Το θεατρικό έργο «Το πορτραίτο της Ντόρα» (Le Portrait de Dora), γραμμένο το 1976 από την Γαλλίδα συγγραφέα και θεωρητική του φεμινισμού Hélène Cixous ανεβαίνει 8 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από την Θεατρική Ομάδα Λωτοφάγοι και τη μουσική του Λαέρτη Μαλκότση, στον Πολυχώρο ΚΕΤ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων) στην Αθήνα.

«Το Πορτραίτο της Ντόρα» είναι βασισμένο στη θεραπεία της δεκαοχτάχρονης Ιda Bauer, ανατρέχει στις απαρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας και εστιάζει στα κενά, τις αντιφάσεις και τις προκαταλήψεις της Φροϋδικής μελέτης πάνω στην υστερία, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική εκδοχή των γεγονότων από την οπτική γωνία του κοριτσιού.

Η Hélène Cixous γεννημένη στην Αλγερία το 1937, είναι γνωστή από τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Théâtre du Soleil και την Ariane Mnouchkin. Είναι ακαδημαϊκός, φεμινίστρια, φιλόσοφος, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, κυριότερη εκπρόσωπος, της μετα-δομιστικής φεμινιστικής θεωρίας. Η Hélène Cixous επιμένει να καταπατά τα παραδεδεγμένα όρια μεταξύ ακαδημαϊκού λόγου και ποιητικής γλώσσας και να εξυμνεί τη ζωή παρά τον θάνατο. Η ζωή και το έργο της είναι μια διαρκής προσπάθεια χειραφέτησης του εαυτού και των άλλων, μια αμιγώς πολιτική πράξη ταυτόχρονα όμως με μία ποιητική εκφορά του λόγου.

portreto_tis_ntora_theater_2014_12_01

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

«…δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη από την ανάμνηση της αγάπης»
Μνήμη… Πόσο σημαντική έννοια είναι για μας τους Λωτοφάγους! Τι είναι προτιμότερο, να θυμάσαι κάτι που σε πόνεσε ή να το ξεχνάς; Λωτός… φρούτο που αφαιρεί την μνήμη… ξεχνάς από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις… ξεχνάς τον προορισμό σου, την Ιθάκη σου! Αιώνες μετά την Οδύσσεια, ακόμη αναζητούμε την δικιά μας Ιθάκη ή αλλιώς την απάντηση σε κάθε ερώτημα που μας ακολουθεί, σε κάθε αγωνία που μας κατατρέχει… ή μήπως επιλέγουμε να μην την βρούμε; Φοβόμαστε ότι εκεί βρίσκεται η πραγματική αλήθεια… η αλήθεια που μας θλίβει!

«Όπου υπάρχει καπνός… υπάρχει φωτιά!»
Κατά τους περασμένους αιώνες υπήρχε η πεποίθηση ότι  η υστερία είναι κατ’ εξοχήν γυναικεία ασθένεια και συνδέεται με την μήτρα “υστέρα”, άποψη που η σύγχρονη ψυχολογία και ψυχιατρική κατέρριψε. Η Hélène Cixous γράφοντας αυτό το έργο έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Φρόιντ θέλοντας να βγάλει στην επιφάνεια και την πλευρά του κοριτσιού που ήταν αντιμέτωπο με τις συντηρητικές απόψεις της αστικής βιεννέζικης  κοινωνίας. Η Ντόρα ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι προσπαθεί να ανακαλύψει ποια είναι η σεξουαλική της ταυτότητα, ποιά η αλήθεια και ποιο το ψέμα, τα θέλω της και τα θέλω των άλλων… σε μία θεραπεία που κρατάει μόνο τρεις μήνες… μέσα από τις αναμνήσεις, τις φαντασιώσεις και τα όνειρα της.

Από Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 21:00 μ.
έως και την  Τρίτη 13 Ιανουαρίου

Διάρκεια Παράστασης: 80 λεπτά   –   Είδος: Ψυχολογικό, Κοινωνικό
Γενική Είσοδος: 10 € | φοιτητικό: 8€  |  μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, κάρτα ΣΕΗ): 5€

Πολυχώρος ΚΕΤ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων)
Κύπρου 21Α & Σικίνου, Κυψέλη
Για κρατήσεις: 213 0040496

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Hélène Cixous
Μετάφραση: Λένα Κληρονόμου
Σκηνοθεσία: Αθηνά Αρσένη
Σκηνικά: Ιωάννα Παπαιωάννου
Ενδυματολογία: Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα
Μουσική: Λαέρτης Μαλκότσης
Βίντεο: Γιάννης Αρσένης
Ερμηνεία: Μαρία Κοντογούρη, Μαρία Κουθούρη, Νάντια Συρίου
Φωνή Έργου: Λαέρτης Μαλκότσης
Φωτογραφία: Θοδωρής Καρακοζίδης
Αφίσα: TommassoTaraschi
Πρόγραμμα: Ιωάννα Παπαιωάννου
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Νίτσου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ηλιάς Γεραφέντη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here