Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΠΑΣΧΑΛΗΣ
“ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ” (PHILIPS 6331092)

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, το καλοκαίρι του 1976 ο Πασχάλης επιστρέφει στην ελληνική δισκογραφία με τη «Γλυκιά ζωή». Η καθυστέρηση της ηχογράφησης ενός νέου δίσκου, είχε να κάνει με το γεγονός ότι βρισκόταν στη Γερμανία σε μια προσπάθεια να κάνει διεθνή καριέρα.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί κυκλοφόρησε αρκετά 45άρια στη γερμανική γλώσσα το 1975 και με ιδιαίτερη επιτυχία. Ωστόσο, ο ίδιος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα γιατί ήδη είχε αρχίσει να δημιουργεί οικογένεια κι έτσι έκλεισε τ’ αυτιά του στις «Σειρήνες» που επιχειρούσαν να τον κρατήσουν μακριά από την πατρίδα του…

record_2013_10_11_pasxalis

Ο νέος εν Ελλάδι δίσκος του λοιπόν δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από τους προηγούμενους, αλλά και τους…επόμενους. Γρήγορα αλλά και αργά χορευτικά μελωδικά κομμάτια, «αυστηρά» για ερωτευμένους ή…χωρισμένους, με ιδιαίτερη βαρύτητα σε μεταγλωττίσεις επιτυχιών του εξωτερικού…

Πάντως, ο ίδιος κάνει έντονη και τη δημιουργική του παρουσία στο άλμπουμ υπογράφοντας τους περισσότερους στίχους των τραγουδιών, αλλά και τη μουσική σε κάποια από αυτά. Επιπλέον, καταθέτει μια διαφορετική ηχητική προσέγγιση του πασίγνωστου «Τρόπου» έντεκα χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεσή του, η οποία είναι μεν ενδιαφέρουσα, αλλά η παλιά είχε ήδη μείνει κλασική κι έτσι οποιαδήποτε σύγκριση ήτανε -και είναι- πάντοτε υπέρ της…

Από τα καινούργια τραγούδια του άλμπουμ, ακούστηκαν πολύ το ομότιτλο και τα «Είσαι αυτή που αγαπώ», «Ήταν άνοιξη» (αμφότερα μεταγλωττισμένα και ήδη πασίγνωστα στο εξωτερικό) και «Δεκαέξι μέρες»…

Γενικότερα, πρόκειται για ένα δίσκο που ικανοποιεί πλήρως τους φαν του είδους και ειδικά του Πασχάλη. Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Τζικ Νακασιάν, εκτός από «Το πατάρι» που τις επιμελήθηκε ο Κώστας Κλάββας…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Δεκαέξι μέρες (Πασχάλη)
02) Ήταν άνοιξη (Bickerton-Waddington-Σ. Τηλιακού)
03) Είσαι αυτή που αγαπώ (N. Sedaka-H. Greenfield- Πασχάλη)
04) Πότε θα ‘ρθεις (Πασχάλη)
05) Ταξιδεύω (G. Satherland-Πασχάλη)
06) Ξέχασες ποιος ήσουν (Πασχάλη)
07) Γλυκιά ζωή (Αργ. Κουλούρη-Πασχάλη)
08) Ο τρόπος (Πασχάλη)
09) Η βροχή (Πασχάλη-Δ. Ιατρόπουλου-Πασχάλη)
10) Το πατάρι (Πασχάλη-Χρ. Χρυσινάκη)
11) Χρόνια …πώς περνούν (Τζ. Νακασιάν-Σ. Τηλιακού)
12) Μια καινούργια αγάπη (Τζ. Νακασιάν-Πασχάλη) 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ
«ΤΩΡΑ» (POLYDOR 2421147)

 

Ο Κώστας Τουρνάς ανήκει στους «εκλεκτούς» που κατάφεραν να κάνουν σπουδαία καριέρα αποχωρώντας από κάποιο γκρουπ από το οποίο την είχανε ξεκινήσει. Φεύγοντας λοιπόν από τους περίφημους “Poll” κι ακολουθώντας μια καθαρά προσωπική διαδρομή, μπόρεσε να κρατήσει την αγάπη που του είχε ο κόσμος γράφοντας κι ερμηνεύοντας ο ίδιος μια σειρά από τραγούδια που μείνανε στην ιστορία κι ακούγονται ευχάριστα και νοσταλγικά μέχρι σήμερα.

Βεβαίως, το στυλ τους ήταν εντελώς διαφορετικό από το είδος της ποπ, τουλάχιστον όπως το ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα. Οι μουσικές τους ήταν αρκετά «περίεργες» και «προχωρημένες», οι περισσότεροι στίχοι είχαν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τους προβληματισμούς του καλλιτέχνη για την πορεία του κόσμου και τον έρωτα μέσα από τη δική του ματιά, αλλά παρόλα αυτά αγαπήθηκαν από το κοινό κι ας μη μπορούσε να τους τραγουδήσει στην παρέα του με μια κιθάρα…

record_2013_10_11_tournas

Το 1980 λοιπόν, ο Τουρνάς κυκλοφορεί ένα νέο δίσκο χωρίς τίτλο, ο οποίος ωστόσο καθιερώθηκε ως «Τώρα» και περιλαμβάνει ορισμένες από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες του. Εξ ου άλλωστε και η σημαντική εμπορική πορεία του, με πωλήσεις άνω των 50.000 αντιτύπων…

Το μουσικό και στιχουργικό ύφος βεβαίως είναι το ίδιο όπως και σε άλλες δουλειές του, όμως σ’ αυτή τη δουλειά του γίνεται αρκετά πιο τολμηρός θίγοντας ένα κοινωνικό θέμα-ταμπού για την εποχή -και όχι μόνο. Ο λόγος για τον περίφημο «Αχιλλέα απ’ το Κάιρο» που μιλά εμμέσως πλην σαφώς για την ομοφυλοφιλία, ζήτημα που ουδείς τολμούσε ν’ αγγίξει ανοιχτά -πόσω μάλλον στο τραγούδι…

Πέρα απ’ αυτό το διαχρονικό κομμάτι, πασίγνωστα είναι τα «Αυτή που έφυγε», «Δε μετανιώνω», «Μη της το πεις» και «UFO», με το οποίο ο Τουρνάς συμμετείχε στον ελληνικό διαγωνισμό για το τραγούδι που θα μας εκπροσωπούσε εκείνη τη χρονιά (1980) στη EUROVISION.

Παραγωγός ήταν ο Νίκος Καραγιάννης και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ERA με ηχολήπτη τον Κώστα Φασόλα.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Αυτή που έφυγε
02) Δε μετανιώνω
03) Τώρα
04) Γεφύρι της ζωής σου (Δ. Ψαριανού-Κ. Τουρνά)
05) Κάνε ότι σου αρέσει
06) Πίσω μην ξαναγυρνάς
07) Πες πως φταίω εγώ
08) Μη με τυραννάς
09) Μη της το πεις
10) Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο
11) Όλη μου η ζωή
12) UFO (Κ. Τουρνά-Δ. Μαρίνου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here