Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει τον διάσημο ψυχαναλυτή Sigmund Freud (Anthony Hopkins) στο Λονδίνο. Εκεί, τον επισκέπτεται στο γραφείο του ένας συγγραφέας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ονόματι C. S. Lewis (Matthew Goode). Η συνάντηση θα προκαλέσει και για τους δυο τους απρόσμενες αποκαλύψεις…

Ο Matt Brown σκηνοθετεί το «Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ» (“Freud’s Last Session”), ταινία η οποία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Mark St. Germain, το οποίο με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα. Αν και στιβαρή, η σκηνοθεσία είναι κάπως στατική, ενώ και σεναριακά λείπει μια μεγάλη δραματουργική κορύφωση. Ωστόσο, το έργο επωφελείται τα μέγιστα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίοι ανταλλάσσουν επιχειρήματα σαν μπαλιές σε αγώνα τένις υψηλού επιπέδου. Από τη μία ο διασημότερος ψυχαναλυτής του κόσμου και από την άλλη ο συγγραφέας της δημοφιλούς σειράς οικογενειακών βιβλίων «Το Χρονικό της Νάρνια» συνομιλούν, ως επί το πλείστον, μέσα σε ένα γραφείο, με φόντο τις σειρήνες και τα πολεμικά ανακοινωθέντα, αλλά και τη μουσική της ορχήστρας του BBC στο ραδιόφωνο.

Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο του φιλμ είναι ακριβώς ότι οι δύο αυτοί άνδρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις πάνω σε ουσιώδη υπαρξιακά ζητήματα. Ο Freud δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού, ο Lewis δεν διανοείται να την αμφισβητήσει. Καταλήγουν, λοιπόν, να αλληλοψυχαναλύονται, με την κρυφή ελπίδα τόσο να διαψεύσουν όσο και να επιβεβαιώσουν ο ένας τον άλλον. Το εγκεφαλικό, αλλά ουδέποτε δυσνόητο, σενάριο αναδεικνύει τις απόψεις τους, συχνά με πνευματώδες χιούμορ, και, κυρίως, αποκαλύπτει τα τραύματα που τους καθόρισαν. Και κάπως έτσι, θεμελιώδη ερωτήματα για την πίστη, την ουσία της ύπαρξης, τη σχέση γονέων και παιδιών και, τελικά, την αποδοχή των φόβων και των επιθυμιών μας, υφαίνουν τον καμβά μιας –κυριολεκτικά και μεταφορικά– ακαδημαϊκής, σίγουρα όμως όχι αδιάφορης ταινίας.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Spentzos Film, από την Πέμπτη, 23 Μαΐου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here