Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Το δεύτερο στοίχημα του Δήμου Αναστασιάδη κινείται σε Αντίθετη τροχιά – όπως δηλώνει και το ομώνυμο πρώτο single του δίσκου του, μια δυναμική rock μπαλάντα που εδώ και μήνες βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ραδιοφωνικού airplay. Τραγούδια που πιάνουν τις κρυφές του σκέψεις, αλλά και τραγούδια-στιγμιότυπα συναντιούνται στην Αντίθετη τροχιά του Δήμου Αναστασιάδη, κομμάτια αληθινά του εαυτού του και της παρέας του την εποχή αυτή… Κάθε τραγούδι κρύβει μια στιγμή, όλα έχουν νόημα κι είναι δρόμος που οδηγεί στη μουσική! Και ο νεαρός δημιουργός με την χαρακτηριστική φωνή και μουσική δεν παύει να πειραματίζεται…

Έτσι λοιπόν, ο μουσικός παίρνει το πάνω χέρι, ξεφεύγοντας από τη δέσμευση του τρίλεπτου τραγουδιού, στο διάρκειας 6μισυ λεπτών κομμάτι, «Στα αστέρια κάπου εκεί θα ζεις», σε στίχους Κωνσταντίνου Ρουκά. Ενώ μια αυθόρμητη ηχογράφηση ενός παραδοσιακού βλάχικου μετεξελίσσεται σε ροκ κομμάτι στο «Α.», ένα τραγούδι για την Απουσία. Η ζωντάνια της συνάντησης καταγράφεται στο «’Όλα για όλα» που προέκυψε ένα βράδυ παρέα με το Λάκη Παπαδόπουλο. Στο «Πόσο μοιάζουμε κι δυο» και στο «Μικρό κορίτσι» ο Δήμος συνεργάζεται στο στίχο με τη Βίκυ Γεροθόδωρου, που υπογράφει 10 από τα τραγούδια του άλμπουμ, του οποίου την ενορχήστρωση έκανε ο Χρήστος Σούμκα. Στο «Αδιέξοδο» συμμετέχει η Krida στα φωνητικά, ενώ το άλμπουμ ανοίγει με ένα φρέσκο, αισιόδοξο κι άμεσο κομμάτι, «Σε κάθε τέλος και μια αρχή»…

Η Αντίθετη τροχιά του Δήμου Αναστασιάδη κυκλοφορεί σήμερα σε δυο εκδόσεις από τη Universal Music! Τη standard που περιλαμβάνει 10 τραγούδια και 4σέλιδο booklet και την deluxe με 11 κομμάτια και πολυσέλιδο booklet. Στην τελευταία έκδοση, το άλμπουμ κλείνει ένα κομμάτι με αγγλικό στίχο, το “Blow my mind”…

——-

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στα μέσα του Δεκέμβρη η νέα δισκογραφική δουλειά της Ελένης Τσαλιγοπούλου! Το νέο album της ερμηνεύτριας περιλαμβάνει για πρώτη φορά δικές της συνθέσεις σε στίχους αγαπημένων της φίλων όπως του Θοδωρή Γκόνη, του Παύλου Παυλίδη, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Φοίβου Δεληβοριά, του Βασιλικού, του Νίκου Πορτοκάλογλου, του Νίκου Ζούδιαρη και του Νίκου Μωραΐτη. Ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου ανέλαβε την ενορχήστρωση του νέου υλικού ενώ επιμελήθηκε και την παραγωγή της δουλειάς παρέα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στην φιλόδοξη αυτή παραγωγή συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί όπως ο Ορέστης Φαληρέας των Imam Baildi, o Βαγγέλης Καλαμάρας και o Δημήτρης Μπασλάμ. Σύντομα αναμένεται να ακούσουμε και το πρώτο single από τη νέα αυτή δουλειά.

——-

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχήματα του φετινού χειμώνα από τις 3 Δεκεμβρίου στην Αττική σκηνή στη Βουλιαγμένης 22! Η Γλυκερία μετά από αρκετά χρόνια συναντά επί σκηνής τον Κώστα Μακεδόνα ενώ για πρώτη φορά συνεργάζεται με τον συνθέτη των επιτυχιών Γιώργο Θεοφάνους σε ένα απολαυστικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα! Έξι χρόνια μετά την τελευταία κοινή τους συνάντηση στην Σφεντόνα και με το τελευταίο τους ντουέτο «Η κουρσάρα» να γνωρίζει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία, Γλυκερία και Κώστας Μακεδόνας ενώνουν εκ νέου τις δυνάμεις τους και τις εξαιρετικές φωνές τους.

Η πρώτη με τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια του Γιώργου Ζήκα και της Βάσως Αλλαγιάννη που μόλις κυκλοφόρησαν και ο δεύτερος με μια συνεργασία-έκπληξη με τον Γιώργο Θεοφάνους που έρχεται σε λίγο καιρό, ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα αξιώσεων. Μαζί τους ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους, ο οποίος μέσα από τις φωνές τους παρουσιάζει μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια του καθώς και τη νέα του δουλειά με τον Κώστα Μακεδόνα. Οι τρεις τους συναντώνται επί σκηνής και υπόσχονται ξεχωριστές μουσικές στιγμές!  Από την ποπ και τη ροκ σκηνή μέχρι το λαϊκό τραγούδι, η παρέα της Αττικής σκηνής μας υπόσχεται ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι σε όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού. Ραντεβού από τις 3 Δεκεμβρίου στην ανανεωμένη Αττική σκηνή (πρώην club 22)…

 ——-

Ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης μετά την τελευταία τους συνεργασία το 2002 στη Σφεντόνα ξανασυναντιούνται αρχικά στο Stage της Θεσσαλονίκης και έπειτα σε Αθηναϊκή μουσική σκηνή έχοντας αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια πολύ περισσότερα αγαπημένα τραγούδια και πολύ μεγάλη διάθεση στο να προσφέρουν ακομπλεξάριστη διασκέδαση και καλή μουσική. Ο τίτλος της παράστασης τους «Την είδα απόψε λαϊκά» υποδηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο τη διάθεση των δύο καλλιτεχνών. Ένα πρόγραμμα με λαϊκή διάθεση, με στόχο την διασκέδαση αλλά και την απόδειξη πως η καλή διασκέδαση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή.

Ο Γιάννης Κότσιρας με το τελευταίο του και ήδη πλατινένιο «Live 2010», μας υπενθύμισε την αγάπη του για το λαϊκό τραγούδι καθώς όπως τονίζει πάντα ο ίδιος, «γεννήθηκε μέσα από  αυτό» αλλά και την ικανότητά του να προτείνει ήδη γνωστά τραγούδια με τρόπο που μοιάζουν πάντα φρέσκα. Ο Δημήτρης Μπάσης από την άλλη πιστός στο λαϊκό τραγούδι, με θητεία δίπλα στους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και τραγουδιστές αλλά και με σπουδαίο προσωπικό ρεπερτόριο, με ένα καινούριο 3πλό live CD που «τρέχει» στα ραδιόφωνα και στις καρδιές μας αλλά και με ένα πολυαναμενόμενο ολοκαίνουριο CD σε μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, συνυπογράφει την καλύτερη μουσική συνάντηση του φετινού χειμώνα. Μαζί τους δύο εξαιρετικές νέες τραγουδίστριες. Η Χρυσούλα Στεφανάκη και η πρωτοεμφανιζόμενη Βάλια Σωμαράκη. Από Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23.00 καθώς και Κυριακή μεσημέρι στις 14.00 στο Stage στη Θεσσαλονίκη.

——-

Οι Όναρ, ένα από τα πιο αξιόλογα και αγαπητά γκρουπ της εναλλακτικής ελληνικής σκηνής, κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Όσα αντίο μας μένουν» από τη Legend. Έντεκα καινούρια τραγούδια συνθέτουν το νέο άλμπουμ του Λευτέρη Πλιάτσικα και της Πένυς Ραμαντάνη, στα περισσότερα από τα οποία υπογράφουν οι ίδιοι τη μουσική και τους στίχους ενώ υπάρχουν μελοποιημένα ένα ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ (απόδοση στα ελληνικά Νάντια Βαλαβάνη) καθώς και φράσεις από το βιβλίο “Χάρτινος έρωτας” της Ζοέλ Λοπινό Μαστραντώνη.

Ο ήχος υπηρετεί τις μελωδίες, τις ορχηστρικές στιγμές, είναι ατμοσφαιρικός και σκληρός όπου χρειάζεται. Η ενορχήστρωση είναι των Όναρ και του Λευτέρη Περγάμαλη και η επιμέλεια παραγωγής των Οναρ. Ήδη το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, «Όσα αντίο μας μένουν», ξεχωρίζει ραδιοφωνικά.

Οι Όναρ θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους από το νέο τους άλμπουμ στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι»» αλλά και αγαπημένες επιλογές από όλη την δισκογραφική τους πορεία σε τέσσερις μοναδικές παραστάσεις. Καλεσμένοι των Όναρ θα είναι αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες με τους οποίος θα μοιραστούν επί σκηνής μουσικές και τραγούδια. Οι μουσικές αυτές βραδιές θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε cd το οποίο θα αποτελέσει το ηχητικό αποτύπωμα της ατμόσφαιρας της ζωντανής συνάντησης του συγκροτήματος και των special guests. Το πρώτο διήμερο – Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Νοεμβρίου – θα βρεθούν στην σκηνή η Ευρυδίκη, ο Δημήτρης Κοργιαλάς, η Τζώρτζια (Μπλε), η Ευσταθία, ο Δημήτρης Καρράς, οι Lexicon Project και η Αρετή Κετιμέ, ενώ το δεύτερο διήμερο – Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Νοεμβρίου – συνοδοιπόροι σε αυτό το μουσικό ταξίδι θα είναι ο Μανώλης Φάμελλος, ο Rous, ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, ο Κώστας Χρονόπουλος, ο Mc Yinka και οι Αλκή. Ένα πάρτυ από φίλους για φίλους!

——-

Μόνο για 6 παραστάσεις ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη! Έτσι λοιπόν στις 19, 20, 26 και 27 Νοεμβρίου και στις 3 και 4 Δεκεμβρίου ο αγαπημένος τραγουδοποιός, πιστός στο ραντεβού με το κοινό, παίρνει την κιθάρα του και ξεκινά τις χειμερινές του εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη. Τα τραγούδια του, δοκιμασμένα στο χρόνο, θα μας παρασύρουν όλους σε μοναδικές μουσικές βραδιές. Κάθε συναυλία του, ένα μείγμα από διονυσιακές στιγμές. Κάθε βραδιά, γεμάτη μουσικές, εικονοπλαστικούς στίχους και αφηγηματικά τραγούδια που φλερτάρουν με ηλεκτρισμένους ροκ δρόμους, μπολιασμένους με την δωρικότητα του λαϊκού, αλλά και την εσωτερικότητα της μπαλάντας.

Από τους πρώτους του δίσκους, «Παραμύθια» και «Ασπρόμαυρες ιστορίες», έως τον τελευταίο με τίτλο «Έξω», το πρώτο live cd & dvd με πλούσιο ηχητικό, αλλά και οπτικό υλικό από την περσινή συναυλία στο Θέατρο Βράχων (22ο Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα, “Στη σκιά των Βράχων 2009”), ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ο πυρήνας μιας παρέας που συνεχώς μεγαλώνει και τον ακολουθεί εδώ και δύο δεκαετίες με ένταση και πάθος.

——-

Με τον Παντελή Θαλασσινό, έναν ιδιαίτερα προικισμένο τραγουδοποιό και τραγουδιστή, ξεκινά τις φετινές πολιτιστικές του εκδηλώσεις το ανακαινισμένο, αλλά και ανανεωμένης φιλοσοφίας – υπό νέα διεύθυνση – θέατρο Ακροπόλ. Σε οκτώ ξεχωριστές βραδιές, ο Θαλασσινός θα δώσει το δικό του στίγμα στον Αθηναϊκό χειμώνα, με μια ολοκαίνουργια δουλειά που θα παρουσιάζεται στο πρώτο μέρος του προγράμματος με τίτλο – ίσως και συμβολικά αισιόδοξο θα λεγε κανείς – «Κόντρα στον καιρό».

Στο δεύτερο μέρος θα ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια τόσο δικά του, όσο και άλλων δημιουργών (όπως του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Κώστα Χαριτάτου, του Γιάννη Νικολάου, του Βαγγέλη Γιαννάκη, του Τάσου Ζαφειρίου, κ.α.). Η παράσταση «Κόντρα στο καιρό» θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Δεκεμβρίου ενώ στο πλάι του αγαπημένου τραγουδοποιού θα βρίσκεται η Μάρθα Μαυροειδή (έγχορδα-φωνή), μια εξαιρετική τραγουδοποιός, που πρόσφατα κυκλοφόρησε τον “Κήπο της Ρίλα”.

——-

«Σε όλη την Ανδαλουσία… όλοι μιλούν συνεχώς για duende και το αναγνωρίζουν με αλάνθαστο ένστικτο μόλις εμφανιστεί». (Federico Garcia Lorca)
Duende: μία λέξη δίχως συγκεκριμένη ετυμολογία αλλά γνώριμη σαν έννοια. Αυτή είναι και η πηγή έμπνευσης της νέας δισκογραφικής πρότασης που ετοιμάζουν η Ελένη Πέτα και ο κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης. Γνώριμες μελωδίες, σε καινούργιο περιβάλλον, ενώνονται και ταξιδεύουν σε προορισμούς γοητευτικούς, γεμάτους πολυποίκιλα φωνητικά και κιθαριστικά ηχοχρώματα.

Τραγούδια από Γαλλία, Αργεντινή, Αγγλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μεξικό, Ισραήλ, με ενορχητρωτική διάθεση τόσο σκοτεινή, όσο και φλογερή. Τόσο Μεσογειακή όσο και Δυτική. Τόσο απαλή όσο και …αιχμηρή! Η σαγηνευτική φωνή της Ελένης Πέτα και το κιθαριστικό ταμπεραμέντο του Παναγιώτη Μάργαρη, σε ένα μείγμα ηλεκτρισμού, πνευστών, εγχόρδων και κρουστών, δημιουργούν ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο. Ο Al Di Meola ένας απ’ τους πλέον χαρισματικούς συνθέτες και κιθαρίστες των τελευταίων χρόνων στο χώρο της Jazz, του Flamenco και του Tango συμμετέχει, σε τρία τραγούδια, στο νέο αυτό cd album που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.

——-

«Είμαι εγώ» τιτλοφορείται το πρώτο album του γνωστού ηθοποιού Κωνσταντίνου Καζάκου. Περιλαμβάνει τραγούδια που κινούνται σε ροκ ρυθμούς, γραμμένα μέσα από την αγάπη του Κωνσταντίνου για τη ροκ μουσική. Το πρώτο single που ακούγεται στα ραδιόφωνα είναι το τραγούδι «Στην άκρη του κόσμου», σε ευχάριστο, γρήγορο reggae ρυθμό. Το CD περιλαμβάνει και ένα τραγούδι – ντουέτο με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στα περισσότερα τραγούδια στίχους και μουσική έγραψε ο ίδιος ο Καζάκος.

——-

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γνωρίζετε να μας πείτε κάτι καινούριο για τις επικείμενες κυκλοφορίες νέων δίσκων της Ρίτας Αντωνοπούλου και της Γιώτας Νέγκα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here