Φωτορεπορτάζ: Λένα Βλασταρά

Το Άλικο είναι ένας σχετικά καινούριος χώρος, στο κέντρο της Αθήνας (Αγ. Δημητρίου 16, Ψυρρή), ο οποίος φιλοξενεί μουσικά δρώμενα και όχι μόνο. Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι μπορείς να απολαύσεις παραστάσεις σε έναν ατμοσφαιρικότατο χώρο, φροντισμένο και καλόγουστο, υπό ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς τα στριμωξίδια των μουσικών σκηνών. Θα βρεις μπύρα, κρασί, ή ρακί με 3 ευρώ και μοναδική επιβάρυνση για τις βραδιές με live 2 ευρώ/άτομο. Διόλου ευκαταφρόνητες συνθήκες για τον ακροατή, ε;

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, την Πέμπτη που μας πέρασε παρακολουθήσαμε στη μουσική σκηνή του Άλικου τη Μαρία Κώτη συνοδευόμενη από το Δημήτρη Κουκουλιτάκη στην κιθάρα και το Μιχάλη Νικόπουλο στο μπουζούκι και το λαούτο. Τη Μαρία και το Μιχάλη τους γνωρίζουμε από το μουσικό σχήμα των Χαΐνηδων με το οποίο συνεργάζονται σχεδόν μια δεκαπενταετία η πρώτη και μία επταετία ο δεύτερος. Ο Δημήτρης Κουκουλιτάκης από την πλευρά του, ανήκει στους βιρτουόζους της κιθάρας με «μουσική εξειδίκευση» στο φλαμένγκο και τις μουσικές της Ισπανίας.

koti_live_2015_01_06_nikopoulos_koukoulitakis

Όπως καταλαβαίνετε αυτός ο συγκερασμός μουσικών μας οδήγησε σε μια βραδιά που συνδύαζε το Μάνο Χατζιδάκι και το Βασίλη Τσιτσάνη με την φολκλόρ μουσική του Αταουάλπα Γιουπάνκι και τα φλαμένγκο της Ισπανίας. Κρήτη, Αργεντινή, Τουρκία και Ισπανία ήταν μόνο μερικοί από τους σταθμούς αυτού του μουσικού ταξιδιού επιβεβαιώνοντας τους στίχους: «Θε μου πόσο παράξενοι / είν’ οι δικοί μας τόποι / θλιμμένα τα τραγούδια μας / και γελαστοί οι ανθρώποι». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το ότι το κοινό ήταν multi culti και δεν αποτελούνταν μόνο από Έλληνες.

Τη φωνή της Μαρίας Κώτη συχνά συνόδευε και συμπλήρωνε ο Μιχάλης Νικόπουλος, ο οποίος με τη δική του σειρά μας μυούσε στα δικά του αγαπημένα μουσικά ακούσματα, χωρίς ταυτόχρονα να χαλάει χατίρι και στις «απαιτήσεις» του κοινού. Έτσι, μετά το «Απότομα» του Μανώλη Χιώτη και το «Αργοσβήνεις μόνη» του Βασίλη Τσιτσάνη, ακούσαμε και τον «Ακροβάτη». Οι στιγμές που ο Δημήτρης Κουκουλιτάκης αναλάμβανε να σολάρει στην κιθάρα ήταν μοναδικές σκορπώντας γύρω την απόλυτη σιγή.

koti_live_2015_01_08

Τη Μαρία Κώτη την έχουμε ζήσει τόσο πολύ μέσα από τις συναυλίες των Χαΐνηδων που σίγουρα δεν χρειάζεται να της πλέξουμε το εγκώμιο ούτε για την σωστή φωνή της και το ηχόχρωμά της, ούτε για την σεμνή σκηνική της παρουσία που παρόλα τα τόσα χρόνια εμφανίσεών της σε συναυλίες και μουσικές σκηνές, αν δεν την ξέρεις μπορεί εύκολα να σε πείσει ότι πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενη ερμηνεύτρια.

Ιδιαίτερα δυνατές στιγμές τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά ήταν όταν ακούσαμε από τη Μαρία Κώτη τα τραγούδια: «Θα με δικάσει» σε μουσική Δημήτρη Λάγιου και στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, το “Los hermanos” του Atahualpa Yupanqui και το «Από το παράθυρό σου» των Θεοδωράκη-Καμπανέλλη.

koti_live_2015_01_09

Οι τρεις αυτοί μουσικοί έχουν καθιερώσει τις εμφανίσεις τους κάθε Πέμπτη στη μουσική σκηνή του Άλικου. Έχουν συμπληρώσει πλέον την 22η Πέμπτη, αν δεν κάνω λάθος, και εξακολουθούν να γεμίζουν τα τραπέζια και το μπαρ. Η παράστασή τους ξεκινάει λίγο μετά τις 22:00 και τον τελευταίο καιρό έχει μετονομαστεί σε: «Τρίο και τραγούδι θεραπευτικό» και πώς άλλωστε να μην είναι θεραπευτικά τα ακούσματα που σε ταξιδεύουν στη Μεσόγειο!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here