Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ
«ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ ΖΑΜΠΕΤΑ» (LYRA 3579)

Από τις λιγότερο γνωστές δουλειές του αξέχαστου Γιώργου Ζαμπέτα, η οποία κυκλοφόρησε το 1973 με ερμηνευτές τον Γιάννη Πουλόπουλο και τη Μάγδα Τζαβέλλα, η οποία δεν είχε μεγάλη και μακρόχρονη πορεία στο χώρο. Πρόκειται για ένα δίσκο εξαιρετικά σπάνιο πλέον και πολύ ακριβό για όποιον τον ανακαλύψει, ο οποίος ουσιαστικά απευθύνεται μόνο σε πολύ «ψαγμένους» συλλέκτες…

Εκείνη την εποχή, ο δημιουργός είχε αρχίσει ν’ αλλάζει ρότα ως προς τη …διανομή των τραγουδιών που έγραφε. Ναι μεν έδινε κάποια από αυτά σε καθιερωμένους ή μη τραγουδιστές, όμως τα περισσότερα τα ερμήνευε ο ίδιος και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία: «Το κοκοράκι», «Οι θαλασσινοί», «Μάλιστα κύριε», «Πού ‘σαι Θανάση» κ.α.

Στο «Μουσικόραμα» συναντιέται ξανά με τον Πουλόπουλο, με τον οποίο είχε μοιραστεί λίγα χρόνια νωρίτερα το πασίγνωστο και διαχρονικό «Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν». Ο ερμηνευτής είχε ήδη διαγράψει μιαν εξαιρετικά επιτυχημένη «έντεχνη» πορεία με τα τραγούδια κυρίως του Μίμη Πλέσσα και κατά δεύτερο λόγο του Γιάννη Σπανού, του Λίνου Κόκοτου κ.α., όμως από καιρού εις καιρόν δοκίμαζε τις δυνάμεις του και σε πιο λαϊκά μονοπάτια.

Ο συγκεκριμένος δίσκος έχει τη μουσική σφραγίδα του Γιώργου Ζαμπέτα. Καλογραμμένα και όμορφα τραγούδια, με πολύ καλές ερμηνείες από τους δύο τραγουδιστές. Το πιο γνωστό κομμάτι του άλμπουμ είναι βεβαίως «Η Μαρίνα η Σαλονικιά» – ένα από τα λίγα στα οποία ο συνθέτης έχει γράψει και τους στίχους – ενώ ακούστηκε κάπως και το «Πούλησα το ρολόι μου». Γενικότερα αξίζει τον κόπο ο οποιοσδήποτε να ψάξει το «Μουσικόραμα», αρκεί φυσικά να διαθέτει αρκετά χρήματα για να τον αγοράσει εφόσον τον βρει…

Το εξώφυλλο είναι μία δημιουργία του Ερρίκου Μαυρογένη, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει φωτογραφία των τραγουδιστών και του συνθέτη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Η Μαρίνα η Σαλονικιά (Γ. Ζαμπέτα) Γ. Πουλόπουλος
02) Είχαμε πει (Αλ. Καγιάντα) Γ. Πουλόπουλος
03) Μόνο τα βουνά δε σμίγουν (Αλ. Καγιάντα) Μ. Τζαβέλλα
04) Με τον Αυγερινό (Χ. Βασιλειάδη) Γ. Πουλόπουλος
05) Πάμε να βρούμε καλοκαίρι (Αλ. Καγιάντα) Γ. Πουλόπουλος
06) Πλούτη και φτώχια (Χ. Βασιλειάδη)
07) Πούλησα το ρολόι μου (Γ. Χαραλαμπόπουλου) Γ. Πουλόπουλος
08) Απόψε (Αλ. Καγιάντα) Μ. Τζαβέλλα
09) Το ρολόι θα σημάνει (Αλ. Καγιάντα) Γ. Πουλόπουλος
10) Αυτή που μπήκε ανάμεσά μας (Αλ. Καγιάντα) Μ. Τζαβέλλα
11) Στάλα-στάλα (Χ. Βασιλειάδη) Γ. Πουλόπουλος
12) Πού θα πάει (Αλ. Καγιάντα) Γ. Πουλόπουλος

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ
«ΛΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» (COLUMBIA 70935)

Ο Λάκης Χαλκιάς για πολλά χρόνια είχε συνδέσει το όνομά του με αυτό του Γιάννη Μαρκόπουλου, τραγουδώντας ορισμένες από τις πιο σημαντικές δημιουργίες του συνθέτη. Ωστόσο, από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά ήτανε φανερό ότι ο κόσμος ήθελε «κάτι άλλο» και δε μπορούσε πια ν’ ακούει τραγούδια που θυμίζανε μιαν εποχή που προσπαθούσε να ξεχάσει. Όχι φυσικά ότι οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές που τα υπηρέτησαν, έπαψαν να υπάρχουν στο χώρο, όμως υποχρεώθηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ακριβώς αυτό έκανε και ο Χαλκιάς. Διαθέτοντας μια ευέλικτη, βυζαντινή και «χρωματιστή» φωνή, είχε πείσει το κοινό ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να ερμηνεύει λαϊκά τραγούδια. Άλλωστε, αρκετά από εκείνα που του έδωσε ο Μαρκόπουλος είχαν τέτοιου είδους χροιά. Έτσι, το καλοκαίρι του 1979 κυκλοφορούν τα «Λαϊκά μονοπάτια» σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα, ο οποίος συνέχιζε τη λαμπρή πορεία του στο χώρο γράφοντας από καλά έως εξαιρετικά τραγούδια που όμως δεν είχαν την επιτυχία των προηγούμενων δεκαετιών.

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, ο συνθέτης παρουσιάζει επτά νέες δημιουργίες του κι ανασύρει άλλες τόσες από το πρόσφατο κι απώτερο παρελθόν, τις οποίες είχαν ερμηνεύσει σπουδαίοι τραγουδιστές με μεγάλη επιτυχία. Έτσι, μεταξύ άλλων συναντάμε το «Ένας σκύλος και μια γυναίκα» που είχε τραγουδήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης το 1962, το «Στάσου στο 14» που είχε πρωτοπεί ο Πάνος Γαβαλάς το 1958, ενώ υπάρχει και η τρίτη εκτέλεση του «Για μας τους άτυχους», ο αρχικός τίτλος του οποίου ήταν «Η φιλοσοφία του μπαγλαμά» και είχαν ηχογραφήσει ο Γιάννης Καλατζής το 1970 και ο Δημήτρης Κοντολάζος το 1974.

Χωρίς να επιδιώκει να συγκριθεί με τους «μεγάλους» του λαϊκού τραγουδιού, ο Λάκης Χαλκιάς ερμηνεύει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο αυτά τα κομμάτια και τα κάνει ν’ ακούγονται σαν να γράφτηκαν για τη φωνή του. Μπορεί ο δίσκος να μην είχε μεγάλες πωλήσεις, όμως τούτο δε μειώνει σε τίποτε την αξία του κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον οποιονδήποτε ακροατή.

Παραγωγός ήταν ο Σπύρος Ράλλης και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και βοηθούς τους Γιάννη Παπαϊωάννου, Μίμη Καννή και Κώστα Ράινινγκ. Το εξώφυλλο είναι του Γιώργου Σταθόπουλου, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει φωτογραφία συνθέτη κι ερμηνευτή οι οποίοι επιμελήθηκαν από κοινού την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Για μας τους άτυχους (Ευτ. Παπαγιαννοπούλου)
02) Τη βαρέθηκα τη νύχτα
03) Παρασκευή απόγευμα
04) Στου μπουζουκιού τα τέλια
05) Τελευταίο σύνορο (Γ. Σαμολαδά)
06) Ο Αντώνης
07) Να ‘χα τον τρόπο
08) Η δόλια μάνα
09) Ένας σκύλος και μια γυναίκα (Γ. Σαμολαδά)
10) Στη φτώχια γνωριστήκαμε (Κ. Βίρβου)
11) Μαθημένα τα βουνά (Κ. Βίρβου)
12) Στάσου στο 14 (Κ. Βίρβου)
13) Από μεγάλο ποταμό
14) Είμαστε αδέλφια (Κ. Βίρβου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here