Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Τα παραμύθια για να βγουν αληθινά πρέπει πρώτα απ’ όλα να τα πιστέψεις. Το ίδιο και τα τραγούδια. Ο Τζον …Τζον Ζει είναι ο τίτλος του νέου album της Ανδριάνας Μπάμπαλη που κυκλοφορεί σήμερα από την EMI. 12 καινούργια τραγούδια στα οποία η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Στάμος Σέμσης που υπογράφει τη μουσική και ο Νίκος Μωραϊτης που υπογράφει τους στίχους πίστεψαν από την πρώτη στιγμή. 12 μικρές ιστορίες που «παίζουν» άλλοτε με εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια, άλλοτε με την ευαισθησία και άλλοτε με το χαμόγελο και το ρυθμό.

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού το τραγούδι “Διακοπές στη Μπανιέρα” ακούγεται στα ραδιόφωνα. Ωστόσο, όλα τα τραγούδια του album (το καθένα για τον δικό του λόγο) σε κερδίζει από το πρώτο κιόλας άκουσμα. Από το μοναδικό «Περιπλανώμενο» στο οποίο ακούγεται το ρεφρέν από το Ικαριώτικο (Η Αγάπη μου στην Ικαρία) μέχρι το ομότιτλο «Ο Τζον … Τζον Ζει» και από το ατμοσφαιρικό «Κούκλα Σπασμένη» μέχρι το ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στη διασκευή του τραγουδιού «Απόψε Αν θέλεις» και το «Μοναξιά» με τη συμμετοχή του εξαιρετικού Shinoflow. Την ενορχήστρωση του album υπογράφουν ο Στάμος Σέμσης και ο Άκης Κατσουπάκης. Αναμένουμε με ξεχωριστό ενδιαφέρον…

 

——-

Μια πολύ σημαντική εμφάνιση θα πραγματοποιήσει η Γλυκερία αυτή την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η σπουδαία ερμηνεύτρια παρέα με την  Συμφωνική Ορχήστρα, την Μεικτή Χορωδία και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής των Μουσικών Συνόλων θα παρουσιάσουν μια μοναδική παράσταση με τίτλο “Όμορφη Αθήνα, τα τραγούδια της πόλης μας“, με γνωστά τραγούδια αφιερωμένα στην Αθήνα.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια σπουδαίων δημιουργών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Βασίλης Τσιτσάνης κ.α. Έτσι μεταξύ άλλων θα ακούσουμε την Γλυκερία στα «Μια πόλη μαγική», «Εφιάλτη της Περσεφόνης», «Πλατεία Βάθης», και «Ήσυχα βράδια». Τραγούδια στα οποία θα την απολαύσουμε για πρώτη φορά και που αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την τεράστια ρεπερτοριακή της γκάμα.

Την παρουσίαση και αφήγηση έχουν αναλάβει οι αγαπημένοι και καταξιωμένοι στο χώρο τους ηθοποιοί Ρένος Χαραλαμπίδης και Δήμητρα Παπαδήμα. Τη διδασκαλία της Μεικτής Χορωδίας έχει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής και του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής ο Χρήστος Χαλκιάς, ενώ από το πόντιουμ της Συμφωνικής διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης.

 ——-

Διπλό άλμπουμ, ζωντανή ηχογράφηση από τις εμφανίσεις του Θανάση Γκαϊφύλλια στο Κύτταρο τον χειμώνα που πέρασε, κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τη lyra. Ένα άλμπουμ – σταθμός για τον καλλιτέχνη που γεφυρώνει μια διαδρομή 38 χρόνων, αφού ο Γκαϊφύλλιας ήταν παρών και στο ξεκίνημα της διάσημης μουσικής σκηνής.

Σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο ελευθερία και δυναμισμό, ο σπουδαίος τραγουδοποιός κάνει μια αναδρομή, παρουσιάζοντας τραγούδια από όλη του την πορεία καθώς και καινούρια τραγούδια του. Μαζί, παραδοσιακά της Θράκης και της Κάτω Ιταλίας αλλά και τραγούδια του Μάριου Τόκα και του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Γιάννη Γλέζου σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, Νότη Μαυρουδή σε ποίηση Τάσου Σαμαρτζή, Δ. Ψαριανού σε ποίηση Γιώργου Σουρή, κ.α. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και μία πολύ ωραία διασκευή στο γνωστό τραγούδι του Bob Dylan “Blowinʼ in the wind” σε απόδοση του ίδιου του Γκαϊφύλια που δίνει και τον τίτλο του άλμπουμ. Συμμετέχουν τραγουδιστικά οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και η Λήδα Χαλκιαδάκη.

 

——-

Η Μάρω Μαρκέλλου μια ιδιαίτερη νέα φωνή, μετά τη συνεργασία της με το Φοίβο Δεληβοριά και τον πρώτο προσωπικό της δίσκο που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια, επιστρέφει αυτές τις μέρες δισκογραφικά. Το νέο cd, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει από τη Λύρα περιλαμβάνει δώδεκα καινούρια τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και τα ήδη γνωστά από τις ζωντανές εμφανίσεις «Ντου και ξύλο», «σχιζοφρένεια» και «tango για τρίο». Τραγούδια ως επί το πλείστον ερωτικά, με ταξιδιάρικη διάθεση και φυσικά με μεγάλες δόσεις χιούμορ.

 

——-

Μια συναυλία, απόδοση πνευματικού χρέους στον ποιητή της ψυχής του ελληνικού λαού απ’ αιώνων Νίκο Γκάτσο θα πραγματοποιήσει ο Σταύρος Ξαρχάκος το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης που με το πρωτοπόρο, προσωπικό του ύφος σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία της έντεχνης μουσικής, ανέλαβε την ενορχήστρωση διαχρονικών τραγουδιών, σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου (Χάρτινο το φεγγαράκι, Αθανασία, Άσπρο περιστέρι, Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου, Κεμάλ, Το δίχτυ, Ο Γιάννης ο φονιάς, Έλα σ’ εμένα, Νυν και αεί, Τ’ όνειρο καπνός, Είχα φυτέψει μια καρδιά, Το πρακτορείο, κλπ.) που υπογράφουν όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Δήμος Μούτσης. Τα σπουδαία αυτά τραγούδια ερμηνεύει μοναδικά η υπέροχη Έλλη Πασπαλά ενώ συμμετέχει 12μελής ορχήστρα με εξαίρετους σολίστ.

 

——-

Κυκλοφορεί σήμερα το soundtrack της πολυαναμενόμενης ταινίας Without Borders, η οποία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 21 Οκτωβρίου. Στην ταινία πρωταγωνιστούν διεθνούς φήμης Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Χωραφάς και ο Γιώργος Βογιατζής. Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Γιώργος Θεοφάνους, ο οποίος για ακόμη μια φορά έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει το τραγούδι «Σύνορα» σε στίχους Νίκου Μωραΐτη, ενώ ο Πασχάλης Τερζής ερμηνεύει την ήδη γνωστή επιτυχία «Άνθρωποι». Ακούγονται επίσης τα Κόκκινα Χαλιά, ο Νικόλας Μεταξάς και ο Βο σε ένα ντουέτο με την Τάνια Κικίδη.

 

——-

Ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Πέγκυ Ζήνα και πάλι μαζί από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στην Ιερά Οδό. Η πολύ πετυχημένη συνεργασία της περασμένης χρονιάς δημιούργησε στους καλλιτέχνες την επιθυμία για την ανανέωση της πρώτης τους συνάντησης. Το ολοκαίνουργιο πρόγραμμα τους επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Μυτιληναίου και αποτελεί μια διαδρομή από το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι στον σύγχρονο ήχο με έντονες πινελιές από την ατμόσφαιρα και τον κόσμο των τραγουδοποιών.

Η ενορχήστρωση των τραγουδιών ανήκει στους Γιάννη Παπαζαχαριάκη και Γιώργο Ζαχαρίου. Στην συντροφιά τους φέτος έρχονται δύο ταλαντούχοι νέοι που έχουν δώσει θετικά δείγματα μουσικότητας και σκηνικής παρουσίας, η Αντιγόνη Ψυχράμη και ο Λούκας Γιώρκας και μαζί με τους γνώριμους από πέρσι, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Ευδοκία Καδή και Μιχάλη Μόσχου, θα τους πλαισιώσουν στη σκηνή της Ιεράς Οδού.

 

——-

Ένα σόου-υπερπαραγωγή, που θα κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή στο «Αθηνών Αρένα» ετοιμάζουν η Άννα Βίσση και ο Σάκης Ρουβάς. Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια οι δύο καλλιτέχνες θα ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους, σε ένα πρόγραμμα, που σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στις προετοιμασίες, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στις νυχτερινές πίστες της Αθήνας. Τουλάχιστον 100 χορευτές, σκηνικά στα οποία θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, υπερσύγχρονος φωτισμός και μία άκρως πρωτότυπη χωροταξική διάταξη, ούτως ώστε και το κοινό να συμμετέχει ενεργά στο σόου, είναι τα χαρακτηριστικά του προγράμματος που ξεκινά στα μέσα Οκτώβρη.

Και αυτή δεν είναι η μοναδική έκπληξη που ετοιμάζει η Άννα Βίσση στους θαυμαστές της. Μετά από αρκετά χρόνια επαγγελματικού χωρισμού από τον Νίκο Καρβέλα, οι πληροφορίες την θέλουν να μπαίνει ξανά στο στούντιο με τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος μάλιστα, εκτός από νέα τραγούδια, αναμένεται να επιμεληθεί προσωπικά και ένα νέο ντουέτο-έκπληξη της τραγουδίστριας με τον Σάκη! Μαζί με την Άννα Βίσση και τον Σάκη Ρουβά, στη σκηνή του «Αθηνών Αρένα» θα εμφανίζονται επίσης ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Γιώργος Κυφωνίδης, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και ο Δημήτρης Κοντόπουλος…

——-

Κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα το πολυαναμενόμενο νέο cd των Emigre με τίτλο «Κύκλος»! Στα νέα του τραγούδια, το ανερχόμενο συγκρότημα έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους στιχουργούς όπως η Βίκυ Γεροθόδωρου, ο Νεκτάριος Τυράκης, η Ρεβέκκα Ρούση, ο Νίκος Μωραΐτης και η Όλγα Βλαχοπούλου.

Στη νέα δουλειά εκτός από τα ολοκαίνουρια τραγούδια θα συναντήσουμε και την διασκευή του αγαπημένου τραγουδιού της Δήμητρας Γαλάνη «Δυο Μέρες Μόνο» καθώς και δύο remixeς, το τραγούδι της  Eurovision «Touch me deep inside» και το «Αυτό Που Θέλω». Στο τραγούδι «Γυρνώ Την Ρόδα Μου»  μαζί με το συγκρότημα κάνει ντουέτο ο Μιχάλη Κουϊνέλης (ΜΕΘ) απ’ τους Stavento. Μια αρκετά αξιόλογη δουλειά με φρέσκο ήχο και δυνατές ενορχηστρώσεις που σίγουρα θα κάνει αίσθηση!

 

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here