Το ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ συμμετέχει στη διημερίδα που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Θέατρο και Φυλακή-Θέατρο και Επανένταξη», με το έργο -Κ- που αναφέρεται στους Κ.ρατούμενους και αφορά τους ίδιους με αφορμή τους ίδιους.

Γράφτηκε ειδικά για αυτούς – ως ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι μια θεατροποιημένη μορφοποίηση της δικής τους εμπειρίας ως οροθετικών, ως εξαρτημένων, ως Κ.ρατουμένων, και ως ανθρώπων.

k_2015_06_002

Η θεατρική ομάδα του νοσοκομείου Άγιος Παύλος των φυλακών που ήταν ο πυρήνας αυτού του εγχειρήματος στην αρχική παρουσίαση εντός φυλακών το 2014, κατάφερε με αγώνες να έχει μεταφερθεί τώρα πια σε άλλη πτέρυγα και με καλύτερες συνθήκες. Οι περισσότεροι αποφυλακίστηκαν ή είναι σε διαδικασία αποφυλάκισης και μια νέα ομάδα ήδη από πέρυσι διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται με στόχο το επόμενο, τρίτο της βήμα.

Ένας από τους στόχους του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ και της ομάδας ήταν η παρουσίαση του -Κ- εκτός φυλακής, έτσι που η φωνή τους να συναντήσει με μια συμβολικότητα τον Κ.όσμο, στον Κόσμο. Αυτό το συμβολισμό έχει σήμερα η συμμετοχή στην διημερίδα που διοργανώνεται στις 12 και 13 Ιουνίου στο πλαίσιο : “Θέατρο και Φυλακή/Θέατρο και Επανένταξη”. Η συμμετοχή των ιδίων, όντας στη φυλακή, εκ των πραγμάτων αδύνατη. Η παρουσία όσων αποφυλακίστηκαν μη εφικτή. Και ο ουσιαστικός λόγος και στις δύο περιπτώσεις, πέραν των πρακτικών, είναι πώς η ομάδα παραμένει η πιο κοινωνικά στιγματισμένη – λόγω οροθετικότητας. Ευθύνη και χρέος μας είναι να τους προφυλάξουμε από την όποια έκθεσή τους. Ούτως ή άλλως θα βρίσκονται εκεί με τη φωνή τους αποτυπωμένη στο -Κ- έχοντας συσπειρώσει μια ομάδα ανθρώπων που πήρε το μήνυμα από αυτούς για να το μεταφέρει στην Κ.οινωνία.

Αυτό το εγχείρημα για τη μεταφορά του –Κ- στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αναλαμβάνει η σκηνοθέτης Χρύσα Καψούλη με την DameBlanche. Μια εθελοντική συμμετοχή που έγινε με πολλή αγάπη, ώστε να μπορέσει το μήνυμα του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ να περάσει στην κοινωνία.

k_2015_06_003

Η Χρύσα Καψούλη γι’αυτό το εγχείρημα αναφέρει : «Το θέατρο μπορεί να αλλάξει ζωές! Όταν ήρθε ο Τσιμάρας Τζανατος και ο Γιάννης Νικολόπουλος και μου ζήτησαν να συμμετέχω σε αυτό τους το έργο, δεν μπορούσα παρά να τους πω Ναι! Μεγάλη έκπληξη για εμένα ήταν ότι όλοι οι συνεργάτες της DameBlanche, συντελεστές και ηθοποιοί ήθελαν να συμμετέχουμε. Κάθε ημέρα προβών είναι και μια αναγέννηση. Ένα: να καταλάβουμε τα βιώματα αυτών των ανθρώπων και δεύτερο να μεταφερθούν ποιητικά στη σκηνή. Αυτή η εμπειρία έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μου κ στη Ζωή όλων μας. Είναι μια πολιτική δράση. Θέατρο και πολιτική είναι αλληλένδετα και το Κ είναι ο Κόσμος όλων μας. Καθημερινά συμβαίνουν τόσες τραγωδίες δίπλα μας, δεν θέλω να κλείνω τα μάτια μου, ούτε το στόμα μου.»

-Κ-: Φεβρουάριος 2014 Κ.ορυδαλλός / Ιούνιος 2015 Κ.όσμος

Κ/The Performance/ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ

-Μια αλληγορία για τον Κ.όσμο του Τσιμάρα Τζανάτου-
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη-DameBlanche
Θεατρολόγος-Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Μαντά
Μουσική: Νίκος Νικολακόπουλος
Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Video: COM.ODD.OR
Performers: Adrian Frieling, Μάνος Καρατζογιάννης, Βασίλης Μπατσακούτσας, Λευτέρης Παπακώστας, Θανάσης Πατριαρχέας, Τσιμάρας Τζανάτος, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Michele Valley, Σπύρος Βάρελης, Πολυξένη Θάνου, Θάνος Κυριακίδης, Μορφέας Παπουτσάκης, Μηνάς Σπανάκης, Γιάννης Τσαπαρέγκας και η Εύρηκα.

Φωτογραφίες: Μαρία Αλβανού
Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιάννης Νικολόπουλος/ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Διημερίδα 12 & 13 Ιουνίου

«Κ»
ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ

Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 21:00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here