Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου

Το ρεπορτάζ για τους Villagers of Ioannina city (V.I.C.) ξεκίνησε πολύ νωρίς για μένα. Το μεσημέρι της Παρασκευής βρισκόμουν στο Γκάζι για μια δουλειά και άκουσα κλαρίνα και φωνές από το χώρο της Τεχνόπολης, όπου οι V.I.C. έκαναν soundcheck! Παράτησα λοιπόν ότι έκανα και οι μελωδίες με οδήγησαν μέσα στην Τεχνόπολη, όπως οι Σειρήνες καθοδήγησαν τον Οδυσσέα. Μέσα στον πανικό και το θόρυβο του κέντρου, οι παραδοσιακές μελωδίες έμοιαζαν με παράδεισο, έτσι το βράδυ ξεκίνησα με την καλύτερη διάθεση για να παρακολουθήσω τους “Γιαννιώτες” και επίσημα.

Ο κόσμος από νωρίς είχε γεμίσει τον, έτσι κι αλλιώς, τεράστιο χώρο της Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων και όσο περνούσε η ώρα η κατάσταση γινόταν όλο και πιο ασφυκτική, από άποψη κόσμου. Την συναυλία άνοιξε το θρυλικό ελληνικό ροκ συγκρότημα του Τζόνυ Βαβούρα, “Vavoura Band”! H συγκεκριμένη μπάντα μετράει 39 χρόνια παρουσίας παρ’ όλα αυτά τα “έσπασε” σαν να ήταν η πρώτη φορά. Ο Τζόνυ Βαβούρας μας έκανε γνωστό πως η μπάντα του ήταν η πρώτη ελληνική μπάντα που γύρισε βίντεο κλιπ πριν 31 χρόνια και μάλιστα αυτό είχε γίνει στο χώρο της συναυλίας όταν αυτός ήταν ακόμα εργοστάσιο!!!

Μετά την ξεχωριστή αυτή εμφάνιση, ο δημιουργός της “Vavoura Band” μίλησε αποκλειστικά στο Musiccorner.gr

Mετά από 39 χρόνια, εκτός από την αγάπη σας για την μουσική, θέλω μου πεις από πού αντλείτε όλη αυτή την ενέργεια πάνω στη σκηνή;
Τζόνυ Βαβούρας:
39 χρόνια δεν μεγαλώνουμε ποτέ. Με τον Γιάννη τον Δρόλαπα είμαστε όμαδα και κάνουμε πράγματα. Και ενώ στη ζωή είμαστε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα άτομα, στη σύνθεση, τη μουσική και την εκτέλεση έχουμε φοβερή χημεία γι’ αυτό και αντέχουμε όλα αυτά τα χρόνια με την ίδια ενέργεια.

Eίστε το παλιότερο, εν ενεργεία, ελληνικό, ροκ συγκρότημα. Νιώθετε γι’ αυτό κάποια μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στο κοινό;
Τζόνυ Βαβούρας:
Θα ήμασταν οι δεύτεροι παλιότεροι αν οι Socrates” δεν σταματούσαν για λόγους υγείας δυστυχώς, αλλά οι “Socrates” ήταν σίγουρα οι δάσκαλοί μας και έχουμε επηρεαστεί από αυτούς. Εννοείται πως νιώθουμε ευθύνη γιατί θέλουμε να περνάμε μηνύματα μέσα από τις μουσικές μας και μας συγκινεί όταν υπάρχει ανταπόκριση.

villagers_of_ioannina_city_live_technopolis_2015_09_032_vavouras_giannis

Πες μας δυο λόγια για τον δίσκο που ετοιμάζετε.
Τζόνυ Βαβούρας:
Ετοιμάζουμε ένα τριπλό βινύλιο όπου το ένα κομμάτι θα είναι heavy rock, το δεύτερο Classic και το τρίτο Ethnic Rock με ένα φοβερό εξώφυλλο.

Η γνώμη σου για τους V.I.C.;
Τζόνυ Βαβούρας:
Οι V.I.C. έχουν πιάσει το νόημα. Συνεχίζουν την ελληνική παράδοση και την προσαρμόζουν στα σημερινά δεδομένα. Έχουν ένα ρεαλιστικό και σύγχρονο ήχο ώστε να μπορεί να ακούσει και η νεότερη γενιά. Παλιότερα η νεολαία σνόμπαρε τα παραδοσιακά κομμάτια και τα θεωρούσε γραφικά ενώ περιέχουν ένα φοβερό μουσικό πλούτο. Τα παιδιά (V.I.C.) διαιωνίζουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας!

Αμέσως μετά την “Vavoura Band”, τη θέση στη σκηνή πήραν οι… “Πλειάδες”! Το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη, με μόνο όπλο τη φωνή, μας ταξίδεψε μέσα από παραδοσιακά μονοπάτια σε Ήπειρο, Θράκη, Κύπρο, Κάτω Ιταλία αλλά και στα νησιά μας και κέρδισε με το σπαθί του το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Τα δύο support ήταν ότι έπρεπε για να μας προετοιμάσουν για αυτό που θα επακολουθούσε αφού και οι δύο είχαν ένα κοινό με τους Villagers of Ioannina City, οι μεν τη ροκ και οι δε την παραδοσιακή πλευρά!

villagers_of_ioannina_city_live_technopolis_2015_09_002_pleiades

Τρίτοι πάνω στην σκηνή ανέβηκαν οι κύριοι για τους οποίους είχαν έρθει όλοι. Μέσα σε πυκνούς καπνούς, φωτορυθμικά και ατμοσφαιρικές μελωδίες, σχεδόν μυσταγωγικά εμφανίστηκαν οι “κάτοικοι των Ιωαννίνων” και το κοινό ξεσηκώθηκε! Με δυο-τρία ορχηστρικά κομμάτια στην αρχή “ζεστάθηκαν” και αφού συστήθηκαν ως οι… “V.I.C. , από τα Γιάννενα!”, μας παρέσυραν σ’ ένα ξέφρενο πάρτυ που θύμιζε τα παραδοσιακά πανηγύρια και τις μεγάλες ροκ συναυλίες ταυτόχρονα.

Με τραγούδια δικά τους αλλά και κλασσικά παραδοσιακά Ηπειρώτικα όπως το “Γιάννη μου το μαντήλι σου” μας κράτησαν σε εγρήγορση για δυόμιση ώρες περίπου. Οι εκπλήξεις επί σκηνής δεν έλειψαν αφού μαζί με τους V.I.C. τραγούδησαν οι Χρήστος Τζιτζιμίκας και Γιάννης Μήτσης. Επίσης σε μερικά κομμάτια έπαιξε κλαρίνο, το πρώην μέλος τους συγκροτήματος, Γιάννης Χαλδούπης. Η συναυλία τελείωσε δυναμικά με καπνογόνα και συνθήματα, όπως της άρμοζε, με το ρεμπέτικο άσμα “Τούτοι οι μπάτσοι που’ ρθαν τώρα”!

Ύστερα από την επιβλητική εμφάνιση, ο frontman των V.I.C., Αλέξης Καραμέτης απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πως σας ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία του συγκροτήματος και το “πάντρεμα” των συγκεκριμένων μουσικών ειδών;
V.I.C.: Όλα έγιναν τυχαία. Παίζοντας στην αρχή κιθάρα, μπάσο, τύμπανα μας βγήκε το ηπειρώτικο και είπαμε να βάλουμε και παραδοσιακά όργανα! Έτσι κι αλλιώς ακούμε τα πάντα… κυρίως ροκ αλλά αλήθεια ακούμε τα πάντα, έχουμε επιρροές από παντού!

villagers_of_ioannina_city_live_technopolis_2015_09_030_karametis_alexis

Ξεκινήσατε πριν οχτώ χρόνια στα Γιάννενα και τώρα έχετε κατακτήσει όλη την Ελλάδα. Σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου εδώ στην Αθήνα ήταν συγκλονιστική!
V.I.C.: Νιώθουμε μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση. Κάθε φορά με εκπλήσσει όλο και περισσότερο αυτό που γίνεται. Μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, δεν ξέρω τι άλλο να πω!

Μετά τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο σας, ο οποίος πήρε πολύ καλές κριτικές, ετοιμάζετε κάτι καινούριο;
V.I.C : Ετοιμάζουμε διάφορα πράγματα και δικά μας και διασκευές. Ανυπομονούμε να μπούμε στο στούντιο από Γενάρη με το καλό!

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η βραδιά και εγώ θα κρατήσω την αμεσότητα των V.I.C. και την ενέργεια τους. Η εικόνα νέων ανθρώπων στο ακροατήριο, να τραγουδούν με πάθος παραδοσιακά κομμάτια (που ίσως δεν είχαν ξανά ακούσει ποτέ) είναι σίγουρα ελπιδοφόρα! Αυτό που έχουν καταφέρει οι Γιαννιώτες δεν είναι και λίγο…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από τη συναυλία…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here