Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, μια συμμορία Αμερικανών, οι Jets, με αρχηγό τον Riff (Mike Faist) τα βάζει συνεχώς με την αντίστοιχη συμμορία Πορτορικανών, τους Sharks. Ο δικός τους αρχηγός, ο Bernardo (David Alvarez), είναι αποφασισμένος να πάρει τον έλεγχο του West Side. Όταν, όμως η αδελφή του, η María (η πρωτοεμφανιζόμενη Rachel Zegler), ερωτεύεται τον καλύτερο φίλο του Riff, τον Tony (Ansel Elgort), τα πάντα ανατρέπονται…

Το 1957, οι Leonard Bernstein και Stephen Sondheim, εμπνευσμένοι από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Shakespeare δημιουργούν ένα θεατρικό μιούζικαλ που έμελλε να γίνει αθάνατο. Η κινηματογραφική του μεταφορά το 1961, σε συν-σκηνοθεσία του Robert Wise και του χορογράφου Jerome Robbins, αποσπά 10 Oscar και γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία του σινεμά. 60 χρόνια μετά, ο σπουδαίος Steven Spielberg αποφασίζει να κάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του remake σκηνοθετώντας το πρώτο του μιούζικαλ, που δεν είναι άλλο από το θρυλικό “West Side Story”. Επιλέγοντας σοφά, ο Αμερικανός δημιουργός γεμίζει τη διανομή του με νέους, «άκαυτους» ηθοποιούς και όχι διάσημους σταρ, κάνοντας έτσι την ιστορία να μοιάζει πιο αληθινή από ποτέ. Με σεβασμό στο θεατρικό έργο καθώς και στο πρωτότυπο φιλμ, ο σεναριογράφος, Tony Kushner, δημιουργεί μάλιστα έναν νέο ρόλο, αυτόν της Valentina, για τη Rita Moreno, η οποία είχε αποσπάσει το Oscar Β΄ Γυναικείου Ρόλου στην ταινία του ’61 –και διόλου απίθανο φέτος να κερδίσει υποψηφιότητα ξανά. Τότε υποδυόταν την Anita, την αρραβωνιαστικιά του Bernardo, την οποία ερμηνεύει εδώ εξαιρετικά η Ariana DeBose.

Αυτή η νέα εκδοχή του “West Side Story”, λοιπόν, φέρει την αύρα της κλασικής ταινίας που προηγήθηκε και ταυτόχρονα είναι αιχμηρά φρέσκια. Σε μια Νέα Υόρκη που όλα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και στις φτωχογειτονιές οικοδομούνται μεγαθήρια, νεαροί που στην πραγματικότητα ελάχιστα έχουν να χωρίσουν, καθώς όλοι τους βρίσκονται στην ίδια μοίρα, μισούν ο ένας τον άλλο λόγω της καταγωγής τους. Το γεγονός ότι μιλούν διαφορετικές γλώσσες μπορεί να μοιάζει εμπόδιο στο να έρθουν πιο κοντά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η πρώτη συνάντηση του Tony και της María σ’ έναν χορό καθορίζεται από τα βλέμματά τους που σταματούν τον Χρόνο –η Αγάπη, άλλωστε, ούτε χρειάζεται ούτε περιγράφεται με λόγια.

Κι αν κάποιος γνωρίζει καλά πόση δύναμη έχει η εικόνα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Spielberg. Με απαράμιλλη μαεστρία, έμπνευση, ένταση και ρυθμό, ο φακός του αποτυπώνει τα λαμπερά χρώματα από τα φορέματα και τα χαμόγελα των κοριτσιών, αλλά και τις σκιές των αγοριών που πάνε να χτυπηθούν. Η κάμερά του σκαρφαλώνει μαζί με τους Jets και τους Sharks στους μεταλλικούς φράκτες της πόλης, αναρριχάται στο πλευρό του Tony στα σιδερένια σκαλιά της πολυκατοικίας που μένει η María, αποτυπώνει τη χαρά της ζωής και την άσπλαχνη βία σε απίστευτα χορογραφημένες σεκάνς. Και όλα αυτά με μία ροή ασύλληπτη, που κυλά αβίαστα, με αρωγούς πάντοτε το εμπνευσμένο μοντάζ του βετεράνου Michael Kahn και της Sarah Broshar, την αψεγάδιαστη φωτογραφία του Janusz Kaminski και, φυσικά, τα εμβληματικά, διαχρονικά τραγούδια του κορυφαίου αυτού μιούζικαλ.

Με αυτήν του την ταινία, ο Steven Spielberg μάς υπενθυμίζει επίσης γιατί η Τέχνη είναι τόσο σημαντική για την ανθρωπότητα: διότι είναι ικανή να εγγραφεί στη συλλογική μνήμη, χάρη σε έργα που δημιουργούν αναμνήσεις και συναισθήματα κοινά σε όλους τους ανθρώπους που τα αντικρίζουν, όπου και αν βρίσκονται, όποια γλώσσα και να μιλούν. Η δική του εκδοχή για το “West Side Story” πετυχαίνει ακόμη να αναδείξει ποια είναι η ουσία του σινεμά –πέρα από τη γνώση, την τεχνική και καλλιτεχνική αρτιότητα, την έμπνευση, την ευφυία, την ψυχαγωγία ή το συναίσθημα. Αληθινό σινεμά σημαίνει να κινηματογραφείς με Ανθρωπιά –με όλη σου την καρδιά, με όλα τα βιώματα και τις μνήμες που κουβαλάς, με την Αλήθεια σου να στέκεται ξεκάθαρη μπροστά σου, έτοιμη να τη μοιραστείς. Έτσι, μέσα από τη δική σου κάθαρση, γεννιέται η πραγματική, βαθειά συγκίνηση…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here