«Όλοι μας ξεπροβάλαμε κάτω από το παλτό του Γκόγκολ»
–Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Το Politheatro | performing arts παρουσιάζει την παράσταση «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θοδωρή Γκόγκου. Μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του συγγραφέα που θεωρείται πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.

Η παράσταση, που ταξιδεύει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα κερδίζοντας την εκτίμηση και τα επαινετικά σχόλια του κοινού, ανεβαίνει στο Θέατρο Δρόμος από τις 7 Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το έργο
Στο κορυφαίο διήγημα του Γκόγκολ που δημοσιεύτηκε το 1842 ο ήρωας είναι ένας υπαλληλάκος καταδικασμένος στην ασημαντότητα από την οποία προσπαθεί να ξεφύγει. Το όνειρο του να αποκτήσει το δικό του πανωφόρι για να προστατευθεί από τον παγερό χειμώνα ταυτίζεται με την επιθυμία του να βελτιώσει τη θέση του, να αυξήσει το κύρος του, να γίνει καλύτερος και κυρίως πιο σημαντικός άνθρωπος. Μένει μέρες και νύχτες νηστικός, στερείται το κάθε τι και μαζεύει καπίκι καπίκι την αξία του, πιστεύοντας ότι μαζί με την απόκτησή του θα κερδίσει και την καταξίωση στην κοινωνία. Όμως αυτό, το ίδιο παλτό είναι που θα στοιχειώσει το όνειρο του και θα γίνει εφιάλτης του.

Ο Γκόγκολ είναι ένας ποιητής της πραγματικής ζωής, πατέρας της ρωσικής πεζογραφίας που πρώτος αυτός αντίκρισε με τόλμη και ειλικρίνεια τη ρώσικη πραγματικότητα. Τα διηγήματά του διακρίνονται από την απλότητα του μύθου, το εθνικό τους χρώμα, την πρωτοτυπία τους και το κωμικό τους στοιχείο. Αυτό το τελευταίο είναι που πάντα νικάει το βαθύ αίσθημα της λύπης και απελπισίας. Στο «Παλτό» του θα συναντήσουμε τον Ακάκι Ακακίεβιτς, έναν από τους πιο συγκινητικούς ήρωες της ρώσικης λογοτεχνίας.

Στην παράσταση, ο σκηνοθέτης/ερμηνευτής έχει ενοποιήσει τους ρόλους του υπαλλήλου και του αφηγητή, διαμορφώνοντας έναν χαρακτήρα που εντυπωσιάζει με μεστό καθαρό λόγο.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία – διασκευή: Θοδωρής Γκόγκος
Βοηθός Σκηνοθέτη – Μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας, Γιώργος Σταύρος
Video: Στεριανή Βερνιώτου
Σχεδιασμός αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Σκηνικά – σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Παραγωγή: Politheatro performing arts
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Ερμηνεία: Θοδωρής Γκόγκος

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 21:15

Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 21:15

Διάρκεια: 70’ χωρίς διάλειμμα

Θέατρο ΔΡΟΜΟΣ
Αγ. Μελετίου, 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη

Τηλ: 210 8818906

Εισιτήρια
Γενική Είσοδος:
€ 10
Μειωμένο: € 8
Ομαδικό (10+): € 8
Ατέλεια: € 5

Προπώληση: viva.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here