Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
«ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» (COLUMBIA SCXG 110)

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Βασίλης Τσιτσάνης είχε καθιερώσει τις επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών του με τις – τότε – νέες φωνές του λαϊκού πενταγράμμου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκμεταλλευθεί τις όλο και εξελισσόμενες τεχνικές ηχογράφησης για να τα περάσει και στις νεότερες γενιές.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1973 «Τα ωραία του Τσιτσάνη», τίτλος που είχε δοθεί σε ένα καταπληκτικό σόλο του ίδιου με μπουζούκι και κιθάρα. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια γραμμένα μεταξύ του 1938 και του 1951, όπως επισημαίνει ο συνθέτης σε ιδιόχειρο σημείωμα στο εσώφυλλο του άλμπουμ. Κάποια είναι πασίγνωστα και κλασικά («Ακρογιαλιές δειλινά», «Ζαΐρα», «Κάθε βράδυ λυπημένη» κ.τ.λ.), ενώ άλλα σχετικά άγνωστα μα με τη μοναδική κι ανεπανάληπτη σφραγίδα του δημιουργού τους.

Όσο για το ερμηνευτικό μέρος, ο Τσιτσάνης με τη χαρακτηριστική φωνή του τραγουδά τέσσερα τραγούδια με τη συνοδεία της πρωτοεμφανιζόμενης δισκογραφικά (και υπέροχης φωνής) Λιζέττας Νικολάου, ενώ συμμετέχουν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (που ήταν ο κύριος ερμηνευτής των επανεκτελέσεων του συνθέτη στις αρχές του ’60), ο Σταμάτης Κόκοτας και η Αλεξάνδρα που κι αυτή ντεμπουτάρει στη δισκογραφία.

 

Ειδική αναφορά όμως θα πρέπει να γίνει στη Δήμητρα Γαλάνη, η οποία στο δίσκο αυτό είναι μια πραγματική αποκάλυψη, βγάζοντας από πάνω της τη στάμπα της αποκλειστικά «έντεχνης» τραγουδίστριας που τη συνόδευε στα πρώτα χρόνια της καριέρας της. Η παρθενική της απόπειρα στο λαϊκό τραγούδι είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετική, αφού θεωρώ ότι οι ερμηνείες της στο «Ακρογιαλιές δειλινά» και στο «Όνειρο της αδελφής» είναι υποδειγματικές και ανώτερες ακόμη κι από αντίστοιχες «κλασικών» λαϊκών τραγουδιστριών. Δικαιώθηκε απολύτως λοιπόν ο Τσιτσάνης, ο οποίος της είχε ζητήσει να τραγουδήσει στο δίσκο κι όταν εκείνη αναρωτήθηκε αν θα τα καταφέρει, εκείνος της απάντησε: «Εσύ είσαι λαϊκή τραγουδίστρια και δεν το ξέρεις»!

Από πλευράς ενορχήστρωσης, ο συνθέτης επιχειρεί ένα απολύτως επιτυχημένο «φρεσκάρισμα» παλαιότερων ηχογραφήσεών του και αυτό φαίνεται πιο ξεκάθαρα στη «Ζαΐρα», η οποία «αποκτά» εισαγωγή ακριβώς δύο δεκαετίες από τότε που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά (1953) με την ανυπέρβλητη φωνή της αξέχαστης Μαρίκας Νίνου.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται ν’ αναφερθώ σε μεμονωμένα τραγούδια του δίσκου, αφού πρόκειται για «διαμάντια» της ελληνικής μουσικής που θα τα τραγουδούν και τα παιδιά των παιδιών μας! Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της “Columbia” με ηχολήπτη τον Τάκη Φιλιππίδη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Ακρογιαλιές δειλινά (Δ. Γαλάνη-Β. Τσιτσάνης)
02. Το γράμμα (Στ. Κόκοτας)
03. Αγαπώ μια παντρεμένη (Β. Τσιτσάνης-Λ. Νικολάου)
04. Πέφτεις σε λάθη (Γρ. Μπιθικώτσης)
05. Το όνειρο της αδελφής (Δ. Γαλάνη)
06. Καλαμπακιώτισσα (Β. Τσιτσάνης-Λ. Νικολάου)
07. Το ομορφόπαιδο (Στ. Κόκοτας-Β. Τσιτσάνης)
08. Απ’ τη μάνα μου διωγμένος (Γρ. Μπιθικώτσης)
09. Η μαγγιώρα (Β. Τσιτσάνης-Λ. Νικολάου)
10. Βάρκα γιαλό (Γρ. Μπιθικώτσης-Β. Τσιτσάνης-Λ. Νικολάου)
11. Ζαΐρα (Στίχοι Κώστα Βίρβου) (Στ. Κόκοτας-Β. Τσιτσάνης)
12. Κάθε βράδυ λυπημένη (Αλεξάνδρα-Β. Τσιτσάνης)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ» (COLUMBIA SCXG 62)

Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συνθέτη με τον στιχουργό, μετά τα επτά τραγούδια που έγραψαν στο άλμπουμ «Μια Κυριακή» που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα από το «Σαββατόβραδο» (1969 και 1970 αντιστοίχως). Αυτός ο δίσκος αποτέλεσε την αρχή μιας συνεργασίας Γιάννη Σπανού και Λευτέρη Παπαδόπουλου που χάρισε στην ελληνική μουσική πολύ σπουδαίες στιγμές, μερικές από τις οποίες συναντούμε κι εδώ. Τα έντεκα τραγούδια ερμηνεύουν οι Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού (όπως και στο «Μια Κυριακή») και ο πολύ νέος τότε Μανώλης Μητσιάς.

Πρόκειται για μια πιο «πλατιά» ενασχόληση του Σπανού με το λαϊκό είδος (όντας ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του «νέου κύματος» από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 κι έπειτα) στο οποίο διέπρεψε κι εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Με τη συνδρομή των στίχων του Παπαδόπουλου και φυσικά τριών μεγάλων φωνών προκύπτει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που κερδίζει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ακροατή.

Από το «Σαββατόβραδο» ξεχώρισαν κι εξακολουθούν να ακούγονται περισσότερο ή λιγότερο τα «Ο τρελός», «Τα χέρια», «Ξύπνησε η πόλη» (δύο από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες στην καριέρα της Μοσχολιού), «Καλογεράκι» και «Μη καλέ μου» χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα. Να σημειώσουμε εδώ ότι το «Τα ματάκια σου» ηχογραφήθηκε την ίδια χρονιά και με τον Μητσιά αλλά δεν κυκλοφόρησε παρά μόνο το …1998 σ’ ένα CD με σπάνια ή ανέκδοτα τραγούδια του ερμηνευτή από τις 45 στροφές…

Μπουζούκι παίζουν οι Κώστας Παπαδόπουλος και Λάκης Καρνέζης, ενώ η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της “Columbia” με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι του Γιάννη Σικελιώτη, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει φωτογραφία του Σπανού και σημείωμα της εταιρείας για το δίσκο στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Ο τρελός (Στ. Κόκοτας)
02. Τα ματάκια σου (Στ. Κόκοτας)
03. Τα χέρια (Β. Μοσχολιού)
04. Μη καλέ μου, μη (Στ. Κόκοτας)
05. Καλογεράκι (Στ. Κόκοτας)
06. Ξύπνησε η πόλη (Β. Μοσχολιού)
07. Το φεγγάρι (Μ. Μητσιάς)
08. Το Μαρικάκι (Μ. Μητσιάς)
09. Το γράμμα (Β. Μοσχολιού)
10. Οι άγγελοι (Στ. Κόκοτας)
11. Πειραιωτάκι (Β. Μοσχολιού)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here