Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ
“ΑΡΑΜΠΑΣ”
(MINOS MSM 139)

 

Ο χρονολογικά πρώτος δίσκος της MINOS που έγινε χρυσός (περισσότερα από 50.000 αντίτυπα), αλλά και ο πρώτος προσωπικός μιας τραγουδίστριας και δημιουργού που με το δικό της ξεχωριστό ύφος διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τα μουσικά πράγματα της χώρας μας στη δεκαετία του ’70. Έχοντας ξεκινήσει τη δισκογραφική πορεία της ηχογραφώντας “χαμηλόφωνες” μπαλάντες (λ.χ. το «Νανούρισμα» και «Το μήνυμα» των Λοΐζου-Παπαδόπουλου στις «Θαλασσογραφίες»), αποφάσισε να υιοθετήσει ένα πιο «έθνικ» στυλ (κάποιοι το χαρακτήρισαν ακόμη και «χίπικο») και πάνω σ’ αυτό στήριξε ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας της.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1971 και περιλαμβάνει κυρίως σμυρνέικα και νησιώτικα τραγούδια διασκευασμένα σε μοντέρνο ήχο από την Μαρίζα Κωχ, καθώς και δύο δικές της δημιουργίες. Στο πρώτο άκουσμά του ξάφνιασε, αλλά η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική. Ο δίσκος έγινε άμεσα αποδεκτός, αφού οι «φωστήρες» της δικτατορίας είδαν ότι το κύριο μέρος του υλικού του είχε να κάνει με τη δημοτική παράδοσή μας και δεν πήραν χαμπάρι ότι ο σκοπός της τραγουδοποιού κι ερμηνεύτριας ήταν εντελώς διαφορετικός!

record_2013_12_13_kwx

Και να γιατί: Η ίδια αρκετά χρόνια μετά ανέφερε ότι οδηγήθηκε σ’ αυτή την κίνηση ως αντίδραση στο δικτατορικό καθεστώς, το οποίο χρησιμοποιούσε κατά κόρον τα δημοτικά τραγούδια στη ραδιοφωνία και στην τηλεόραση και ουσιαστικά ο κόσμος είχε βαρεθεί να τα ακούει. Επιχείρησε λοιπόν κατά κάποιο τρόπο να διακωμωδήσει την όλη κατάσταση με τον τρόπο της, κάτι που κατάφερε απολύτως αν αναλογιστούμε τη μεγάλη επιτυχία του «Αραμπά» αλλά και των επόμενων δίσκων της, που χρόνο με το χρόνο την πήγαιναν ένα βήμα μπροστά.

Οι στρατιωτικοί του καθεστώτος όμως δεν πήραν χαμπάρι ότι τους κορόιδευε κατάμουτρα -με την καλή έννοια- κι έτσι το άλμπουμ κυκλοφόρησε κανονικά και χωρίς την παραμικρή ανάμειξη της λογοκρισίας…

Εκτός από το ομότιτλο κομμάτι, ακούστηκαν πολύ τα πασίγνωστα «Αρμενάκι», «Ο Γιάννης» («Γιάννη μου το μαντήλι σου») και «Ο μέρμηγκας», ενώ γενικά όλος ο δίσκος ξεχώρισε και κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει σημείωμα της Κωχ με το οποίο εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του δίσκου, ενώ το «περίεργο» (και αντιδραστικό για πολλούς) εξώφυλλο είναι του Δ. Κωστή από φωτογραφίες Nigel Handerson. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Νίκος Παναγόπουλος.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Κάτω απ’ τη βροχή (Μ. Κωχ)
02. Ο μέρμηγκας
03. Αραμπάς
04. Το Αρμενάκι
05. Σαράντα πήχες δίμιτο
06. Λαφίνα
07. Σκέψεις (Μ. Κωχ)
08. Ο Γιάννης
09. Τσαπ δηλαδή
10. Τ’ άστρο και το φεγγαράκι
11. Σμυρνέικος χορός (Ορχηστρικό)

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
«ΟΛΗ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣ’ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΒΑΛΕ» (MINOS MSM 534)

 

Άλλος ένας εξαιρετικός δίσκος, αφιερωμένος στη συμπλήρωση 40 ετών από το θάνατο του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά. Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1984 με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον αείμνηστο Διονύση Θεοδόση και παιδική χορωδία.

Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στις 2 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς στο θέατρο του Λυκαβηττού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τους ίδιους τραγουδιστές πλην της Αρβανιτάκη και την προσθήκη του Κώστα Καράλη και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

record_2013_12_13_terzis_mixalis

Ο Μιχάλης Τερζής είχε μελοποιήσει Παλαμά και το 1976 στο δίσκο «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο», η μια πλευρά του οποίου περιλάμβανε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και η άλλη αντίστοιχα του σπουδαίου πνευματικού τέκνου της χώρας μας. Από αυτά, στο άλμπουμ που εξετάζουμε περιλαμβάνεται το «Γεια σας τριαντάφυλλα» που είχε τραγουδήσει σ’ εκείνο το άλμπουμ η Άννα Βίσση.

Στον δίσκο που παρουσιάζουμε υπάρχουν εξαιρετικά τραγούδια, γεμάτα λυρισμό και μελωδικότητα, αλλά και με έντονα τα στοιχεία της δημοτικής μουσικής μας. Μοναδική στιγμή το «μανεδάκι» του Γιώργου Νταλάρα στην «Ανατολή» -σαφέστατα από τα πιο δύσκολα κομμάτια που έχει κληθεί να ερμηνεύσει στη μεγάλη και πλούσια καριέρα του- και το υπέροχο «Το σπίτι που γεννήθηκα» με τον Διονύση Θεοδόση, χωρίς φυσικά να υστερούν τα υπόλοιπα.

Στο οπισθόφυλλο υπάρχουν φωτογραφικά πορτραίτα των συντελεστών, αυτούσιο το κείμενο που διάβασε ο Άκος Δασκαλόπουλος τη βραδιά της πρώτης παρουσίασης του έργου, καθώς και ευχαριστήριο σημείωμα του συνθέτη.

Αμφότεροι ήταν και οι παραγωγοί του δίσκου, ενώ η ξυλογραφία του εξωφύλλου είναι του Κώστα Γραμματόπουλου. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Mastersound με ηχολήπτες τους Βασίλη Γεωργόπουλο (που έκανε και το remix), Χρήστο Μανωλίτση και Βαγγέλη Κουλούρη.

Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας επιμελήθηκε ο Μιχάλης Τερζής, με εξαίρεση τα τραγούδια της Γαλάνη που ήταν δουλειά του Κώστα Γανωσέλη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Ανατολή (Γ. Νταλάρας)
02. Σ’ αγαπώ (Δ. Γαλάνη – Γ. Νταλάρας)
03. Γεια σας τριαντάφυλλα (Παιδική χορωδία)
04. Ο Διγενής (Ε. Αρβανιτάκη)
05. Τίποτα δε μένει (Δ. Γαλάνη)
06. Όλη τη μουσική (Δ. Γαλάνη)
07. Το σπίτι που γεννήθηκα (Δ. Θεοδόσης)
08. Μεγάλος είσαι (Δ. Γαλάνη)
09. Ρωμαίικο (2||) (Δ. Θεοδόσης και παιδική χορωδία)
10. Ο Μπαταριάς (Ε. Αρβανιτάκη)
11. Στην αργατειά (Γ. Νταλάρας)
12. Ανατολή (Γ. Νταλάρας)

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here