Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο «ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ». Πρόκειται για θεατρική προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Το έργο ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στον Θεσσαλικό Κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα, με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του Θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια, ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος, ο Ρήγας, υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας, πιστεύει ότι η γη ανήκει σ’ αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το παρόν κείμενο τονίζει ακόμη περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης. Ανοίγουμε ένα «βιβλίο», ένα σεντούκι μνήμης για τον Θεσσαλικό Κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμη στον Κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης. Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας  εκείνης εποχής του Κάμπου. Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη που υποφώσκει πριν απ’ τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ.

Μια παράσταση – αφιέρωμα σ’ αυτή τη συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας, όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια απόσταση από το σκοτάδι της απόγνωσης στη συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση του αιτήματός τους για τη διανομή της γης. Ένα αίτημα στο οποίο υπήρξαν ενωμένοι.

Ο Κώστας Τσιάνος για την παράσταση «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»:
Ανυπομονούσα να δω την παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου», του «δικού μας» Θεάτρου. Πρώτα-πρώτα γιατί είναι μια νέα παράσταση του Θεάτρου που το υπηρέτησα για 30 περίπου χρόνια, με ενθουσιασμό και πολλές φορές με αυταπάρνηση. Έπειτα, το έργο αναφέρεται στη Θεσσαλία και στους αγώνες των αγροτών-κολίγων να αποκτήσουν τη γη που ουσιαστικά τους ανήκε, αφού αυτοί την καλλιεργούσαν. Από την αρχή η παράσταση με συνεπήρε! Είχα την αίσθηση πως παρακολουθούσα μια «ελεγεία» της απαράδεκτης ζωής των κολίγων και του αναβρασμού που κυοφορούσε τον ξεσηκωμό…

Το έργο και την παράσταση είναι ανάγκη να τη δουν όλοι οι Θεσσαλοί και όχι μόνο. Θα γνωρίσουν και θα αισθανθούν πολλά! Και τέλος, αισθάνομαι ευτυχής που με αυτή την παράσταση συνεχίζεται η φυσιογνωμία που καταφέραμε να δώσουμε, εδώ και 43 χρόνια, στο «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ», το «ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΑΤΡΟ».

Συντελεστές
Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Σκηνικά: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΦΩΚΙΩΝ ΒΕΤΤΑΣ
Κοστούμια – Κατασκευές: ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ
Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ
Κίνηση: ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ
Βοηθός σκηνοθέτης: ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΗ
Φωτογραφία – Βίντεο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Φωτισμοί: ΖΩΗ ΜΟΛΥΒΔΑ-ΦΑΜΕΛΗ
Βοηθός Σκηνογράφου: ΜΑΡΙΑ ΟΣΣΑ

Παίζουν (αλφαβητικά)
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΒΑΣ
ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ
ΜΑΡΣΕΛΑ ΛΕΝΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΙΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΚΑΝΟΣ

ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 1 ώρα & 30΄ (χωρίς διάλειμμα)

*Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά από 13 ετών και άνω.

ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 €
Προπώληση: 12 €
Φοιτητικό – μαθητικό – άνω των 65 – ομαδικά (άνω των 10 ατόμων): 8 €
Άνεργοι – ΑμεΑ: 5 €

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΓΟΥ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ (ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 90, τηλ. 213 2027186-187, Δευτέρα-Παρασκευή, ώρες 08:30-14:00)
  • ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΑΝΑΟΣ (ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 230, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, τηλ. 210 6528301, ημέρες και ώρες καταστημάτων)
  • ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ(ΟΔΟΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ, 6Η ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, τηλ. 210 6520412, ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 19:00)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here