Γράφει η Μάρω Παναγή
Φωτογραφίες:  Νίκος Περίσσιος

κι έπειτα καληνύχτα
εύχομαι κάτι
να σου θυμίζει
εσένα τον ίδιο

μια λέξη
να σταματάει τον κόσμο
μια μελωδία
να χορεύει το φως

Με αυτά ακριβώς τα λόγια, γραμμένα σε ένα χαρτί επάνω στα τραπέζια μας, μάς καλωσόρισε ο Πέτρος Μάλαμας την Δευτέρα 20 Μαρτίου στον Σταυρό του Νότου club στην παρουσίαση του νέου του δίσκου “Κοιτάσματα”.

malamas_petros_live_2017_03_007

Αναπολώντας εκείνη τη βραδιά, η ευχή του Πέτρου πραγματοποιήθηκε. Το μουσικό ταξίδι που κάναμε ξεκίνησε από τα γύρω κι έφτασε μέσα μας. Για λίγες ώρες νιώσαμε τον χρόνο να σταματά κι όλον τον κόσμο να περιπλανιέται στα μάτια μας.

Ο δίσκος “Κοιτάσματα” κυκλοφόρησε μόλις αυτή την εβδομάδα σε επιλεγμένα δισκοπωλεία. Τη δημιουργία του υπογράφουν ο Πάνος Δημητρόπουλος στους στίχους και ο Λεωνίδας Μπαλάφας στη μουσική. Πρόκειται για τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Μάλαμα (πρώτος δίσκος: η καναδέζα) και σίγουρα το αποτέλεσμα είναι κάτι διαφορετικό. Είναι η διήγηση μιας ιστορίας φρέσκιας κι αληθινής που ντύνεται με αυθεντικούς ήχους και μας συστήνει τον έρωτα, τη γη, τις φτώχειες, τις ομορφιές και τα κουράγια μας.

malamas_petros_live_2017_03_014_mpalafas

Ο δίσκος ξεκινάει με το δυναμικό τραγούδι “αδερφέ”, στο οποίο συμμετέχει και ο Λεωνίδας Μπαλάφας, και θυμίζει παιδικές ελπίδες. Έπειτα, ερχόμαστε στη ζωή που είναι ένα έργο (“έργο είναι η ζωή”), μια αισθαντική μελωδία για τον πλούτο της γης και την ποίηση του ανθρώπου και στην “κόρη της ανατολής” που μας δίνει απλόχερα την αγάπη.

Έπειτα, γνωρίζουμε την ομορφιά της φτώχειας μέσα από γενναίους ανθρώπους (“λιοντάρι στην καρδιά”), ταξιδεύουμε “από τα μάτια στην καρδιά” με τη συντροφιά του έρωτα και γευόμαστε τη γλύκα της ελευθερίας και των απωθημένων με το “να ξεκουραστώ”. Το φαγκότο και μία αντρική χορωδία, έπειτα, συνθέτουν ένα παιδικό εμβατήριο που υμνεί την “ηλιόλουστη” θυγατέρα του κυρ Κώστα που ύστερα συναντά τον μεταλλικό ήχο του τραγουδιού “ο κάθε άνθρωπος μπορεί”.


Ξανά στη γοητεία του έρωτα μάς οδηγεί ο Πέτρος Μάλαμας και οι συνεργάτες του με το τραγούδι “της νιότης όλη η ομορφιά”. Πρόκειται για μια κρητική μελωδία με τα αδέρφια Στρατάκη (Γιώργης και Νίκος) να παίζουν λύρα και λαούτο αντίστοιχα.

Προτελευταίο τραγούδι στον δίσκο είναι η “ματαιοδοξία” που μαρτυρά τα πάθη μας και, τέλος, “η ελπίδα μένει”. Ένα αισιόδοξο, κάπως ηπειρώτικο κλείσιμο που μας θυμίζει ότι μετά την κατηφόρα μας περιμένει η ανηφοριά!


Η σύμπραξη, λοιπόν, των τριών δημιουργών (Μάλαμας-Δημητρόπουλος-Μπαλάφας) είναι εξαιρετική! Μπορεί όλα να ξεκίνησαν από ένα απλό παρεΐστικο βράδυ, αλλά αυτή η ατόφια συντροφική συνεργασία έγινε και δίσκος. Τα ανθρώπινα λόγια του Πάνου Δημητρόπουλου που θυμίζουν φαντασίες και πραγματικότητες μαζί με τη δύναμη της μουσικής μελωδίας του Λεωνίδα Μπαλάφα έγιναν το ιδανικό καταφύγιο για τη γλυκιά, αυθόρμητη, σαν ψίθυρος και κραυγή μαζί, φωνή του Πέτρου Μάλαμα. Ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας ταπεινά, με μια ντροπαλή παιδικότητα, έντυσε με χιούμορ και ειλικρίνεια την όλη μουσική βραδιά. Σκόρπια ρήματα που βγήκαν από ποιήματα.

malamas_petros_live_2017_03_004_mpalafas
Λεωνίδας Μπαλάφας

Δεν μπορούμε, όμως, να μην παινέψουμε και λίγο την ορχήστρα. Έξι ταλαντούχοι μουσικοί συντροφεύουν στον δίσκο την κιθάρα του Πέτρου: ο Χάρης Βορεάδης (παιδικά πληκτράκια, ηλεκτρονικά προηχογραφημένα), ο Βαγγέλης Βραχνός (τρομπέτα, κόρνο), ο Θάνος Καζαντζής (τύμπανα, πιάνο), ο Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο, μεταλλόφωνο, πληκτράκι), ο Χρήστος Παππάς (μπάσο, φαγκότο) και ο Κώστας Νικολόπουλος στις κιθάρες και στην ενορχήστρωση.


“Εδώ και πάλι εκτεθειμένοι· απ’ το αυτί σας ως εκεί που φτάνει ο νους του ανθρώπου· ευχή μας είναι να εξορύσσουμε υλικά ώστε να φτιάχνουμε τραγούδια από καρδιάς, για έναν κοινό τόπο· εξού και ονομάσαμε τον δίσκο αυτόν Κοιτάσματα.” σημειώνει ο Πέτρος Μάλαμας και τον ευχαριστούμε γι’ αυτή την νέα περιπλάνηση…

Ο δίσκος βρίσκεται σε κυκλοφορία διαδικτυακά και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία και είναι μία παραγωγή της Novel Vox και της Αρτύς.


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here