24/11/2011
www.musiccorner.gr

LIKE EMILY
(σε …meeting με την Μαρίνα Σκοπελίτου
)

Στο Meeting Point αυτής εβδομάδας φιλοξενούμε το συγκρότημα των «Like Emily», το οποίο μετρά μόλις μερικούς μήνες ζωής. Ιδρυτές των «Like Emily» είναι ο Παναγιώτης Νταβέλος (keybords) και η Έμιλυ Παύλου (τραγούδι), τους οποίους ήδη γνωρίζουμε, λόγω της προηγούμενης συμμετοχής τους σε άλλα μουσικά σχήματα. Το συγκρότημα συμπληρώνεται από τον Άρη Θεοδωρόπουλο (τύμπανα), τον Νίκο Κόντο (κιθάρα) και τον Ηλία Τσιροβασίλη (μπάσο).

Αν και σε νηπιακή ηλικία, το νέο αυτό συγκρότημα ετοιμάζεται να καταθέσει τη πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Ταξιδεύω». Ο δίσκος αυτός αποτελείται από 15 πολύ ξεχωριστά κομμάτια, τα οποία κινούνται σε ροκ μονοπάτια και χαρακτηρίζονται από απλά και λιτά μέσα έκφρασης.

Εν αναμονή λοιπόν, της κυκλοφορίας του πρώτου τους δίσκου, συναντήσαμε τους «Like Emily» για να τους θέσουμε τις ερωτήσεις μας…

Music Corner: Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι το πώς προέκυψε αυτή η μουσική σύμπραξη;
Ηλίας: Λίγο  πολύ, όλοι μας ήμασταν γνωστοί μεταξύ μας ή είχαμε κοινούς γνωστούς. Η μουσική μας ένωσε. Η κοινή ανάγκη για έκφραση. Έτσι αφήσαμε στην άκρη προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες και αφοσιωθήκαμε σ’ αυτό
.

Music Corner: Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το όνομα του συγκροτήματος;
Τάκης: Ένα από τα πρώτα διλήμματα των σχημάτων είναι να βρουν ένα όνομα. Κάτι που να τους αντιπροσωπεύει. Εγώ που τελικά πρότεινα και το όνομα, εμπνευσμένος από το τραγούδι “Like Emily” του συγκροτήματος “All about Eve” , θέλησα να συνδυάσω το όνομα της ερμηνεύτριάς μας, Έμιλυ Παύλου, με τη δυναμική της ηρωίδας του τραγουδιού, η οποία είναι μια κοπέλα που καταφέρνει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και να πραγματοποιήσει το όνειρό της, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν πραγματικά το θέλεις.

Music Corner: Μέσα στο Νοέμβριο πρόκειται να κυκλοφορήσει ο πρώτος σας δίσκος. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτόν;
Έμιλυ: Είναι ένα cd με 15 τραγούδια σε στίχους Παναγιώτη Νταβέλου, Νίκου Νταρμή, Εύης Ζευγαρά και Έμιλυ Παύλου, σε μουσική Παναγιώτη Νταβέλου, Ηλία Τσιροβασίλη, Maurizio Bonura, Έμιλυ Παύλου. Η παραγωγή είναι του Παναγιώτη Νταβέλου και το mastering έγινε από τον Ryan Smith στο  Sterling sound στη Νέα Υόρκη . Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας καλλιτεχνικός πυρήνας που πίστεψε, κόντρα στην εποχή, ότι έχει κάτι να δώσει. Θα κυκλοφορήσει από την εταιρεία “Παρουσία” με την υποστήριξη των βιβλιοπωλείων ΙΑΝΟΣ. Οι άνθρωποι της  εταιρείας αγκάλιασαν το υλικό, την φιλοσοφία καθώς και την προοπτική πίσω από αυτό και πήραν την απόφαση να κυκλοφορήσουν αυτό το άλμπουμ με δικά τους έξοδα, πράγμα αξιέπαινο στις μέρες μας γνωρίζοντας την κατάσταση της δισκογραφίας των τελευταίων χρόνων…

Music Corner: Η πλειονότητα των ελληνικών τραγουδιών αναφέρεται στον έρωτα και την αγάπη. Ωστόσο, στα δικά σας κομμάτια θίγονται και πολλά άλλα θέματα, όπως η ελευθερία, ο τρόπος ζωής, ο χρόνος και η κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την ευρύτερη θεματολογία;
Ηλίας: Ελπίζουμε να την απολαύσουν… Πράγματι στο δίσκο πραγματεύονται όλα τα παραπάνω θέματα. Άλλα είναι πιο απλά και καθημερινά και άλλα πιο σύνθετα και περίπλοκα. Θέματα για τα οποία πρέπει να το φιλοσοφήσεις και λίγο ή να μπεις στη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης απαντήσεων. Αλλά στο κάτω – κάτω αυτό είναι η μουσική… Έρευνα… Σε όλα τα επίπεδα! Είναι πολύ σημαντικό στην εποχή που ζούμε να σκεφτόμαστε… Και να νιώθουμε…

Music Corner: Ο χρόνος, ο οποίος περνά αμετάκλητα και αφήνει παντού το σημάδι του, είναι ένα από τα βασικά θέματα των τραγουδιών σας. Θα θέλατε να μας περιγράψετε τη σχέση σας με την έννοια του χρόνου;
Έμιλυ: Η έννοια του χρόνου έτσι όπως την αντιλαμβάνονται ή έμαθαν να την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι γραμμική. Ξεκινάει δηλαδή από κάπου και τελειώνει κάπου. Όμως εδώ και χρόνια, μετά από αλλεπάλληλες έρευνες από επιστήμονες, αποδεικνύεται ότι ο χρόνος, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, είναι κάθετος. Δηλαδή το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν στο τώρα, στην κάθε συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό είναι και το κλειδί για μια πιο συνειδητή ύπαρξη.
Στα τραγούδια μας περνάμε το μήνυμα μιας  απελευθέρωσής μας από την παλιά κοινωνικά εκπαιδευμένη αίσθηση του χρόνου. Απελευθέρωση από το παρελθόν, απεξάρτηση από την αγωνία του μέλλοντος και βιωμένη αίσθηση του παρόντος χρόνου, του εδώ και τώρα.

Music Corner: Ένα ακόμα κύριο θέμα σε αρκετά από τα κομμάτια του δίσκου είναι η φυγή, η οποία βιώνεται ως μία αλλαγή και μία απελευθέρωση. Η φυγή είναι για σας μία βαθύτερη ανάγκη, την οποία θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό;
Τάκης: Η φυγή είναι κι αυτή μια επιλογή. Υπάρχουν συνειδητές και ασυνείδητες επιλογές. Δηλαδή υπάρχει αυτός ο άνθρωπος που θέλει να φύγει για κάπου καλύτερα, ξεχνώντας ότι παίρνει και τον εαυτό του μαζί του και υπάρχει και μια άλλου είδους φυγή η οποία είναι μια συνειδητή αλλαγή τρόπου σκέψης και κατ’ επέκταση τρόπου ζωής. Η ελευθερία να επιλέγεις ακριβώς το που θέλεις να βρίσκεσαι και το ποιος θέλεις να είσαι.
Ηλίας: Πάντως σίγουρα η μουσική, μας ταξιδεύει. Τώρα που τον πάει τον καθένα… Αυτό είναι καθαρά προσωπικό. Εμένα με πάει σε έναν αληθινό τόπο, σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Γι’ αυτό κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων νόμιζα ότι κάνουμε πιο πολύ …ταινία , παρά δίσκο!

Music Corner: Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους στίχους του τραγουδιού «Ρουφιάνοι», πολιτικούς. Πόσο κατάλληλη θεωρείτε την τέχνη για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών;
Ηλίας: Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπερδεύεις τη μουσική με την πολιτική ή το ποδόσφαιρο με την πολιτική ή οτιδήποτε. Εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά είναι ανοησίες. Εφόσον είσαι πολίτης, μοιραία σε απασχολεί αυτό το θέμα… Εκτός αν ζεις σε κάποιο βουνό, μόνος
.
Τάκης: Οι στίχοι του “Ρουφιάνοι” δεν γράφτηκαν σαν αντίδραση για την πολιτική των ημερών μας. Ο στίχος “κι αν τη ζωή σας έζησα τότε καλά να πάθω” με ειλικρίνεια λέει,  ότι δεν φταίει κάποιος άλλος για την κατάσταση μιας απελπισμένης στιγμής που μας  έχει οδηγήσει να φωνάξουμε, αλλά είναι η συνειδητοποίηση των επιλογών που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, συγχωρώντας τους “φταίχτες”, αφού πρώτα έχουμε συγχωρέσει τον εαυτό μας…

Music Corner: Η ενασχόληση με τόσα πολλά θέματα δεν φοβάστε ότι μπορεί να καταστρέψει την συνοχή του δίσκου ως συνολικού έργου;
Τάκης: Τα θέματα με τα οποία πραγματεύεται ο δίσκος είναι αυτά που απασχολούν και έναν καθημερινό σύγχρονο άνθρωπο. Ακόμα και κάποιος που είναι ερωτευμένος έχει κι άλλα πράγματα να σκεφτεί εκτός από το ταίρι του…
Ηλίας: Εγώ θα το έλεγα πολύ άπλα …πολυθεματικότητα. Εννοώ, ότι εφόσον “εκθέτεις” τον εαυτό σου μέσα από αυτό το πράγμα, έτσι κι αλλιώς θα σου ζητηθεί να έχεις άποψη για πολλά θέματα. Εμείς το κάναμε προτού μας …ζητηθεί!
Έμιλυ: Για μένα το θέμα του δίσκου είναι ένα: Η αυτογνωσία

Music Corner: Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα έχουν στραφεί στον αγγλικό στίχο. Εσείς θα επιχειρούσατε μία τέτοια αλλαγή ή θεωρείτε ότι ο ξένος στίχος δεν μπορεί να σας εκφράσει απόλυτα;
Τάκης: Οι Like Emily συγκεκριμένα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να εκφράσουν αυτά που έχουν να πουν, στην αγγλική γλώσσα ή και σε κάποιες άλλες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μας ενδιαφέρει προς το παρόν, επειδή ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι η παγκόσμια αγορά. Για μας ο στίχος είναι σημαντικός γιατί θέλουμε αυτά που λέμε να είναι κατανοητά.  Άλλες λέξεις και εκφράσεις θα χρησιμοποιούσαμε για τους Αμερικανούς, άλλες για τους Βρετανούς και άλλες για τους Αυστραλούς, που αν και όλοι αυτοί μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν έχουν ούτε την ίδια κουλτούρα, ούτε την ίδια καθημερινότητα. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα καλλιτεχνών που έχοντας την αγγλική σαν μητρική τους γλώσσα, δύσκολα γεφύρωσαν τις διαφορετικότητες και δεν κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους οπουδήποτε αυτή μιλιέται.
Έμιλυ: Όσο για τα ελληνικά συγκροτήματα που τραγουδάνε στα αγγλικά… μερικά απ’ αυτά μας ακούγονται, σαν ένας Σουηδός που τραγουδάει στα ελληνικά για τη Σουηδική πραγματικότητα. Άρα, δεν είναι θέμα μόδας αλλά επικοινωνίας…
Ηλίας: Πιστεύω ότι όταν τραγουδάς στη γλώσσα σου “απογυμνώνεται”. Δείχνεις πραγματικά ποιός είσαι, δεν μπορείς να κρυφτείς. Δεν είναι μια ακόμα άσκηση ύφους ή μίμησης. Βέβαια μπορείς να κάνεις και instrumental μουσική. Εκεί τα σύνορα είναι πάντα ανοιχτά…

Music Corner: Ποια είναι η σχέση σας με το διαδίκτυο; Πιστεύετε ότι είναι εχθρός ή φίλος της καλλιτεχνικής δημιουργίας;
Ηλίας: Δεν είναι τίποτα από τα δύο. Είναι σίγουρα ένα εργαλείο, με τα καλά του και τα κακά του. Είναι μοιραίο το να προσπαθείς να επιβιώσεις καλλιτεχνικά μέσα από το διαδίκτυο. Πως μπορείς να σταματήσεις ένα ποτάμι που κυλάει; Πρέπει αναγκαστικά να μάθεις να κολυμπάς μέσα σε αυτό. Έτσι κι αλλιώς μουσικά τα πράγματα είναι ίδια εδώ και περίπου 60 χρόνια! Ελάχιστα αριστουργήματα, λίγα καλά τραγούδια, πολλά μέτρια και πάρα πολλά σκουπίδια. Οι αναλογίες είναι ίδιες από τον καιρό του Elvis! Νομίζω ότι η τεχνολογία, όταν ξέρεις τι θέλεις να πάρεις από αυτήν, όταν έχεις καθαρό το ζητούμενο, σου κάνει τη ζωή πολύ εύκολη. Αν τώρα κολυμπάς μέσα της, χωρίς κάποιο σκοπό, μπορεί να σε ταλαιπωρήσει γιατί είναι δαιδαλώδης. Το σημαντικό είναι πάντως πως υπάρχει υπερπληθώρα καλλιτεχνών. Όλοι πλέον εκθέτουν το καλλιτεχνικό τους πόνημα. Αυτό είναι και καλό και κακό. Από τη μια έχεις πολλές επιλογές να ακούσεις πράγματα αν είσαι ακροατής και λίγες πιθανότητες να βγεις στην επιφάνεια αν είσαι δημιουργός. Σίγουρα πάντως η εποχή που μπορούσες να κάνεις χρυσούς και πλατινένιους δίσκους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Music Corner: Κλείνοντας θα σας ζητήσω να μας μιλήσετε για τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια
Τάκης: Τους επόμενους μήνες, θα περιοδεύσουμε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, παρουσιάζοντας τη δουλειά μας.
Ηλίας: Όσον αφορά τα επόμενα καλλιτεχνικά μας σχέδια, είναι να κάνουμε μουσική που να μας αρέσει και να μας γεμίζει, ώστε να νιώθουμε καλά και να περνάμε όμορφα, το έχουμε ανάγκη όλοι μας, πιστεύω!

Music Corner: Ευχαριστούμε πολύ
Like Emily: Κι εμείς ευχαριστούμε το musiccorner.gr για τη φιλοξενία του…

———————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here