=PLJNxdGxKM5qV6KpoN_rfWHnHkFbk_MvFZ


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here