11/10/2011
Γράφει η Ζωή Σεμερτζίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Έχω ξεχάσει ότι μας πρωτοσυστήθηκε σε talent show πριν λίγα χρόνια. Τότε που με μία κορδέλα στα μαλλιά και μία κιθάρα ανά χείρας μας προέτρεψε να ακούσουμε τη μουσική της. Διακριτικά, χωρίς άσκοπη έκθεση αλλά με προσεγμένες επιλογές, αφήνοντας, ακόμα και η ίδια, τον καιρό να δείξει εάν την … “αντέξει το σκοινί“! Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από μία επιτυχημένη δισκογραφική πορεία και με σημαντικές συνεργασίες, η Ραλλία Χρηστίδου κατάφερε να μας πείσει ότι είναι, πλέον, μία έμπειρη τραγουδίστρια με το δικό της προσωπικό ύφος στη μουσική.

Βράδυ Σαββάτου κατά τις 23:00, στη δεύτερη κατά σειρά εμφάνιση της στο Σταυρό του Νότου, τη φετινή σεζόν, βρεθήκαμε εκεί να τη παρακολουθήσουμε από κοντά. Ένα μέρος γνώριμο και οικείο για την τραγουδίστρια, αφού μας έχει υποδεχτεί εκεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Μία ώρα, περίπου, αργότερα σβήνουν τα φώτα. Λίγο πριν βγει στη σκηνή η Ραλλία Χρηστίδου παρακολουθούμε σε video wall πλάνα από στιγμές των Αγανακτισμένων με φόντο τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ αμέσως μετά παρακολουθούμε μία ταινία μικρού μήκους με την ηθοποιό Σοφία Βογιατζάκη σε ένα μονόλογο, που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την απώλεια μνήμης που μας προκαλεί η αγανάκτηση και ο θυμός. Μονόλογος απόλυτα εύστοχος και συνυφασμένος με το νέο τραγούδι της Ραλλίας “Μάτια μου Ξεχνάς“, με το οποίο μάλιστα ξεκίνησε μουσικά η βραδιά.

Άνετη και χαλαρή η Ραλλία, μας καλωσορίζει και παίρνοντας την κιθάρα της μας θυμίζει τραγούδια από τις δικές της δισκογραφικές δουλειές αλλά και τραγούδια φίλων της τραγουδιστών και συνθετών. Δε μένει, όμως, εκεί. Πειραματίζεται και σε τραγούδια που ερμηνεύει πρώτη φορά ελληνικά και μη. Από αυτά που ξεχώρισα ήταν διασκευές στο “Δε θέλω να Μιλάς” των Μπλε, στο  “All’ infinito” της Noemi αλλά και στο “Je veux” της Zaz… Η τελευταία μάλιστα διασκευή με έκανε να ξεχάσω ακόμα και την τόσο χαρακτηριστική ερμηνεία της Zaz σε αυτό το κομμάτι!

Το πρόγραμμα συνεχίζεται ακόμα πιο ευχάριστα. Ανάμεσα σε δικά της τραγούδια, ερμηνεύει το “Η πλατεία ήταν γεμάτη” του Διονύση Σαββόπουλου (εκφράζοντας, με αυτόν τρόπο, και τη δική της “αγανάκτηση” απέναντι στα σύγχρονα κοινωνικά δρώμενα) αλλά και το “Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια” της Σωτηρίας Μπέλλου. Παράλληλα, η Σοφία Βογιατζάκη σε μορφή stand up comedy, με ευχάριστους μονόλογους αλλά και διαλόγους με την τραγουδίστρια, έδινε μία κωμική νότα στη βραδιά.

Το σκηνικό αυτό παραμένει και στο δεύτερο μέρος της βραδιάς. Λίγο μετά το απαραίτητο διάλειμμα, η Ραλλία επιστρέφει στη σκηνή αλλά αυτή τη φορά με πιο λαϊκή διάθεση. Τη σειρά τους παίρνουν νησιώτικα τραγούδια (από Κρητικές μαντινάδες και τον Ικαριώτικο) έως παλιά λαϊκά όπως το “Μια φορά μονάχα φτάνει”, το “Μια καρδιά για σένανε” και άλλα πολλά με ένα κοινό ένθερμο, το οποίο έδινε τον ρυθμό στην τραγουδίστρια αλλά και τραγουδούσε μαζί της όποτε η ίδια το ζητούσε…

Η διάθεση αυτή συνεχίζει “δυστυχώς” μέχρι το τέλος της βραδιάς. Το δυστυχώς – εντός εισαγωγικών – δεν έχει να κάνει με το είδος των τραγουδιών που, αφενός είναι τραγούδια που αγαπάμε και ακούμε όλοι και, αφετέρου που ερμηνεύονται από μία μελωδική και σωστή φωνή (που μπορεί, κατ’ εμέ, να υποστηρίξει κάθε είδος τραγουδιού). Έχει να κάνει περισσότερο με τη διάθεση που είχαμε κάποιοι για να ακούσουμε πιο έντεχνα τραγούδια της ίδιας (όχι… δε δηλώνω έντεχνη). Ήθελα να ευχαριστηθώ τη Ραλλία με την κιθάρα της περισσότερο σε δικά της παλιά και νέα τραγούδια και σε ακόμα περισσότερες διασκευές άλλων τραγουδιών σε ανάλογο ύφος με αυτό που την έχουμε συνηθίσει. Όπως δηλαδή στο πρώτο μισό της βραδιάς αλλά και σε όλες τις παλαιότερες εμφανίσεις της (προσωπικά έχω χάσει ελάχιστες!).

Δύο χρόνια μετά από τις τελευταίες εμφανίσεις της, η Ραλλία Χρηστίδου μας δίνει ραντεβού στη σκηνή του Σταυρού του Νότου plus για ένα πρόγραμμα γεμάτο καλή μουσική. Συνοδοιπόροι της οι μουσικοί της (ο Βαγγέλης Μαχαίρας στα έγχορδα, ο Νίκος Νταρίλας στα τύμπανα και ο Χρήστος Αλεξάκης στα πλήκτρα) και η καλή της φίλη Σοφία Βογιατζάκη σε ρόλο, τι άλλο… κωμικό και ανατρεπτικό! Για τα επόμενα Σάββατα του χειμώνα η Ραλλία Χρηστίδου (που τόσο μας είχε λείψει) μας κλείνει το μάτι και μας περιμένει όλους στο γνωστό club…!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here