5/11/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr

Όταν πληροφορήθηκα οτι οι Soul Jazz Orchestra θα είναι στο Gazarte για δύο εμφανίσεις, στις 1 και 2 Νοεμβρίου, ομολογώ πως παραξενεύτηκα. Τελευταία φορά επισκέφθηκα το Gazarte πέρυσι, για να παρακολουθήσω μια από τις εμφανίσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο χώρος ήταν πολύ εναρμονισμένος με το κλίμα και τις μουσικές που τον γέμιζαν. Πώς θα χωρέσει όμως μια «soul jazz ορχήστρα» σε έναν τέτοιο χώρο;

Πριν προλάβω να το σκεφτώ περισσότερο και να λύσω την απορία μου, οι The Bet ανέβηκαν στη σκηνή για να δώσουν το σήμα εκκίνησης της βραδιάς. Δυστυχώς, για προσωπικούς λόγους, η Maia Vidal δεν κατάφερε να παρευρεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο και έτσι το κενό της αναπληρώθηκε από τους Bet. Αν και το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει μόνο 2 χρόνια στα μουσικά δρώμενα, μας χάρισαν επί σκηνής ένα αρκετά ώριμο μουσικό αποτέλεσμα. Πριν 2 βδομάδες, οι The Bet άνοιξαν τη συναυλία της black rock μπάντας, Monophonics, και απέσπασαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Με κομμάτια από το EP τους «In Motion», άλλα και με διασκευές, μας έβαλαν σε μια ατμόσφαιρα περισσότερο Blues – Rock, αλλά και Soul μερικές φορές. Μερικά από αυτά τα κομμάτια ήταν το «Βourne», το «Stay together people» και το «Who’ ll pay reparations», σε πρώτη εκτέλεση του Gil Scott Heron, τα οποία έκλεψαν, νομίζω, την παράσταση. Με επιρροές από τα ψυχεδελικά 70′ s, οι The Bet απέδειξαν οτι πρόκειται για μια πολύ δυναμική μπάντα με ξεχωριστό ήχο και μουσική άποψη.

Οι The Bet ήταν οι:
Στέφανος Φίλιππος Διαμαντόπουλος – φωνητικά
Ο Γιάννης Βουτσινάς – μπάσο
Αλέξης Δανδουλάκης – κιθάρα
Κώστας Στεργίου – πλήκτρα
Πετρος Φατής – τύμπανα

Μετά από αυτό το δυνατό opening, ήρθε η στιγμή για τους Soul Jazz Orchestra: τρία πνευστά, πλήκτρα, ένα σετ τύμπανα και κάμποσα κρουστά ήταν η συνταγή για το ξεχωριστό live που μας χάρισαν.

Με μια σχεδόν διατεταγμένη εμφάνιση και ένα μικρό χορευτικό, το συγκρότημα σήκωσε στον αέρα όλο το μαγαζί, ξεκινώντας με το κομμάτι «Insurrection». Μέχρι τώρα δεν είχα δει κάποιο ορχηστρικό συγκρότημα ζωντανά. Αναρωτιόμουν, λοιπόν, πώς μπορεί ένα συγκρότημα να κρατήσει ένα live με ως επί το πλείστον ορχηστρικά κομμάτια. Το συγκεκριμένο, με βρήκε προ εκπλήξεως, καθώς δεν κατάλαβα καν πότε τελείωσε η βραδιά!

Πρόκειται για μουσικούς που θέλουν να δίνουν πάντα διαφορετικά μουσικά στυλ. Γι’ αυτό το λόγο, το βράδυ της Πέμπτης μας πέρασαν από funky, soul, jazz, latin και afro μονοπάτια, με κομμάτια όπως «Ya basta», από τον καινούργιο τους δίσκο «Solidarity», «Negus Negast», «Freedom no go die», «People People», «Mr President» και «Recognize», με τη φωνή της «soul jazz sister», Marielle Rivard, αλλά και τα μοναδικά σολαρίσματα των Steve Patterson, Ray Murray και Zakari Frantz στα σαξόφωνα!

Οι Soul Jazz Orchestra είναι μια πραγματικά μοναδική πάντα, ρυθμική και άκρως εκρηκτική. Οι Καναδοί μουσικοί ήρθαν και βρήκαν μια πτυχή του μουσικού τους εαυτού στην Ελλάδα, καθώς ο κόσμος ήταν μονίμως σε έξαλλες χορευτικές διαθέσεις από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στη σκηνή. Από τη μεριά τους, δε σταματούσαν λεπτό να ανταποδίδουν όλη αυτή τη χαρά και να λένε “Ευχαριστώ!” στο τέλος κάθε κομματιού.

Παρόλα αυτά, συνέβαινε κάτι περίεργο εκείνο το βράδυ, το οποίο δε δίστασε να σχολιάσει και ο πιανίστας (και όχι μόνο) του συγκροτήματος, Pierre Chrétien. Η Soul Jazz Orchestra είναι μια κατεξοχήν χορευτική μπάντα. Επομένως, ο χώρος του Gazarte δε θα μπορούσε να φιλοξενήσει επαρκώς ένα τέτοιο χορευτικό κλίμα, μιας και τα τραπέζια και διαρρύθμιση του χώρου δεν άφηναν περιθώρια στον κόσμο. Ακόμα και ο σαξοφωνίστας Ray Murray είπε πως, όσοι κλείσανε σε τραπέζι, είναι μάλλον άτυχοι! Όσοι είχαν προνοήσει, και ήταν αρκετοί, είχαν αγοράσει εισιτήριο για όρθιους, κι εκείνοι ήταν που χόρευαν με την ψυχή τους σε afro – soul jazz ρυθμούς χωρίς σταματημό. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν πολύς όρθιος κόσμος πίσω και στα πλάγια της σκηνής, ενώ λίγα γεμάτα τραπέζια υπήρχαν στον κεντρικό τομέα του μαγαζιού. Αργά ή γρήγορα, όμως, ακόμα και όσοι κάθονταν, σηκώθηκαν όρθιοι στο κομμάτι “Stand up and be counted” και στο μαγαζί επικράτησε ρυθμικό ντελίριο από μουσικούς και κοινό!

Πρόκειται, πραγματικά, για μια εξαιρετική μπάντα, που κατάφερε να δώσει στο αθηναϊκό κοινό μια από τις καλύτερες βραδιές. Άνθρωποι που παίζουν μουσική, σαν ο ήχος να βγαίνει, όχι μόνο από το στόμα, αλλά από το σώμα ολόκληρο, με άφησαν πραγματικά άφωνη. Τα afro κομμάτια, σε συνδυασμό με την ενέργεια του κόσμου, με έκαναν να ταξιδέψω για λίγο μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Ο Pierre Chrétien είπε πως, από όσο ξέρει, οι Έλληνες ξέρουν να περνάνε καλά. Έτσι, κάποια στιγμή, ρώτησε δυνατά το κοινό του Gazarte «Does Greece know how to party?» και ο κόσμος άρχισε να χορεύει, σαν αυτή να ήταν η κατάφασή του. Μετά από τη συγκεκριμένη βραδιά, νομίζω πως η Ελλάδα έδωσε την απάντησή της!

Δυστυχώς, όμως, οι Soul Jazz Orchestra ήταν στην Ελλάδα για δύο μόνο εμφανίσεις, 1 και 2 Νοεμβρίου. Ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα σε μεγαλύτερο, συναυλιακό, χώρο, με πολύ κόσμο, χορό και “Soul Jazz” διαθέσεις!

Οι Soul Jazz Orchestra είναι οι:
Pierre Chrétien – ηλεκτρικό πιάνο, φωνητικά
Marielle Rivard – κρουστά, φωνητικά
Steve Patterson – σαξόφωνο, κρουστά, φωνητικά
Ray Murray – σαξόφωνο, κρουστά, φωνητικά
Zakari Frantz – σαξόφωνο, κρουστά, φωνητικά
Philippe Lafrenière – τύμπανα, φωνητικά

——————————-

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here