Το μιούζικαλ “Sweeney Todd”, το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό επίτευγμα του Broadway σύμφωνα με τους κριτικούς, μεταφρασμένο στα ελληνικά, επανέρχεται –μετά από τη μεγάλη επιτυχία του και την ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό– για άλλη μία παράσταση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 31 Αυγούστου!

Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, αναγνωρισμένοι διεθνώς για την αρτιότητα και την ποιότητα των σκηνικών τους παραγωγών, παρουσιάζουν το μουσικό θρίλερ που επαναπροσδιόρισε το μουσικό θέατρο του 20ου αιώνα, σε μουσική και στίχους του ζωντανού θρύλου Stephen Sondheim.

Το αριστουργηματικό μιούζικαλ, που συνδυάζει την κωμική όπερα με τη ρομαντική κομεντί και τη μαύρη μουσική κωμωδία με το λυρικό θρίλερ, ανεβαίνει σε μια εντυπωσιακή παραγωγή σε μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία του χαρισματικού Γιώργου Πέτρου, με έναν 26μελή θίασο που αποτελείται από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές, καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο.

Η δράση τοποθετείται στο ζοφερό Λονδίνο του 19ου αιώνα με τη σκληρή και παράλληλα βαθιά συγκινητική ιστορία του διαβολικού κουρέα της οδού Φλιτ που συγκινεί και διασκεδάζει το κοινό σε όλο τον κόσμο. Ισχυρές δόσεις μαύρου σαρδόνιου χιούμορ σε ισορροπία με μια τραγική ιστορία, που καταδεικνύει τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και κοινωνίας, με ρεαλιστικά και τρομακτικά στοιχεία.

Η λαμπερή διανομή, που περιλαμβάνει τον δημοφιλή βαρύτονο Χάρη Ανδριανό και την αγαπημένη ηθοποιό Νάντια Κοντογεώργη στους κεντρικούς ρόλους, και ο μοναδικός ήχος της διάσημης Καμεράτα υπόσχεται μια μαγική μουσική και θεατρική εμπειρία.

sweeney_todd_2017_08

Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Το “Sweeney Todd” είναι ένα έργο σκοτεινό και φωτεινό μαζί. Ένα έργο στο οποίο η συνύπαρξη του τραγικού και του κωμικού γίνεται με τον πιο ευφυή τρόπο, ενώ οι έννοιες του μίσους και της εκδίκησης παίζουν κρυφτό με την πατρική αγάπη, τον έρωτα και το τυφλό πάθος. Για πολλούς, ένα έργο που μιλάει για την εμμονή. Για άλλους, μια πολιτική αλληγορία για την αιώνια πάλη των τάξεων.

Πάνω από όλα όμως, ένα μουσικοδραματικό έργο με αριστοτεχνική σύλληψη, με χαρακτήρες ειλικρινείς και ολοκληρωμένους. Με μια μουσική μεγαλειώδη και μια παρτιτούρα επικών διαστάσεων και απαιτήσεων.

Είναι το τρίτο έργο του αμερικανικού μουσικού θεάτρου που παρουσιάζουμε με την Καμεράτα. Στα δυο προηγούμενα (το “Kiss me Kate” και το “West Side Story”) συνειδητά αποφασίσαμε να μην μεταφράσουμε στα ελληνικά τους στίχους των τραγουδιών, αλλά μόνο την πρόζα, η οποία στην ουσία προήγαγε την δράση. Έτσι, ο ήχος της αγγλικής γλώσσας πάνω στον οποίο έγινε και η σύλληψη της μουσικής θα παρέμενε ανέπαφος, ενώ πολυαγαπημένα τραγούδια (ή άριες, όπως λέμε στην όπερα) όπως το ρομαντικό “Maria” ή το τρυφερό “So in love” θα διατηρούσαν τον χαρακτήρα τους.

Στην περίπτωση όμως του “Sweeney Todd”, δεν θα είχε νόημα κάτι τέτοιο. Γιατί εδώ τη δράση προάγει η ίδια η μουσική. Όπως ο ίδιος ο συνθέτης είπε, το “Sweeney Todd” είναι μια «ταινία για το θέατρο». Ο στίχος στη λεπτομέρεια του έχει απόλυτη σημασία για την κατανόηση και την εξέλιξη της δραματουργίας. Έπρεπε λοιπόν να μεταφραστεί όλο το έργο στα ελληνικά. Κάτι το οποίο αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση και παρουσίασε μεγάλες δυσκολίες, εφόσον έπρεπε όχι μόνο να μείνουμε πιστοί στο νόημα και το πνεύμα των στίχων του Sondheim, αλλά να διατηρηθεί ακόμα και ο ήχος των φθόγγων, που είναι κι αυτός μέρος της μουσικής, αποφεύγοντας παράλληλα την εύκολη λύση της παράφρασης.

Γιώργος Πέτρου

—————————–

Ταυτότητα Παράστασης
Μουσική Διεύθυνση – Απόδοση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος Στέλλα Κάλτσου
Κινησιολογία / χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου, Κώστας Τσιούκας
Μουσική προετοιμασία / Διδασκαλία ensemble: Δημήτρης Γιάκας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Δημόπουλος

Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Διανομή
Σουήνη Τόντ: Χάρης Ανδριανός
Κα Λαβεττ: Ναντια Κοντογεώργη
Τομπίας: Αρης Πλασκασοβίτης
Τζοάννα: Μυρσίνη Μαργαρίτη
Δικαστής Τέρπιν: Μάριος Σαραντίδης
Άντονυ: Γιάννης Καλύβας
Αντόλφο Πιρέλλι: Γιάννης Χριστόπουλος
Ζητιάνα: Άννα Κουτσαφτίκη
Επίτροπος Μπάμφορντ: Χρήστος Κεχρής
Νεαρή Λούσι: Δήμητρα Κώνστα

Συμμετέχουν οι:
Λητώ Μεσσήνη, Χριστίνα Μιχαλάκη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Μαρία Μουρκούση, Αναστασία Κότσαλη, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αθηνά Καστρινάκη,  Βαγγέλης Αγγελάκης, Σταύρος Ζουλιάτης, Χρήστος Χριστοδούλου, Γιάννης Μανιατόπουλος,  Αποστόλης Ψυχράμης, Νικόλας Μπογιατζής, Σωτήρης Τριάντης, Αντώνης Δήμου, Άγγελος Χονδρογιάννης

31 Αυγούστου 2017

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here