Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου

Κάθε λέξη που βρίσκω στο χαρτί μου μολύβι
για να βγάλω σε δίσκο όσα ο κόσμος μου κρύβει.
Κάθε λέξη καινούρια και ένα νόημα σβήνει
για να γίνουν τραγούδια όσα ο κόσμος μου αφήνει

Με αυτούς τους στίχους από το τραγούδι «Τα δικά μου τραγούδια», του πρώτου στη σειρά από τον ολοκαίνουριο δίσκο της με τίτλο «Βαβέλ», η Νατάσσα Μποφίλιου ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Δάσους στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 22 Ιουνίου. Ήταν η τρίτη από μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο με βασικό άξονα τα τραγούδια της «Βαβέλ» που κυκλοφόρησαν επισήμως αυτές τις μέρες.

Ο κόσμος κατέκλεισε από νωρίς το Θέατρο Δάσους, ενώ στη μεγάλη προσέλευση δεν φάνηκε να αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα ο πρώτος καύσωνας του φετινού Καλοκαιριού. Κάθε λογής ηλικίες, από μικρά παιδιά ως και πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, όλοι έσπευσαν στον υπέροχο συναυλιακό χώρο, με θέα τη Θεσσαλονίκη από ψηλά, οι περισσότεροι για να απολαύσουν για ακόμα μία φορά την αγαπημένη τους ερμηνεύτρια, αλλά και κάποιοι άλλοι για να δουν από κοντά την τραγουδίστρια εκείνη, που τόσος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω από το όνομά της.

mpofiliou_live_2016_06_017

Η παράσταση μοιράστηκε εύστοχα ανάμεσα στα τραγούδια του νέου album (ερμήνευσε τα 10 από τα 12) και στις σημαντικές στιγμές του ρεπερτορίου της ενώ υπήρξαν και μικρές πινελιές από τραγούδια σε β΄ εκτέλεση, που αποδόθηκαν με μοναδικό τρόπο από την οκταμελή μπάντα που συνόδευε την τραγουδίστρια.

Η αποδοχή των νέων τραγουδιών ήταν εντυπωσιακή αφού μολονότι παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης (υπήρχαν ενδεχομένως κάποιοι φανατικοί θαυμαστές που είχαν ακούσει το album «Βαβέλ» που κυκλοφόρησε εκείνες τις μέρες ψηφιακά) κέρδισαν το πιο δυνατό χειροκρότημα ενώ κάποια από αυτά, όπως το «Δάκρυ» και «Τα μεθύσια», συνοδεύτηκαν και από δυνατή τραγουδιστική συμμετοχή, πράγμα που σημαίνει πως βρίσκονται ήδη στα χείλια των ακροατών και διεκδικούν μια περίοπτη θέση στο ήδη λαμπερό ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας.


Φυσικά από το πρόγραμμα δεν έλειψαν και τα τραγούδια εκείνα με τα οποία το κοινό γνώρισε και αγάπησε τη Νατάσσα Μποφίλιου, όπως τα «Παρέα» «Λύκος», «Πάμε ξανά», «Σ’ έχω βρει και σε χάνω», «Το μέτρημα», «Το όνομά μου», «Κοίτα εγώ», «Μεγάλες αγάπες», «Εγώ μεγάλωνα για σένα» κ.α. Τα κομμάτια αυτά, που εναλλάσσονταν αριστοτεχνικά ανάμεσα στα τραγούδια από τη «Βαβέλ», παρουσιάστηκαν σε νέες, φρέσκες ενορχηστρώσεις που έμοιαζαν επίσης καινούρια.

Απόλυτα ταιριαστά με τη δομή της παράστασης, που μπορεί μεν να μην είχε τα θεατρικά στοιχεία του Βοτανικού, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, ωστόσο διατήρησε την ίδια ένταση, το ίδιο πάθος και την ίδια φλόγα, και τα τραγούδια που δεν ανήκουν στο προσωπικό ρεπερτόριο της Νατάσσας Μποφίλιου, όπως τα «Ξύπνα αγάπη μου»,  «Δρόμοι παλιοί», «Αργοσβήνεις μόνη» και «Το ξέρω πια δεν μ’ αγαπάς».

mpofiliou_live_2016_06_018

Η Νατάσσα Μποφίλιου, απόλυτη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, «πήρε πάνω» της ένα δίωρο πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, μια «παράσταση» με όλη τη σημασία της λέξης, που επιμελήθηκε “ευλαβικά” ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, τραγούδησε με πάθος και δύναμη, υπερέβαλε (διότι, όπως και η ίδια λέει στο τραγούδι της, «το πρόβλημά μου η υπερβολή μου») αλλά αυτό δεν μας πείραξε καθόλου, αστειεύτηκε και αυτοσαρκάστηκε, έπαιξε με την μπάντα της και επικοινώνησε με όλο της το «είναι» το υλικό της που λατρεύει και υποστηρίζει με κάθε σημείο του σώματός της.

Καθοριστικός και ο ρόλος του «άλλου της μισού» πάνω στη σκηνή, του συνθέτη, μουσικού και ενορχηστρωτή της παράστασής τους, Θέμη Καραμουρατίδη, ο οποίος, εκτός του ότι παρακολουθούσε σχεδόν ευλαβικά την τραγουδίστριά του και την επευφημούσε σε κάθε ερμηνευτική «κατάκτησή» της, μας χάρισε και δύο εξαίρετες ερμηνείες, στο εκτός προγράμματος  «Έχω ένα σχέδιο» και στο πολυαγαπημένο «Το δίκιο μου».

mpofiliou_live_2016_06_007_karamouratidis

Η παράσταση ολοκληρώθηκε με μια μοναδική στιγμή, μια εξαιρετική μουσική πανδαισία που δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο… Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει… και οι καρδιές όλου του κόσμου πέταξαν ψηλά… Κάπου εκεί, η Νατάσσα Μποφίλιου μάς παρουσίασε και όλους τους μουσικούς που συντέλεσαν «καθοριστικά» στο μικρό αυτό μουσικό θαύμα… Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Άρης Ζέρβας (τσέλο, βοηθός ενορχηστρωτή), Γιάννης Δημητριάδης (πλήκτρα, ακορντεόν), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο ηλεκτρικό και κοντραμπάσο), Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα), Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα), Γιώργος Κάστανος (κλαρινέτο-σαξόφωνο), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λάφτα, μπουζούκι, μαντολίνο).

Encore, και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάσει το τραγούδι που, όταν το ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου, προκαλούνται ρίγη συγκίνησης, το «Εν λευκώ». Προηγήθηκε βέβαια και μια άκρως συγκινητική ερμηνεία στο τελευταίο τραγούδι της «Βαβέλ», «Οι επιζώντες» («Άλλη μια χρονιά»), με τους πολύ ιδιαίτερους στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου.


Με δυνατά συναισθήματα και τις καρδιές να χτυπάνε ακόμα δυνατά αφήσαμε πίσω μας το θέατρο Δάσους έχοντας ζήσει μία μοναδική μουσική εμπειρία…Το ταξίδι της «βαβέλ» μπορεί να τελείωσε για εμάς αλλά θα συνεχιστεί ολόκληρο το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Επιβάλλεται να το ζήσετε…

mpofiliou_live_2016_06_025_karamouratidis


Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here