Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ – ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
«ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ» (MINOS MSM 179)

Από τους πιο δυσεύρετους δίσκους σήμερα στην ελληνική αγορά, ο οποίος κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1973 με ερμηνεύτρια τη Λίτσα Σακελλαρίου. Γι’ αυτούς που δε γνωρίζουν ή δε θυμούνται το όνομά της, πρόκειται για μια τραγουδίστρια με πολύ όμορφη και «ζεστή» φωνή που διέγραψε μια καλλιτεχνική πορεία από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ως τα τέλη εκείνης του ’70. Κινήθηκε κυρίως σε ρυθμούς ποπ μπαλάντας, έχοντας ως «όπλα» μια ωραία εμφάνιση κι ένα αντίστοιχο ηχόχρωμα που την έκανε να ξεχωρίζει…

Αυτό το άλμπουμ λοιπόν κινείται κυρίως σ’ ερωτικούς ρυθμούς και περιλαμβάνει ορισμένα πολύ καλά τραγούδια, με την υπογραφή ενός «διδύμου» που ίσως να έχει γράψει τις περισσότερες επιτυχίες από κάθε άλλο στο χώρο της μουσικής. Ωστόσο, δεν τα πήγε και τόσο καλά από εμπορικής πλευράς αν και η τύχη του θα έπρεπε να ήταν διαφορετική.

Είναι πιθανό να φταίει και το γεγονός ότι κυκλοφόρησε μέσα σ’ ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου εναντίον της δικτατορίας που έληξε με το γνωστό τρόπο τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Πάντως, ακούγεται πολύ ευχάριστα και πέραν των ωραίων μελωδιών και στίχων, υπάρχει και η ιδανική φωνή στο πρόσωπο της Σακελλαρίου που το κάνει ξεχωριστό.

Από τα τραγούδια, ξεχωρίζουν τα «Σταμάτα τρένο», «Φύλλα φθινοπωρινά», «Δέκα παιδιά» και «Πέστε μου γι’ αυτούς». Στο εσώφυλλο υπάρχει ένα «πόστερ» της τραγουδίστριας και στο οπισθόφυλλο φωτογραφίες από την προετοιμασία του δίσκου με την ίδια και τους δημιουργούς του. 

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Σ’ αγαπώ
02) Μου λείπει αυτός
03) Κάντε το σταυρό σας γείτονες
04) Σταμάτα τρένο
05) Γιατί να τον αγαπώ
06) Όμως τα χρόνια κύλησαν
07) Δέκα παιδιά
08) Πέστε μου γι’ αυτούς
09) Το τραγούδι για τον σκοτωμένο
10) Οι ναυτικοί
11) Σαν φύλλα φθινοπωρινά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ – ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
«Η ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟ» (COLUMBIA 70284)

Η μοναδική δισκογραφική συνεργασία της Αλέκας Κανελλίδου με τον Γιάννη Σπανό, η οποία κυκλοφόρησε στα μέσα του 1976. Πρόκειται για το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της υπέροχης ερμηνεύτριας μετά τις «Δώδεκα ερωτικές στιγμές» του 1974 κι ένα από τα πιο σπάνια στις μέρες μας, καθώς είναι σχεδόν εξαφανισμένο σε βινύλιο κι έχει αποσυρθεί και σε ψηφιακή μορφή…

Ο σπουδαίος συνθέτης γράφει μελωδίες «κομμένες και ραμμένες» για την πιο ερωτική ελληνική γυναικεία φωνή όλων των εποχών και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θαυμάσιο. Αν θέλαμε να βρούμε κάποιο ψεγάδι θα το εντοπίζαμε σε ορισμένους από τους στίχους, όπου ο αξέχαστος Πυθαγόρας δε βρέθηκε και στην καλύτερη στιγμή του…

Η μεγαλύτερη επιτυχία του δίσκου είναι το «Μαγκανοπήγαδο» με τον …βαλκανικό ρυθμό του, ενώ με τη φωνή της Κανελλίδου έγινε περισσότερο γνωστό το «Ήρθε ένας φίλος» που είχε πει σε πρώτη εκτέλεση η Μαρινέλλα το 1974 μέσα από το άλμπουμ «Μαρινέλλα-Βοσκόπουλος». Μάλιστα, η Κανελλίδου το ηχογράφησε ξανά το 1984 για τον «επετειακό» δίσκο-best of της με τίτλο «Μια φωνή», με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων της στη δισκογραφία…

Εκτός από το «Ήρθε ένας φίλος», υπάρχει κι άλλη μια επανεκτέλεση στο άλμπουμ που εξετάζουμε. Πρόκειται για το «Επεισόδιο» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που είχε πρωτοηχογραφήσει η Δήμητρα Γαλάνη το 1973 στο δίσκο «Μέρες αγάπης» και που πιστεύω ότι είναι και η καλύτερη εκτέλεση αυτού του υπέροχου κομματιού…

Από εκεί και πέρα, ο Σπανός επέλεξε και κάποιες μελωδίες που είχε γράψει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία και σίγουρα είχαν ηχογραφηθεί από τραγουδιστές αυτής της χώρας (παράδειγμα το «Ντον-ντιν-νταν»), ενώ το «Ώρα οκτώ» με στίχους του Αλέξη Αλεξόπουλου ήτανε το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας «Αναζήτησις» του 1972 με πρωταγωνιστές την αξέχαστη Έλενα Ναθαναήλ και τον Άγγελο Αντωνόπουλο…

Πάντως, για μένα το καλύτερο τραγούδι του δίσκου είναι το «Ας όψεσαι Απρίλη» που κρύβει υπαινιγμούς για το δικτατορικό καθεστώς αλλά με αλληγορικούς στίχους…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Δεν είσαι ο πρώτος
02) Ήρθε ένας φίλος
03) Όταν μια γυναίκα κλαίει
04) Ας όψεσαι Απρίλη
05) Αν προδοθείς
06) Ώρα οκτώ (Αλ. Αλεξόπουλου)
07) Ντον-ντιν-νταν
08) Οι νόμοι
09) Μαγκανοπήγαδο
10) Πως μ’ αγαπάς μου λες (Αλ. Αλεξόπουλου)
11) Επεισόδιο (Λ. Παπαδόπουλου)
12) Είναι πολύ αργά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here