Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ
«ΠΑΙΞΕ ΧΡΗΣΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ» (MINOS MSM 443)

 

Το λαϊκό τραγούδι είχε πάρει για τα καλά τα «πάνω» του στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 όταν ξεκίνησε η συνεργασία του Χρήστου Νικολόπουλου με τον αξέχαστο Μανώλη Ρασούλη, η οποία πρόσφερε ανεκτίμητα «διαμάντια» στην ελληνική μουσική.

Έτσι λοιπόν, μετά την επιτυχημένη πρώτη δουλειά τους στα τέλη του 1981 με τον τίτλο «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει» (απ’ όπου και το ομώνυμο μεγάλο σουξέ με τον Γιώργο Νταλάρα), έρχεται το καλοκαίρι του 1982 το «Παίξε Χρήστο επειγόντως» με ακόμη πιο μεγάλη επιτυχία.

record_2013_07_12_nikolopoulos

Ο συνθέτης μετά τον «απογαλακτισμό» του από τον Στέλιο Καζαντζίδη εμπιστεύεται νέες – κι εκείνη την εποχή σχετικά άγνωστες – φωνές για τον συγκεκριμένο δίσκο και δικαιώνεται, αφού τα κομμάτια του ακούστηκαν πολύ και δύο από αυτά έχουν πάρει πλέον ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Ο λόγος για το ομότιτλο με τη μεγάλη φωνή της Ελένης Βιτάλη και το εξαιρετικό ζεϊμπέκικο «Με τα φώτα νυσταγμένα» (οι περίφημες «Νταλίκες») με τον Γιώργο Σαρρή (αδελφό της Χαρούλας Αλεξίου), ο οποίος έκανε το «μπαμ» με το εν λόγω τραγούδι και καθιερώθηκε αμέσως, ασχέτως αν η πορεία του στα επόμενα χρόνια δεν ήταν ανάλογη των δυνατοτήτων του. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που ένα χρόνο αργότερα «βάφτισε» με τον ίδιο τίτλο («Οι νταλίκες») τον πρώτο προσωπικό δίσκο του…

Σημειωτέον ότι ο Σαρρής συμμετείχε την τελευταία στιγμή στο δίσκο, αφού μέχρι τότε ουσιαστικά δεν είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι (τα πιο πολλά χρόνια έκανε μπάρκα στα καράβια, ενώ αργότερα είχε ανοίξει κι ένα κατάστημα σε ελληνικό νησί)…

Εξάλλου, σ’ αυτή τη δουλειά κάνει μια από τις πρώτες του δισκογραφικές παρουσίες ο Πασχάλης Τερζής ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει πάλι σε μουσική Νικολόπουλου τον πρώτο του δίσκο «Λέω», με μεγάλη επιτυχία κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Εδώ λέει δύο τραγούδια που έγιναν αρκετά γνωστά και κυρίως «Το πιο παράξενο τραγούδι». Επίσης, συμμετέχει ο Δημήτρης Κοντογιάννης που είχε ήδη κάνει όνομα από τη συμμετοχή του στην «Οπισθοδρομική κομπανία».

Να επισημάνουμε ότι αρχικά ο τίτλος του δίσκου επρόκειτο να είναι «Η ζωή γυναίκα μοιάζει», ωστόσο τελικώς επελέγη το «Παίξε Χρήστο επειγόντως» ως πιο… «εμπορικό» και «πιασάρικο»

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia το Μάιο του 1982 με ηχολήπτη τον Μίμη Καννή. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα εκτενές σημείωμα του Μανώλη Ρασούλη, γραμμένο στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Παίξε Χρήστο επειγόντως (Ελ. Βιτάλη)
02. Με τα φώτα νυσταγμένα (Γ. Σαρρής)
03. Το πιο παράξενο τραγούδι (Π. Τερζής)
04. Ζούμε σε ψεύτρα εποχή (Ελ. Βιτάλη)
05. Το είχες κάνει σχέδιο (Γ. Σαρρής)
06. Είπα να της πω ένα γεια (Γ. Σαρρής)
07. Καθόμουνα στο Λέντζου (Δ. Κοντογιάννης)
08. Η ζωή γυναίκα μοιάζει (Π. Τερζής)
09. Στα μέντιουμ θα πάω (Δ. Κοντογιάννης)
10. Ο Μάρκος και ο Ομάρ-Καγιάμ (Ελ. Βιτάλη)
11. Το ζεϊμπέκικο του Θεού (Γ. Σαρρής)
12. Όταν με κοιτάς στα μάτια (Ελ. Βιτάλη)
13. Ο σεΐχης (Δ. Κοντογιάννης)
14. Σαν το φονιά (Γ. Σαρρής)

ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ
«ΛΑΪΚΑ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (MINOS MSM 523)

 

Σε μια εποχή που το λαϊκό τραγούδι ήταν πολύ «της μόδας», τον Απρίλιο του 1984 ο Τάκης Σούκας κυκλοφορεί ένα δίσκο ανάλογου ύφους με τη συμμετοχή τριών κορυφαίων τραγουδιστών του είδους, όπως ο αξέχαστος Στράτος Διονυσίου, η Λίτσα Διαμάντη και ο Γιώργος Σαρρής. Επίσης, σε ένα τραγούδι ακούμε τον Θανάση Κομνηνό σε πρώτη δισκογραφική εμφάνιση, ο οποίος όμως δεν είχε θεαματική εξέλιξη…

Ο τίτλος του άλμπουμ τα λέει όλα ως προς το ύφος των κομματιών που περιέχει -το «και πάσης Ελλάδος» βεβαίως προέρχεται από την περίφημη ατάκα του Χάρρυ Κλυνν σε διαφημιστικό σποτ της εποχής. Τσιφτετέλια και ζεϊμπέκικα «για μεγάλα κέφια», αλλά και πιο «ακουστικά», όπως το πασίγνωστο ντουέτο Διονυσίου – Διαμάντη «Με λες αγάπη».

record_2013_07_12_soukas

Ακούγοντάς τα 29 χρόνια μετά, διαπιστώνει εύκολα ο οποιοσδήποτε πόσο πάτο έχει πιάσει το ελληνικό τραγούδι και πόσο λείπουν οι γνήσιοι λαϊκοί συνθέτες κι ερμηνευτές από το χώρο. Και για να μην είμαστε απόλυτοι, υπάρχουν και οι μεν και οι δε, απλώς φαίνεται ότι γι’ αυτούς δεν έχουν χώρο και χρόνο τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ που περί άλλων τυρβάζουν…

Εκτός από το «Με λες αγάπη», μεγάλες επιτυχίες έγιναν και τα «Ποιος το είπε για τους μάγκες» (υπό τύπου «απάντησης» στο «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια» του Νίκου Ξυδάκη και του Μανώλη Ρασούλη), «Έλα μαζί μου» και «Με του υπουργού την άδεια» (σχόλιο για το «άνοιγμα» του θεάτρου του Λυκαβηττού στο λαϊκό τραγούδι). Άλλες καλές στιγμές είναι τα «Γλέντα απόψε τον καημό σου», «Πολύ δεν θέλει ο άνθρωπος» και το δεύτερο ντουέτο Διονυσίου – Διαμάντη «Έλα να ξεχαστούμε».

Στα συν του δίσκου και η συμμετοχή των δύο κορυφαίων σολίστ Βασίλη Σαλέα (κλαρίνο) και Λευτέρη Ζέρβα (βιολί), συν βεβαίως τον ίδιο τον Σούκα με τους χαρακτηριστικούς ήχους του ακορντεόν και του σαντουριού…

Η παραγωγή ήταν του Ηλία Μπενέτου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο PDR με ηχολήπτη τον Μίμη Καννή, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει ολιγόλογο σημείωμα του συνθέτη, ο οποίος αφιερώνει το δίσκο «σ’ αυτούς που γλεντάνε και αγαπάνε»!

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Γλέντα απόψε τον καημό σου (Γ. Μίτσιγκα) Στρ. Διονυσίου
02. Με λες αγάπη (Ν. Λουκά) Λ. Διαμάντη – Στρ. Διονυσίου
03. Με του υπουργού την άδεια (Γ. Βρούβα) Γ. Σαρρής
04. Πολύ δεν θέλει ο άνθρωπος (Β. Παπαδόπουλου) Λ. Διαμάντη
05. Ένας καημός (Β. Παπαδόπουλου) Γ. Σαρρής
06. Εσύ μονάχος διάλεξες (Ν. Λουκά) Στρ. Διονυσίου
07. Έλα μαζί μου (Ν. Λουκά) Λ. Διαμάντη
08. Ποιος είπε για τους μάγκες (Β. Παπαδόπουλου) Στρ. Διονυσίου
09. Λόγω αμφιβολιών (Γ. Βρούβα) Λ. Διαμάντη
10. Από λάθος κι από σπόντα (Ν. Λουκά) Γ. Σαρρής
11. Κι αν γύρναγες στα κέντρα (Γ. Βρούβα) Θ. Κομνηνός
12. Έλα να ξεχαστούμε (Ν. Λουκά) Στρ. Διονυσίου-Λ. Διαμάντη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here