Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ
“ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ Νο 4” (COLUMBIA SCXG 107)

 

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70 βρήκαν τον Σταμάτη Κόκοτα στο απόγειο της αποδοχής του από τον κόσμο. Οι επιτυχίες του έρχονταν η μία πίσω από την άλλη -όπως συνέβαινε και στο δεύτερο μισό των ‘60s- και το όνομά του ήταν πάντα πρώτο στα σχήματα των -κατάμεστων κάθε βράδυ- νυχτερινών κέντρων στα οποία εμφανιζόταν.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των «σουξέ» του είχε κυκλοφορήσει στις 45 στροφές, όμως με το «έμπα» του ’70 οι εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν περισσότερο στους «μεγάλους» δίσκους 33 στροφών κι έτσι ξεκίνησαν την έκδοση «πορτραίτων» για τα «βαριά -και όχι μόνο- πυροβολικά» τους.

record_2013_09_20_kokotas

Τον Δεκέμβριο του 1973, κυκλοφορεί το άλμπουμ «Σταμάτης Κόκοτας Νο 4» το οποίο περιλαμβάνει μιαν «ανθολογία» των πιο γνωστών τραγουδιών που είχε ηχογραφήσει ο αγαπημένος ερμηνευτής κατά βάση τη διετία 1972-1973 είτε σε δισκάκια 45 στροφών, είτε σε συμμετοχές του σε ολοκληρωμένες δουλειές συνθετών.

Έτσι, το τέταρτο «πορτραίτο» του περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις «Μέρες αγάπης» του Γιάννη Σπανού και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το «4.5.3.» του Γιώργου Χατζηνάσιου, αλλά κι επιτυχίες του από 45άρια. Η πιο πρόσφατη την εποχή που κυκλοφόρησε ο εν λόγω δίσκος, είναι «Ο τρόπος που σ’ αγάπησα» του Χατζηνάσιου που ακούστηκε αρκετά εκείνη την περίοδο.

Θα βρούμε όμως μεταξύ άλλων και το «Μαγαζάκι του Μηνά» των Κηλαηδόνη-Γκάτσου, το παλαιότερο (1968) «Έξω φυσάει και βρέχει» των Ξαρχάκου-Παπαδόπουλου από τα «Χρώματα» και τις ήδη μεγάλες επιτυχίες «Μια παρένθεση και μόνο», «Σ’ αγάπησα για μια φορά» και «Σ’ ευχαριστώ».

Γενικότερα, πρόκειται για ένα άλμπουμ που ικανοποιεί πλήρως τους φίλους του ερμηνευτή και περιέχει τραγούδια που τουλάχιστον δεν προσβάλλουν την αισθητική και κυρίως τα …αυτιά τους.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Ο τρόπος που σ’ αγάπησα (Γ. Χατζηνάσιου-Γ. Βρούβα)
02) Τι να την κάνω τη ζωή (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)
03) Στο μαγαζάκι του Μηνά (Λ. Κηλαηδόνη-Ν. Γκάτσου)
04) Μια παρένθεση και μόνο (Γ. Χατζηνάσιου-Ν. Βρεττού)
05) Μη λυπάσαι (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)
06) Αν ήταν όνειρο (Λ. Μαρκέα-Θ. Σοφού)
07) Σ’ ευχαριστώ (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)
08) Σ’ αγάπησα για μια φορά (Γ. Χατζηνάσιου-Σ. Τηλιακού)
09) Ιστορία του μπεκρή (Γ. Χατζηνάσιου-Γ. Κανελλόπουλου)
10) Έξω φυσάει και βρέχει (Στ. Ξαρχάκου-Λ. Παπαδόπουλου)
11) Ρίξε άγκυρα (Γ. Κατσαρού-Πυθαγόρα)
12) Εγώ ξηλώθηκα, εσύ μπαλώθηκες (Γ. Χατζηνάσιου-Κ. Ρουβηνέτη) 

 

ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
«ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ» (PHILIPS 6483 272)

 

Η περίπτωση της Βίκυς Μοσχολιού ίσως δεν έχει προηγούμενο στο ελληνικό τραγούδι, καθώς για περίπου τρία χρόνια (1980-1982) συνεργαζόταν ταυτόχρονα με δύο δισκογραφικές εταιρείες. Στη “LYRA” του Αλέκου Πατσιφά και στην “Polygram” (“PHILIPS”) του Βίκου Αντύπα!

Η ίδια εξήγησε χρόνια αργότερα ότι στην πρώτη ηχογραφούσε δίσκους «ποιοτικού» ρεπερτορίου και στη δεύτερη τραγούδια «νυχτερινών κέντρων», καθώς είχε επιστρέψει σ’ αυτά μετά το χωρισμό της από τον Μίμη Δομάζο που σήμανε και το τέλος της εξαετούς παρουσίας της στο «Ζυγό» στην Πλάκα (ο «στρατηγός» ήταν συνιδιοκτήτης της μπουάτ, μαζί με τον Νίκο Παπαμιχαήλ -αδελφό του Δημήτρη)…

record_2013_09_20_mosxoliou

Με αυτή τη λογική λοιπόν, τον Δεκέμβριο του 1980 κυκλοφορεί από τη PHILIPS ένα άλμπουμ με τίτλο απλώς το ονοματεπώνυμό της. Είναι ο δεύτερος δίσκος που κάνει εκείνη τη χρονιά, καθώς είχανε προηγηθεί τα «Αρχοντορεμπέτικα» που είχαν μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία.

Η δουλειά που παρουσιάζουμε, περιέχει τραγούδια «λαϊκά, καθαρά, αμόλευτα και τίμια», όπως επισημαίνει σε σημείωμά του στο εσώφυλλο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που έγραψε όλους τους στίχους τους. Έντονη είναι η παρουσία του Στέλιου Βαμβακάρη που υπογράφει τη μουσική στα περισσότερα, ενώ τα υπόλοιπα είναι του Νίκου Λαβράνου και υπάρχει κι ένα του Χρήστου Νικολόπουλου, στη μοναδική δισκογραφική συνεργασία του με την αξέχαστη ερμηνεύτρια…

Τα δύο πιο γνωστά τραγούδια του άλμπουμ είναι το υπέροχο «Σπίτι παλιό» και το «Κρίμα που δεν ξέρεις ν’ αγαπιέσαι» -αρκετά «μοντέρνο» για τα δεδομένα του ρεπερτορίου της Μοσχολιού. Ωστόσο, θα έλεγα ότι όλος ο δίσκος είναι πολύ καλός, δουλεμένος και προσεγμένος, με σεβασμό στον ακροατή-αγοραστή.

Παραγωγός ήταν ο Νίκος Καραγιάννης και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο και βοηθούς τους Δημήτρη Κατσούλα και Γαβριήλ Παντζή. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Νίκου Λαβράνου, ενώ στο εσώφυλλο πέραν του σημειώματος του στιχουργού που αναφέραμε πριν, υπάρχει ένα φωτογραφικό πορτραίτο της ερμηνεύτριας και τα ονόματα των μουσικών που συμμετέχουν.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Το πενηνταράκι (Στ. Βαμβακάρη)
02) Πού να βρω αγάπη (Στ. Βαμβακάρη)
03) Ο Κιουταχής (Στ. Βαμβακάρη)
04) Στις στράτες (Στ. Βαμβακάρη)
05) Η σούστα (Στ. Βαμβακάρη)
06) Το καπετανάκι (Ν. Λαβράνου)
07) Σπίτι παλιό (Ν. Λαβράνου)
08) Κρίμα που δεν ξέρεις ν’ αγαπιέσαι (Ν. Λαβράνου)
09) Άντρα μου (Στ. Βαμβακάρη)
10) Του ξενιτεμένου η μάνα (Στ. Βαμβακάρη)
11) Χαλάλι σου (Χρ. Νικολόπουλου)
12) Χώμα μου (Μοιρολόι) (Ν. Λαβράνου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here