Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΠΑΣΧΑΛΗΣ
«ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ» (PHILIPS 6483299)

 

Ένας εντελώς διαφορετικός Πασχάλης κάνει την εμφάνισή του στα δισκοπωλεία στις αρχές του 1981. Όχι ως προς την εμφάνιση και το ντύσιμό του, αλλά ως προς το ύφος των τραγουδιών που επιλέγει για το άλμπουμ «Αχ και να μπορούσα». Μέχρι τότε, ένα μεγάλο μέρος των επιτυχιών του βασιζόταν σε διασκευές ξένων ποπ τραγουδιών, μέθοδος που είχε ακολουθηθεί από την πρώτη στιγμή που ακολούθησε σόλο καριέρα μετά τη διάλυση των θρυλικών Olympians. Ωστόσο, είχε αρχίσει ν’ αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εποχή έφτανε σιγά-σιγά στο τέλος της και στον εν λόγω δίσκο είναι η πρώτη φορά που εμπιστεύεται αποκλειστικά Έλληνες δημιουργούς. Αντώνης Στεφανίδης, Νίκος Ιγνατιάδης, Δώρος Γεωργιάδης, αλλά και …Τάκης Μουσαφίρης συνυπάρχουν σε τούτο το μουσικό «μωσαϊκό», το οποίο ήταν κάτι εντελώς καινούργιο για τον ερμηνευτή.

 Η υποδοχή από πλευράς κοινού δεν ήταν ιδιαίτερα «θερμή» όπως συνέβη με τις προηγούμενες δουλειές του και ξένισε με τη διαφορετικότητά του. Ωστόσο, το άλμπουμ έβγαλε δυο-τρεις επιτυχίες οι οποίες όμως αποδείχτηκαν «εποχής», καθώς ο Πασχάλης εδώ και αρκετά χρόνια δεν τις συμπεριλαμβάνει στα προγράμματά του. Ο λόγος για το ομότιτλο (μια πολύ ωραία μπαλάντα), το «Σ’ έχω και δεν σ’ έχω» και το «Δεν μ’ αγαπάς», ένα τραγούδι που δεν έχει καμία σχέση με το στυλ που μέχρι τότε ακολουθούσε ο Πασχάλης και που μάλιστα έγραψε ο ίδιος. Γενικότερα, βλέπουμε ότι κάνει μια προσπάθεια να εντάξει λαϊκόμορφες «πινελιές» στους μοντέρνους ρυθμούς που τον είχε συνηθίσει ο κόσμος.

Πάντως, ο δίσκος έχει αρκετό μουσικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω του ότι ο τραγουδιστής παρουσιάζεται διαφορετικός απ’ ότι στους προηγούμενους. Από αυτό το άλμπουμ και μετά, για κάποια χρόνια μπήκε στη διαδικασία να πειραματιστεί με διαφορετικά είδη τραγουδιών τόσο μουσικά,όσο και στιχουργικά (τρανό παράδειγμα το «Εγώ ζωγράφισα τη γη» το 1983), όμως μάλλον δεν του «βγήκε» κι έτσι το 1987 επέστρεψε στα «παλιά λημέρια» με τους «Εννιά τρόπους αγάπης» οι οποίοι σημείωσαν μεγάλες πωλήσεις…

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ανήκει στους Στέλιο Λαζάρου, Δώρο Γεωργιάδη, Κώστα Κλάββα, Νίκο Ιγνατιάδη και Ε. Παρίτση.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Αχ! Και να μπορούσα (Αντ. Στεφανίδη-Σ. Μανέττα)
02) Δεν σε συγχωρώ (Ν. Ιγνατιάδη)
03) Λοιπόν τι λέγαμε (Αντ. Στεφανίδη-Σ. Μανέττα)
04) Ήθελα (Δ. Γεωργιάδη-Π. Φαλάρα)
05) Αυτό το αντίο (Δ. Γεωργιάδη-Τ. Καρνάτσου)
06) Σ’ έχω και δεν σ’ έχω (Δ. Γεωργιάδη-Π. Φαλάρα)
07) Αντίο-αντίο (Αντ. Στεφανίδη-Σ. Μανέττα)
08) Κρίμα-κρίμα (Αντ. Στεφανίδη-Σ. Μανέττα)
09) Κάποτε τραγούδαγα κι εγώ (Τ. Μουσαφίρη)
10) Ρεπόρτερ (Αντ. Στεφανίδη-Δ. Ιατρόπουλου)
11) Δεν μ’ αγαπάς (Πασχάλη-Σ. Τηλιακού)

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ
“Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ
ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ» (PHILIPS 814823-1
)

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό δίσκο, ίσως τον καλύτερο στην καριέρα της υπέροχης Ελπίδας Καραγιαννοπούλου (όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό της) ο οποίος κυκλοφόρησε το 1983. Είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Χατζής εμπιστεύεται έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών του σε άλλη φωνή πλην της δικής του και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί επί σκηνής τη σεζόν 1976-77 στον περίφημο «Σκορπιό» στην Πλάκα, έχοντας μαζί τους και τον Δάκη κι από εκεί προέκυψε ένα ζωντανά ηχογραφημένο τριπλό άλμπουμ με τίτλο «Ελπίδα-Δάκης στου Κώστα Χατζή». Σχεδόν παράλληλα με την κυκλοφορία του δίσκου που παρουσιάζουμε, ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις του σπουδαίου δημιουργού κι ερμηνευτή στον μουσικό θέατρο «Ορφέας» (με έντονη ακόμη την «αύρα» των θριαμβευτικών εμφανίσεων εκεί του Γιώργου Νταλάρα) όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε και η Ελπίδα.

Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ είναι εξαιρετικά και μοναδικά. Ωστόσο, αυτό που ξεχώρισε ευθύς εξαρχής κι έμεινε διαχρονικό είναι το «Χάσαμε (το παιχνίδι το χάσαμε)», το οποίο ωστόσο ακούγεται εδώ σε δεύτερη εκτέλεση καθώς το είχε πρωτοηχογραφήσει ένα χρόνο νωρίτερα (1982) η Σούλα Μαρκίζη στο άλμπουμ του Χατζή «Νταουλιέρικα». Κι αν απορείτε ποια είναι η εν λόγω τραγουδίστρια, σας λέμε ότι είναι πιο γνωστή ως Σούλα Μπιρμπίλη και είναι μητέρα της νυν υπουργού…!

Από εκεί και πέρα, καλές στιγμές του δίσκου είναι «Τα σφάλματα καρδούλα μου», «Μη μιλάς», «Δεν είναι που δε σ’ αγαπώ» και «Το μίσος», χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα. Γενικότερα πρόκειται για ένα άλμπουμ με τη «σφραγίδα» του Κώστα Χατζή, γεμάτο όμορφες μελωδίες και στιχουργικά βασισμένο στην «κοινωνική μπαλάντα» στην οποία είχε διαπρέψει ο δημιουργός κι ερμηνευτής τα προηγούμενα χρόνια. Όσο για τις ερμηνείες της Ελπίδας, μόνον ως ιδανικές μπορούνε να χαρακτηριστούνε…

Παραγωγός ήταν ο Νίκος Καραγιάννης και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο SIERRA με ηχολήπτη τον Κώστα Φασόλα. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Μάικ Ροζάκη, ενώ στη θήκη του δίσκου υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών και φωτογραφίες από την περίοδο των ηχογραφήσεων…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Χάσαμε (Ξ. Φιλέρη)
02) Η φυγή (Ξ. Φιλέρη)
03) Τώρα θέλω (Β. Σανιάνου)
04) Μη μιλάς (Ξ. Φιλέρη)
05) Σκέφθηκα (Δ. Βαλσαμή)
06) Αγαπώ όλο τον κόσμο (Γ. Οικονομίδη)
07) Δεν είναι που δεν σ’ αγαπώ (Λ. Βιτσιώρη)
08) Και σήμερα (Ξ. Φιλέρη)
09) Τα σφάλματα καρδούλα μου (Δ. Βαλσαμή)
10) Ένα τραγούδι (Γ. Οικονομίδη)
11) Μη ζητάς (Δ. Βαλσαμή)
12) Το μίσος (Δ. Βαλσαμή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here