Η ιστορία με το λαχείο είναι αληθινή. Η Μάνα ήθελε να αγοράσει  από ένα λαχειοπώλη ένα λαχείο “Συντακτών”, που κλήρωνε κάθε πρωτοχρονιά. “Πιάστο εσύ με το χεράκι σου” μου είπε, “γιατί εγώ είμαι γρουσούζα και βάλτο στο εικόνισμα να βοηθήσει η Παναγία να κερδίσουμε να παντρέψουμε τη Ζωή”.

Η Ζωή ήταν η μεγαλύτερη αδερφή μου που είχε περάσει τα 25 και είχε ήδη αργήσει, αν δεν ήθελε να μείνει γεροντοκόρη. Οι γαμπροί ζητούσαν προίκα όμως. Κι εμείς ζούσαμε σε ένα δωμάτιο, ολόκληρη οικογένεια, και αυτό νοικιασμένο. Κάθε βράδυ άναβε το καντήλι και με έβαζε να να κάνω προσευχή μπροστά στα εικονίσματα και το λαχείο. Αν κερδίζαμε τον πρώτο αριθμό θα παίρναμε μία πολυκατοικία να βολευτούνε όλα τα παιδιά (4 μεγαλύτερα αδέρφια) με δικό τους σπίτι,  αν κερδίζαμε τον δεύτερο θα παίρναμε μόνο ένα διαμέρισμα για τη Ζωή. Έστω και τον τρίτο, 250.000 δραχμές. Θα αγοράζαμε ένα λεωφορείο.

Τίποτα η Παναγία όμως. Όταν ξύπνησα την Πρωτοχρονιά και μου είπαν ότι δεν κερδίσαμε τίποτα, έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου. Ήμουνα πέντε έξι χρονών και έκτοτε δεν ήθελα να ακούω για λαχεία! Η Ζωή δεν διορίστηκε πουθενά επειδή ο πατέρας αν και “συχωρεμένος”, ήταν αριστερός, κι έπιασε δουλειά ως πωλήτρια, στου “Στρατηγίου”. Ο Ηλίας βρήκε δουλειά σε βιβλιοδετείο. Ο Μπάμπης ήθελε να γίνει μηχανικός αεροσκαφών αλλά, λόγω πατέρα πάλι, δεν τον πήραν και μπαρκάρισε σαν τρίτος μηχανικός στα καράβια. Ο μικρότερος, ο Αποστόλης έφυγε μετανάστης στη Γερμανία.

Ερμηνεία Θέλμα Καραγιάννη
Μουσική Σήφης Κοκολάκης
Στίχοι Ράνια Θεοδωράτου

Ένα λαχείο στο εικόνισμα δεμένο
Τα βερεσέδια είναι λάβα και φωτιά
Σε παίρνουν κλάματα και σφίγγεις τη γροθιά
Το μέλλον είναι κιόλας χρεωμένο

Τον ταχυδρόμο περιμένεις μ’ αγωνία
Με τα κορίτσια να κεντούν στη γειτονιά
Χρώματα και όνειρα με σταυροβελονιά
Κι είν’ ο χαφιές στημένος στη γωνία

Πρέφα ιππόδρομος γεμάτα καφενεία
Μαύρο ψωμί ψωμί και Γερμανία
Γύψος εθνάρχης εξορία
Τσιγάρα χύμα κι ζωή στη λοταρία
Φεύγει ξανά ο γιος με τα βαπόρια
Λεφτά και γράμματα βρεγμένα κι αλμυρά
Και εσύ να πλένεις τα καντήλια του άη Λιά
Να κάνει θαύμα όταν πιάνουν τα μποφόρια

Πρέφα ιππόδρομος γεμάτα καφενεία
Μαύρο ψωμί ψωμί και Γερμανία
Γύψος εθνάρχης εξορία
Τσιγάρα χύμα κι η ζωή στη λοταρία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here