Ένα πάθος για εξερεύνηση έρχεται φυσικά στους Xylouris White, το τραχύ διορατικό ντουέτο που σχηματίστηκε από τον Κρητικό λαουτιέρη Γιώργο Ξυλούρη και τον Αυστραλό ντράμερ Jim White. Για το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Goats του 2014, οι Xylouris White συγκρίθηκαν με τα ομώνυμα ζώα, περιπλανώμενοι ατρόμητα σε κακοτράχαλο έδαφος. Δύο χρόνια αργότερα, έδειξαν πόσο μακριά μπορούσαν να φτάσουν οι ορίζοντές τους στο επιβλητικό Black Peak του 2016, που πήρε το όνομά του από την κορυφή του βουνού στην Κρήτη.

Μόλις 15 μήνες -με συνεχείς περιοδείες- αργότερα, τα διερευνητικά ένστικτα του δίδυμου τους οδηγούν ακόμα παραπέρα στο τρίτο άλμπουμ τους, Mother, που θα κυκλοφορήσει στις 19 Ιανουαρίου 2018 στην Bella Union και ονομάστηκε για να υποδηλώσει τη “νέα ζωή”. Όπως το θέτει ο Ξυλούρης, “Το Mother είναι η επέκταση του Goats και του Black Peak. Τρία πράγματα, όλα μέρος ενός συνόλου. Τα Κατσίκια είναι Μητέρες, ο Δίας μεγάλωσε με το γάλα της Αμάλθειας, η Μαύρη Κορυφή είναι η Μητέρα Γη … Η Μητέρα Γη είναι η Μητέρα όλων.”

Στα εννέα κομμάτια του Mother, οι Xylouris White καλλιεργούν μία γόνιμη εξέλιξη στους ‘χώρους’ μεταξύ των οργάνων τους. Μερικές φορές τα τραγούδια οδηγούν με μια αναζωογονητική επιτακτικότατα, μερικές φορές σκέφτονται υπερβολικά, υπερασπίζονται, λαχταρούν και αναπαύονται. Το δίδυμο φαίνεται να ανακαλύπτει ο ένας τον άλλον εκ νέου σε κάθε στροφή, πειράζοντας την ρευστή χημεία των τραγουδιών τους με το είδος της δεξιοτεχνίας που ξέρει πότε να ακούει, να δέχεται και να μαθαίνει ξανά. “Ένα θέμα του άλμπουμ είναι η σημασία της απλότητας και μιας παιδικής προσέγγισης”, εξηγεί ο Ξυλούρης. “Έτσι, συνδέουμε τη μητέρα και το παιδί και παίζουμε τα όργανα ως παιχνίδια. Οι Xylouris White εξακολουθούν να κυοφορούν.”

Αυτή η συνεχιζόμενη κύηση είναι μια αξιοσημείωτη επέκταση των ήδη αξιόλογων ιστορικών αναφορών. Ο Ξυλούρης είναι απόγονος μιας από τις πιο σεβάσμιες μουσικές οικογένειες της Ελλάδας. Ο πατέρας του είναι θρυλικός τραγουδιστής και λυράρης Ψαραντώνης. Ο Jim White, εν τω μεταξύ, επέβαλλε διεθνή προσοχή για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ως μέρος των Αυστραλών Dirty Three. Τώρα, ο White, με έδρα τη Νέα Υόρκη, συνεργάζεται συχνά με άλλους καλλιτέχνες (συμπεριλαμβανομένων των: Bonnie ‘Prince Billy, PJ Harvey, Cat Power και Smog), όπου επαναπροσδιορίζει την κυλιόμενη ορμή της free-jazz με ποικίλα εύκαμπτα, ευαίσθητα και σεισμικά φινάλε. Πρόσφατα έπαιξε με τον Kurt Vile και τηνCourtney Barnett στο αναγνωρισμένο άλμπουμ τους “Lotta Sea Lice”.

Ο κομμάτι που ανοίγει το άλμπουμ, In Medias Res, βρίσκει το δίδυμο ήδη σε κίνηση, αισθάνεται τον χώρο γύρω τους, αναζητώντας τρόπους να φέρει ένα τραγούδι σε πλήρη άνθιση. Αποδεικνύοντας ότι μπορούν επίσης να είναι συναρπαστικά άμεσοι όταν η ατμόσφαιρα τους ‘αρπάζει’, το “Only Love ” ακολουθεί με μια λαμπρή αίσθηση ορμής, τα ισχυρά κρουστά του White προτρέπουν το ιδιόρρυθμο παίξιμο του λαούτου και το παθιασμένο βαρύτονο του Ξυλούρη σε ανοδικά ύψη σπουδαιότητας.

Από εδώ, οι Xylouris White προχωρούν σαν από διαίσθηση, νιώθοντας το δρόμο τους γύρω σαν νέο έδαφος. Το Motorcycle Kondilies είναι στιβαρό και επικό, τα rimshots του White παρέχουν μία υπόκρουση εγρήγορσης καθώς η βαθιά φωνή και το παλλόμενο λαούτο του Ξυλούρη αναπτύσσονται σε ένταση. Αν ο ρυθμός παρέλασης και η όμορφη μελωδία του λαούτου του Spuds Garden” υπογραμμίζουν την περιστασιακά κομψή πλευρά του ντουέτου, το Daphne και το Achilles Heel αναδεικνύουν την πιο υπνωτική και μελαγχολική πλευρά των Xylouris White. Το Woman from Anogeia” παρουσιάζει ιδιαίτερα συγκινητικά φωνητικά από τον Ξυλούρη. Στο Call and Response είναι το δίδυμο στην καλύτερη ελεύθερη μορφή τους, περιστρέφοντας ο ένας τον άλλον διεγερτικά, πάλι προκαλώντας τη δυνατότητα. Τέλος, αποδέχονται ανοιχτά την ‘απόφαση’ στο απτό και ανθεκτικό Lullaby, ένα όμορφο κομμάτι όπως όλα όσα έχουν δημιουργήσει οι Xylouris White.

Όπως στο Black Peak, ο μόχθος του Mother ωφελήθηκε από τη μαιευτική των επιλεγμένων συνεργατών. Ο Guy Picciotto των Fugazi έκανε την παραγωγή για άλλη μια φορά. Επίσης, αυτή τη φορά ήταν διαθέσιμη και η Anna RobertsGevalt του παλαιού folk ντουέτου Anna & Elizabeth, της οποίας οι γήινες γραμμές βιολιού/βιόλας και τα εκλεπτυσμένα φωνητικά ακούγονται στο Lullaby.

Το αποτέλεσμα είναι ένα άλμπουμ εξαιρετικής δεξιότητας από δύο αξιοσημείωτα έμπειρους παίκτες που έχουν διατηρήσει μια στενή συγγένεια με τα πλούσια, επιβραβευμένα, περίεργα ένστικτα της νιότης τους. Με τα λόγια του Ξυλούρη, “Είναι η φυσική ωριμότητα των φρούτων καθώς μεστώνουν. Καθώς το φρούτο ωριμάζει από το ρυθμό της φύσης, έτσι η μουσική μεγαλώνει με τον δικό της ρυθμό. Έτσι, εδώ είναι δύο μεστά φρούτα που δίνουν τη γεύση της σημερινής ωριμότητάς τους – και είναι ακόμα παιδιά”.

To Mother θα κυκλοφορήσει στις 19 Ιανουαρίου από την Bella Union.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here