Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Manny Torres (Diego Calva) είναι ένας έξυπνος, ικανός νεαρός που ονειρεύεται να δουλέψει στα κινηματογραφικά πλατό. Σε ένα ξέφρενο πάρτι συναντά τη Nellie LaRoy (Margot Robbie), μια κοπέλα που κάνει όνειρα ακόμη μεγαλύτερα από τα δικά του. Η γνωριμία τους θα αλλάξει τις ζωές τους, ενώ καθοριστική για την πορεία τους θα είναι και η παρουσία του διάσημου ηθοποιού Jack Conrad (Brad Pitt)…

Ο βραβευμένος με Oscar Damien Chazelle γράφει και σκηνοθετεί τη «Βαβυλώνα» (“Babylon”), μια υπερβολικά φιλόδοξη, επικών προδιαγραφών –τόσο σε διάρκεια, όσο και σε όραμα– ταινία. Με σπουδαίους συμμάχους το μοντάζ του Tom Cross, τη μουσική του Justin Hurwitz, τη θαυμάσια και θαρραλέα διανομή, μια μεγάλη παραγωγή και εμπνευσμένη κίνηση της κάμερας, ο Chazelle ανασυνθέτει τον φαντασμαγορικό και εξίσου διεφθαρμένο κόσμο στο Hollywood της δεκαετίας του ’20, κοντά στα χρόνια που ο κινηματογράφος αποκτά φωνή με την έλευση του ήχου και οι σταρ του βωβού σινεμά αρχίζουν να φθίνουν. Καθώς η νέα εποχή ανατέλλει όμως, το σκοτάδι των κεντρικών χαρακτήρων αρχίζει να βαθαίνει και οι υποσχέσεις της δόξας καταλήγουν να γίνουν απατηλές και επικίνδυνες. Όσο μαγικός, ελκυστικός και μοναδικός είναι ο κόσμος του θεάματος, είναι άλλο τόσο ωμός, αμείλικτος και επιφανειακός. Και κάπως έτσι, αναλόγως και του χαρακτήρα και των επιλογών σου, μπορεί να σε δοξάσει και να σε διαλύσει με την ίδια ευκολία.

Το φιλμ διαθέτει πάθος και λαμπρές αλλά και ορισμένες κυριολεκτικά απεχθείς, αποτρόπαιες σκηνές. Αυτός ο «διχασμός» μοιραία μπερδεύει τον θεατή, ενώ και ο ίδιος ο δημιουργός μοιάζει σαν να προσπαθεί να χωρέσει στο έργο του πολλά διαφορετικά genres, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Η αγάπη του Chazelle για το Σινεμά, ωστόσο, είναι έκδηλη και άδολη. Και ακριβώς αυτή είναι που, όταν καταφέρνει να αποκαλυφθεί μέσα στον χείμαρρο των εικόνων και την έλλειψη δραματουργικής ισορροπίας, προκαλεί συγκίνηση. Διότι καμία άλλη Τέχνη δεν έχει τη δύναμη να κάνει με αυτόν τον τρόπο τα όνειρα να μοιάζουν –και κάποιες, έστω λίγες, φορές να γίνονται– αληθινά.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Tulip Entertainment, από την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here