Γράφει η Κάλλια Βαβουλιώτη
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην πρώτη –και sold out– από τις τρεις καλοκαιρινές συναυλίες του Γιάννη Χαρούλη, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Λίγο πριν από την έναρξη της βραδιάς, το θέατρο ήταν κατάμεστο με το κοινό να περιμένει εναγωνίως τον Κρητικό καλλιτέχνη να ανέβει επί σκηνής, για να ξεκινήσει μια «γιορτή» που περισσότερο προσιδίαζε σε κρητικό γλέντι, το οποίοι περιλαμβάνει, ωστόσο, διακεκριμένα τραγούδια γνωστών συνθετών που ήρθαν κοντά με την παράδοση.

Ο Γιάννης Χαρούλης, με ένα πλατύ χαμόγελο και αφού είπε «Καλώς ήρθατε, κοπέλια!», ξεκίνησε τη συναυλία με ένα από τα πιο αγαπημένα για το κοινό κομμάτια, το «Της Λήθης το Πηγάδι».

haroulis_live_06_2018_027

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, μυηθήκαμε στην ομορφιά της παράδοσης, στις ρίζες που, σε τέτοιους καιρούς όπως οι σημερινοί, τις έχουμε περισσότερο ανάγκη για να μην χαθούμε, επαναφέραμε αναμνήσεις, χορέψαμε και τραγουδήσαμε. Γίναμε κοινωνοί, των μικρών εμμονών και επιρροών του καλλιτέχνη, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες για τα «Ρυάκια», τραγούδι που έγραψε, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, για να υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι η ζωή περνάει και χάνεται, προτρέποντάς μας να ομορφαίνουμε αυτά που θέλουμε και να τα κρατήσουμε για το μέλλον μας.

Χαρήκαμε με πολλά από τα γνωστά και αγαπημένα κομμάτια του Γιάννη Χαρούλη, όπως τα «Στου Λασιθιού τη Στράτα» , «Έλα πάρε με» , «Σου μιλώ και κοκκινίζεις», αλλά και με τη «Βασιλική» προς το τέλος της βραδιάς, που ξεσήκωσε ακόμα και τους καθήμενους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιελάμβανε πολλά κομμάτια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, όπως τα «Μιλώ για σένα», «Σιμούν» αλλά και την «Ουρά του αλόγου» –και όχι τυχαία, καθότι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τον οποίο ο Χαρούλης συνεργάστηκε το 2012 για να φτιάξει τον δίσκο «Μαγγανείες», για τον οποίο του απονεμήθηκε βραβείο χρυσού δίσκου, αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της παράδοσης εντός της έντεχνης σκηνής σήμερα.

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της βραδιάς ήταν το σόλο στο κλαρίνο του ιδιαίτερα ταλαντούχου Κωνσταντή Πιστιόλη, που γνωρίσαμε από τους Villagers of Ioannina City και ο οποίος πλέον συνοδεύει τον Γιάννη Χαρούλη. Ενώ το πρόγραμμα τιμούσε περισσότερο την Κρήτη, με το εν λόγω σόλο μας έδειξαν ότι η παράδοση είναι μία και είναι ενωμένη. Με ένα πέρασμα από τα Γιάννενα, φτάσαμε να εκστασιαζόμαστε κυριολεκτικά όταν ο Κωνσταντής μας χάρισε το «Πες μας Χάρε» και το «Ζαλίζομαι».

 

Αν κάτι μπορεί να εκτιμήσει κάποιος στο πρόγραμμα των συναυλιών του Γιάννη Χαρούλη είναι το γεγονός ότι δεν έχει να κάνει απλώς με ένα πρόγραμμα δομημένο για να αναδείξει τα προσωπικά κομμάτια του καλλιτέχνη ή απλώς την αγάπη του για την πατρίδα του την Κρήτη και γενικότερα την ελληνική παράδοση. Αντίθετα μοιάζει με ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν της πατρίδας μας και με μία ιεροτελεστία μύησης στις προσωπικές αγάπες και εμμονές του.

«Αγρίμια κι αγριμάκια» για τις δύσκολες εποχές που διανύουμε και ο Γιάννης Χαρούλης μας υπενθυμίζει ότι στον χώρο βρίσκεται η Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» και πως έχει ανάγκη τη στήριξη μας. «Ακροβάτης» και «Μαλαματένια λόγια» για την επιστροφή στον ποιητικό λόγο, «Τα παιδιά της γειτονιάς σου» για να ταξιδέψουμε στο ρεμπέτικο, άσματα του Χατζιδάκι και του Άσιμου για τη νοσταλγία.

 

Η βραδιά ολοκληρώθηκε δυναμικά με τον κόσμο να επιζητεί διψασμένος encore και τον Γιάννη Χαρούλη, να επιστρέφει με το «Σκουλαρίκι», την «Tίγρη» και τον αγαπημένο σε όλους «Ερωτόκριτο», προσδίδοντας στη βραδιά μία μυστηριακή αίσθηση, αποδεικνύοντάς μας ότι δεν είναι τυχαίο που οι συναυλίες του είναι sold out. Ποτίζει την ψυχή του κοινού με τραγούδια για την αγάπη, τον πόνο, τη νοσταλγία για την πατρίδα και θίγει τα πολιτικά «κακώς κείμενα».

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ