Η Μαρία Ξενουδάκη με το ιστορικό της Αντιθέατρο θα παρουσιάσει το έργο του Φρειδερίκου Νίτσε, «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», με την ίδια επί σκηνής και στη σκηνοθεσία, από την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, στον Χώρο Τέχνης & Πολιτισμού Pleiades, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

O Νίτσε, ο μεγάλος φιλόσοφος, Η τραγική ζωή του
Η ζωή του Νίτσε είναι ένα μονόδραμα… σ’ όλες τις πράξεις αυτής της τραγωδίας, που ξετυλίγεται με την ορμή χιονοστιβάδας. Τούτος ο ερημίτης, αγωνιστής, στυλώνεται κατάμονος, κάτω από τον θυελλώδη ουρανό της μοίρας του. Κανείς δεν παραστέκεται δίπλα του. Κανείς δεν ορθώνεται ενάντια.

ΕΡΗΜΕΙΑ – Κάθε κίνηση ξεκάνει μοναδικά από αυτόν και αντανακλάται πάλι στον ίδιο. Τα λίγα πρόσωπα, που στην αρχή πορεύονται στη σκιά του, συνοδεύουν με βουβή μονάχα κατάπληξη και φρικαλέο ρίγος, το ηρωικό του εγχείρημα, κι ύστερα σιγά-σιγά απομακρύνονται σαν μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο.

Ούτε ένας δεν τολμά να ριψοκινδυνεύσει την είσοδό του στον εσώτερο κύκλο της μοίρας του, κι ο Νίτσε μιλάει πάντα, αγωνίζεται πάντα, υποφέρει πάντα μόνος και εγκαταλελειμμένος από όλους…

Σε κανέναν δεν απευθύνει τον λόγο του και δεν υπάρχει κανείς να του αποκριθεί. Και το τρομερό είναι πως κανείς δεν τον ακούει.

Ο Νίτσε που, στα 24 χρόνια του, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιένας με υποτροφία, είχε ως ακροατές μόνο 4-5 φοιτητές, ενώ οι «διάσημοι» της εποχής του –τώρα δεν υπάρχει κανείς από αυτούς– είχαν μέχρι 100 φοιτητές. Τα παράτησε τότε όλα ο Νίτσε και άρχισε να γράφει τα βιβλία του, που τον έκαναν αργότερα –όταν πέθανε– τον πιο ένδοξο φιλόσοφο όλων των εποχών. –Ντανιέλ Αλεβί

Ο Ζαρατούστρα είναι ο ίδιος ο ΝΙΤΣΕ, ο ασκητής, ο ερημίτης, ο οραματιστής, ο αναχωρητής, ο προφήτης, που προφητεύει ένα μέλλον απροσδιόριστο.

Ο Ζαρατούστρα θέλει να ελευθερώσει τον άνθρωπο, από το απατηλό ονειροπόλημα των αισθήσεων. –Μαρία Ξενουδάκη

Συντελεστές
Ηθοποιός: Μαρία Ξενουδάκη
Μετάφραση: Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξενουδάκη
Σκηνικά – κοστούμια: Ειρήνη Πετράκη
Φωτογράφιση: Κώστας Βολιώτης
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Παρασκευή στις 21:00
Σάββατο στις 21:00

Χώρος Τέχνης & Πολιτισμού Pleiades
Κοδράτου 9, Μεταξουργείο (έναντι σταθμού μετρό «Μεταξουργείο»)

Τηλ. κρατήσεων: 6909223809, 6974432929

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές – ΑμεΑ): 8 ευρώ
Άνεργοι: 5 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here