Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«ΑΡΜΕΝΙΑ» (MINOS AX 100)

 

Aπό τους λιγότερο γνωστούς δίσκους του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, λίγο προτού καθιερωθεί ως ο κύριος εκπρόσωπος της ελληνικής ροκ σκηνής. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στη δισκογραφία ερμηνεύοντας κατά βάση πολιτικά τραγούδια, ήταν εκείνος που θεωρήθηκε ως ο ιδανικότερος να ηχογραφήσει τα αντίστοιχα επαναστατικά που έλεγαν οι «Φενταϊ», οι θρυλικοί Αρμένιοι αγωνιστές στα τέλη του 190υ αιώνα…

Το εν λόγω άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1980, χρονιά που συμπληρώνονταν 90 έτη από τότε που οι «Φενταϊ» ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων κατακτητών και πολέμησαν για τη λευτεριά του Αρμενικού λαού, το 1890. Ο αγώνας τους έμεινε στην ιστορία και φυσικά ήταν επόμενο σε ώρες πολέμου όπως τότε να «γεννηθούν» και τα ανάλογα τραγούδια, γραμμένα από τους ίδιους τους πολεμιστές οι οποίοι τα τραγουδούσαν πηγαίνοντας για τη μάχη, αλλά και κατά τη διάρκεια της -ελάχιστης- ξεκούρασης και ανασύνταξης δυνάμεων.

Πέραν του φόρου τιμής στους αγωνιστές για τη λευτεριά του Αρμενικού λαού, τούτος ο δίσκος έγινε με αφορμή και την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση της «Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας». Τον επιμελήθηκε ο έχων αρμενική καταγωγή παραγωγός της MINOS Χάρης Τσακματσιάν και τον ενορχήστρωσε ο Τζικ Νακασιάν, επίσης με ρίζες από την Αρμενία.

Την απόδοση των στίχων στα ελληνικά έκανε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε μεγάλη εμπειρία στον εν λόγω τομέα από τη δεκαετία του ’70, όταν απέδιδε στη γλώσσα μας την ποίηση των σπουδαίων λατινόφωνων ποιητών Πάμπλο Νερούντα και Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα…

Πράγματι, ιδανικότερος ερμηνευτής από τον Παπακωνσταντίνου δε θα μπορούσε να υπάρξει. Τραγουδά με το γνωστό δυναμισμό και το πάθος του τα πολεμικά κομμάτια των Αρμενίων στρατιωτών, συνοδευόμενος από τη χορωδία του αρμενικού πολιτιστικού συλλόγου «Χαμασκάϊν»

Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχει επεξηγηματικό σημείωμα του Τσακματσιάν για τον αγώνα των Αρμενίων και τα τραγούδια τους, καθώς και οι στίχοι των τραγουδιών.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Ματωμένο λάβαρο
02) Βρόντησαν τα βόλια
03) Θρήνος για τον Φεντά Κερύ
04) Πληγωμένος Φεντά
05) Φεντά
06) Αρμένικο χώμα
07) Μίλα μας Φεντά
08) Ξύπνα λαέ
09) Μπανκ Οτομάν
10) Ζήτω-ζήτω
11) Εμπρός εθνομάρτυρες

ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ
«Ο ΞΑΝΑΠΕΣ» (MINOS MSM 456)

 

Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική παρουσία του Νικόλα Άσιμου, αυτού του -για πολλούς- τόσο παράξενου και ιδιόρρυθμου ανθρώπου, αλλά και τόσο σαρκαστικού και ταλαντούχου δημιουργού που έφυγε νωρίς από τη ζωή…

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1982 κι έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς πέρα από το πρωτότυπο των μελωδιών και των στίχων (με έντονη σκωπτική διάθεση) υπάρχει και η συμμετοχή δύο καταξιωμένων κι αγαπημένων ερμηνευτών: Του Βασίλη Παπακωνσταντίνου -που λίγους μήνες πριν είχε τη μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία του «Φοβάμαι»- και της Χαρούλας Αλεξίου.

Ειδικά δε η παρουσία της δεύτερης ήταν η μεγάλη έκπληξη, αφού εκείνα τα χρόνια αντιπροσώπευε το καθαρόαιμο και σύγχρονο λαϊκό τραγούδι και ξάφνιασε άπαντες η ερμηνεία της σ’ ένα είδος που ουδείς περίμενε να την ακούσει, δηλαδή σε ροκ μπαλάντες!

Πάντως, αμφότερα τα τραγούδια στα οποία συμμετέχει («Άμα σε λέγαν Βάσω» μαζί με τον Άσιμο και στο «Παπάκι» που τραγουδούσε ο δημιουργός ως νανούρισμα στην κόρη του) ακούστηκαν πολύ τότε αλλά και αργότερα, όπως και το «Πιάστηκα σκοινί-κορδόνι» με τον Παπακωνσταντίνου και τους σκωπτικούς στίχους του Άσιμου («Θα σου στείλω μ’ αεροπλάνο μπακλαβά απ’ το Μιλάνο, θα σου στείλω με πατίνι τον Πελέ στη Μυτιλήνη»).

Επίσης, συμμετέχει και η Αθηναϊκή Κομπανία ερμηνεύοντας μαζί με τον δημιουργό τον «Σεισμό», που νομίζω ότι είναι ένα τραγούδι εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό.

Παρά το γεγονός ότι «Ο ξαναπές» δεν είναι ιδιαίτερα παλιός δίσκος σε σχέση με τη σπανιότητα άλλων παλαιότερων, εν τούτοις δύσκολα βρίσκεται σε βινύλιο στις μέρες μας και μάλιστα κοστίζει αρκετά ακριβά για όποιον θέλει να τον αποκτήσει, αφού θεωρείται συλλεκτικός…

Παραγωγός ήταν ο Ηλίας Μπενέτος και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο PDR από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 2 Νοεμβρίου 1982 με ηχολήπτες τους Πάνο Δράκο και Γιάννη Παπαϊωάννου. Στο οπισθόφυλλο υπάρχουνε τα ονόματα των μουσικών που παίζουν, καθώς κι ένα μίνι βιογραφικό του Άσιμου…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Άμα σε λέγαν Βάσω (Χ. Αλεξίου-Ν. Άσιμος)
02) Πιάστηκα σκοινί-κορδόνι (Β. Παπακωνσταντίνου)
03) Βαρέθηκα
04) Σχιζοφρενοβλαβίωση
05) Της επανάστασης (Β. Παπακωνσταντίνου)
06) Ένας Απάτσι στα pubs
07) Κάνε μου μπα
08) Το παπάκι (Χ. Αλεξίου)
09) Θα το δείξει κι ο καιρός
10) Σεισμός (Αθ. Κομπανία και Ν. Άσιμος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here