Γράφει η Μάρω Παναγή
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό έγινε το πρώτο επίσημο καλωσόρισμα του Φοίβου Δεληβοριά στην ανανεωμένη «Ταράτσα του Φοίβου». Μια βδομάδα πριν την έναρξη των παραστάσεων και σε έναν υπό διαμόρφωση ακόμα χώρο που θυμίζει Λας Βέγκας δεκαετίας του ’50, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου της Ταράτσας. Γνωρίσαμε τους συντελεστές, κάποιους από τους φετινούς καλεσμένους, ανακοινώθηκαν ενδιαφέρουσες εκπλήξεις και μπορούμε πλέον να περιμένουμε ανυπόμονα τις καλοκαιρινές βραδιές που θα στηθούν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο σε μια από τις πιο θεαματικές ταράτσες της Αθήνας.


«Η ταράτσα του Φοίβου είναι μία εμμονή μου, ένα όνειρο που είχα πάντα από μικρός, διότι εγώ δεν πρόλαβα στην ακμή τους ούτε τα αναψυκτήρια, ούτε τα βαριετέ, ούτε τα θεάματα ποικιλιών, τα οποία δέσποζαν στην Αθήνα για πέντε-έξι δεκαετίες, οπότε είχα την πολυτέλεια να τα φαντάζομαι. Ενδεχομένως στο μυαλό μου να ήταν και καλύτερα απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα… Ήθελα, λοιπόν, κάποια στιγμή αυτό το πράγμα να το κάνω πράξη», είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς στην αρχή της βραδιάς.


Πράγματι, με τόλμη, φαντασία και πολύ μεράκι ο τραγουδοποιός έστησε πέρυσι αυτόν τον ονειρεμένο χώρο. Τρεις μήνες γεμάτοι μουσική και γέλιο, 24 παραστάσεις με ταλαντούχους νέους και διαχρονικούς καλλιτέχνες και 12.000 θεατές είναι η απόδειξη πως ο Φοίβος Δεληβοριάς κατάφερε να επαναφέρει στην Αθήνα την παλιά θεαματική της αίγλη. Κατάφερε να κάνει τον κόσμο να ξαναγνωρίσει το θέαμα. Μάγοι και μπουρλέσκ χορεύτριες, μπαλάντες, σκετσάκια, vintage σκηνικά… Ο Φοίβος Δεληβοριάς έφτιαξε κάτι δικό του που έγινε δικό μας. Όπως, άλλωστε, γίνεται και με τα τραγούδια του. Ερωτοχτυπημένα, βγαλμένα από τα σχολικά κουδούνια, τις ντροπές, την εφηβική μελαγχολία και κάθε αγνό αίσθημα.


Μετά το καλωσόρισμα έγινε η παρουσίαση των συντελεστών. Φέτος ο μόνιμος θίασος θα αποτελείται από τον «λαμπρό, σύγχρονο showman» Θανάση Αλευρά, τον «βουβό κωμικό και μάγο» Alex De Paris, τη Νεφέλη Φασούλη που πέρυσι «άφησε το κοινό της ταράτσας ερωτευμένο» και τη La Dandizette, την «υπέροχη χορεύτρια μπουρλέσκ». Ξεχωριστή μνεία έγινε στα άτομα που δουλεύουν από πίσω: τον Άγγελο Τριανταφύλλου και τη Νατάσα Τριανταφύλλη στη σκηνοθεσία και την Ελένη Γκασούκα στα κείμενα, αλλά και στην υπόλοιπη δημιουργική ομάδα.


Έγινε μια αρκετά εκτενής παρουσίαση του προγράμματος του Ιουνίου που περιλαμβάνει επιθεωρήσεις, πολύ stand up comedy και μουσικές συμπράξεις με νέα πρόσωπα, ενώ ανακοινώθηκε και η μεγάλη φετινή προσθήκη: ο Επισκέπτης της Δευτέρας. Κάθε Δευτέρα, λοιπόν, ο Φοίβος δίνει την ταράτσα του σε αγαπημένους συναδέλφους για να κάνουν τη δική τους παράσταση, να του κάνουν ένα δώρο και ο ίδιος να γίνει ο καλεσμένος. Ποδαρικό στον νέο θεσμό θα κάνει η Παυλίνα Βουλγαράκη στις 11 Ιουνίου και στις 25 Ιουνίου τη σκυτάλη του Επισκέπτη θα πάρει η Αγγελική Τουμπανάκη. Τις τέσσερις Δευτέρες του Ιουλίου ο Διονύσης Σαββόπουλος, που είχε συμπράξει με τον Δεληβοριά και πέρυσι στην ταράτσα, θα στήσει ένα δικό του πρόγραμμα.


Ο Ιούνιος θα αρχίσει δυναμικά με ένα πάρτι από τα παλιά, ένα αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη και θα συνεχίσει με μια επιθεώρηση ονόματι «Ελληνοφρενοβλαβίωση» με ταλαντούχους κωμικούς


Οι καλεσμένοι-έκπληξη που αποκαλύφθηκαν ήταν η Αλέκα Κανελλίδου, η Λένα Πλάτωνος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μελίνα Κανά και η Κατερίνα Κούκα, ενώ ανακοινώθηκε και η κυκλοφορία του δίσκου της περυσινής ταράτσας.

Στη συνέχεια της βραδιάς πήραν το λόγο εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως ο Θανάσης Αλευράς που δήλωσε πως η ταράτσα είναι ένας λόγος να θέλουμε να μείνουμε στην Αθήνα το καλοκαίρι. Μετά την Παυλίνα Βουλγαράκη, τη Μαρία Παπαγεωργίου, την Αγγελική Τουμπανάκη, τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Θοδωρή Μαυρογιώργη τον λόγο πήρε ο Διονύσης Σαββόπουλος.

«Πριν από πάρα πολλά χρόνια είχα μια επίσκεψη από τον Φοίβο. Είδαμε μαζί τα θαυμάσια τραγούδια του, κουβεντιάσαμε, γνωριστήκαμε, συνεργαστήκαμε… Το ’92… 25 χρόνια πριν, ήμασταν παιδιά τότε, μετά εγώ λιγάκι μεγάλωσα! Ήταν μια πάρα πολύ ωραία επίσκεψη. Είναι η σειρά μου να κάνω κι εγώ μια επίσκεψη. Θα είμαι επισκέπτης στην Ταράτσα του Φοίβου της τέσσερις Δευτέρες του Ιούλη. Έφτιαξα ένα πρόγραμμα που λέγεται «Τα τραγούδια των άλλων» και είναι ακριβώς αυτό. Κυρίως τραγούδια άλλων δημιουργών. Ένα σύνολο από τραγούδια που για διάφορους λόγους με επηρέασαν, τα οποία είναι μνήμες και την ιστορία των οποίων δε θα χάσω την ευκαιρία να σας διηγηθώ όταν έρθει η ώρα τον Ιούλιο», είπε μεταξύ άλλων.


Η Κατερίνα Πολέμη, κωμικοί όπως ο Διονύσης Ατζαράκης, ο Θωμάς Ζάμπρας, ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο Σπύρος Γραμμένος και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης βρίσκονταν κι αυτοί εκεί για να καλωσορίσουν την ταράτσα.


Μια ζηλευτή πολύχρωμη ταράτσα, με νέον φώτα, χολιγουντιανά σκηνικά, αστική θέα, με μάγους, χορεύτριες, μελωδίες, ανέκδοτα και παραμυθένιες ερμηνείες ετοιμάζεται να υποδεχτεί το τυχερό της κοινό!

…κι ένας νέος φίλος, για την Μαρία Παπαγεωργίου, θαυμαστής και αυτός της Ταράτσας!

Πληροφορίες:

Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ 2018
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ:

6-7/6: ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ – (Αφιέρωμα στον ΛΟΥΚΙΑΝΟ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ)
Με τους: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ – ΜΑΡΙΑ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ
ΚΩΜΙΚΟ ΜΠΟΥΜ (Μακαλιάς – Ρούμπος – Σαρακατσάνης- Αγγελόπουλος)

13-14/6: ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΟΒΛΑΒΙΩΣΗ – (Επιθεώρημα)
Με τους: ΣΠΥΡΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ – ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Stand up comedy: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ

20-21/6: ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ – (Η επιστροφή της Μαγιοπούλας)
Με τη ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ – Συμπράττει η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Stand up comedy: ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ

27-28/6: ΑΝ ΖΟΥΣΑΜΕ Σ’ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ – (Ρομάντζο στην Ταράτσα)
Με τη ΜΑΡΙΖΑ ΡΙΖΟΥ Συμμετέχει ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗΣ
Stand up comedy: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μουσικοί:
Πλήκτρα: ΚΩΣΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Τύμπανα: ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΥΒΑΣ
Μπάσο: YOEL SOTO
Κιθάρες: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΤΣΥΦΑΣ

Κείμενα: Φοίβος Δεληβοριάς – Ελένη Γκασούκα
Σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου, Νατάσσα Τριανταφύλλη
Σκηνικά κουστούμια: Ελένη Στρούλια, Ζαΐρα Φαληρέα
Ηχοληψία: Γιάννης Πετρόλιας
Σχεδιασμός Φώτων: Παναγιώτης Τσεβρένης
Σχεδιασμός Αφίσας: Μυρτώ Δεληβοριά
Φωτογραφίες, Βίντεο: Δημήτρης Μακρής
Art work προσαρμογές: Δημήτρης Μακρής, Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Κινηματογράφηση: Χρήστος Γκίνης
Παραγωγή: PROSPERO – Κατερίνα Σταματάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Σταμάτης
Εκτέλεση Παραγωγής: Έφη Κουφοπούλου


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here