Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
«Ο ΜΕΤΟΙΚΟΣ» (MINOS MSM 143)

 

Καταμεσής της δικτατορίας, ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο πρώτος που ηχογραφεί Ζωρζ Μουστακί στα ελληνικά. Και μάλιστα ένα τραγούδι που επιφανειακά μιλά για κάποιον «μέτοικο», αλλά ουσιαστικά πρόκειται για εξόριστο, όπως τόσοι και τόσοι που υπήρχαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια…

Με τον ίδιο τίτλο «βαφτίστηκε» και ο δίσκος που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1971, ο οποίος περιλαμβάνει και ορισμένες «καταθέσεις» του ερμηνευτή στις 45 στροφές αλλά και κάποιες συμμετοχές του σε ολοκληρωμένες δουλειές συνθετών.

Έτσι, έχουμε τα «Μάνα δε φυτέψαμε» και «Έχω ένα καφενέ» από τις «Θαλασσογραφίες» των Λοΐζου-Παπαδόπουλου, την παλαιότερη, αγαπημένη και πασίγνωστη «Φαντασία» του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και το «Μ’ έκοψαν με χώρισαν» των Κουγιουμτζή-Θέμελη που υπήρχε και στο «Να ‘τανε το 21» το 1970.

record_2013_05_24_ntalaras

Παράλληλα, θα βρούμε και ορισμένα τραγούδια κάποιων δημιουργών που ενώ είχαν όλα τα φόντα να γράψουν ιστορία, για διάφορους λόγους κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο λόγος αρχικά για τον Γιάννη Μέτσικα που κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του με το «Ήταν άνθρωπος δικός μας» -με χαρακτηριστικό το κλαρίνο στην αρχή της εισαγωγής-, ένα από τα τρία κομμάτια που είχε δώσει τότε στον Νταλάρα και μάλιστα δεν είχε συμπεριληφθεί στην πρώτη έκδοση του άλμπουμ…

Το ίδιο συνέβη και με τη «Ροδιά» του σολίστα του μπουζουκιού Δημήτρη (Μίμη) Ξαπλαντέρη, ο οποίος εκείνη την εποχή συμμετείχε συχνά στις ορχήστρες που συνόδευαν τον ερμηνευτή στις επί πίστας εμφανίσεις του. Αμφότερα όμως μπήκαν στη δεύτερη έκδοση και μάλιστα η «Ροδιά» είναι η «πίσω πλευρά» στο 45άρι με τον «Μέτοικο»

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το «Αχ χελιδόνι μου» των Λοΐζου-Παπαδόπουλου που δε χρειάζεται περισσότερες συστάσεις (άλλωστε έχουμε αναφέρει την ιστορία του στη σχετική στήλη του musiccorner), η πρώτη εκτέλεση του «Πάνε να πεις» των ίδιων δημιουργών, δυο τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή από τις 45 στροφές (πιο γνωστό το «Βασανάκι-βασανάκι») και η εξαιρετική μπαλάντα των Καλδάρα-Πυθαγόρα «Ο θάνατος του ποιητή» που μιλά για την εκτέλεση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα…

Εν κατακλείδει, πρόκειται για ένα δίσκο στον οποίο συναντώνται για μία και μοναδική φορά οι δημιουργοί που έπαιξαν βασικό και καθοριστικότατο ρόλο στην πορεία του Γιώργου Νταλάρα στο χώρο του τραγουδιού. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Μάνος Λοΐζος με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και ο Απόστολος Καλδάρας

Στο εσώφυλλο υπάρχει ένα φωτογραφικό πορτραίτο του ερμηνευτή…

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Ο μέτοικος (Ζ. Μουστακί – Δ. Χριστοδούλου)
02. Είναι πια καιρός (Στ. Κουγιουμτζή)
03. Ο θάνατος του ποιητή (Απ. Καλδάρα – Πυθαγόρα)
04. Βασανάκι, βασανάκι (Στ. Κουγιουμτζή)
05. Ήταν άνθρωπος δικός μας (Γ. Μέτσικα)
06. Μάνα δε φυτέψαμε (Μ. Λοΐζου – Λ. Παπαδόπουλου)
07. Αχ χελιδόνι μου (Μ. Λοΐζου – Λ. Παπαδόπουλου)
08. Πάνε να πεις (Μ. Λοΐζου – Λ. Παπαδόπουλου)
09. Η ροδιά (Δ. Ξαπλαντέρη – Β. Ρούτη)
10. Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο (Στ. Κουγιουμτζή – Γ. Θέμελη)
11. Η φαντασία (Απ. Καλδάρα – Ευτ. Παπαγιαννοπούλου)
12. Έχω ένα καφενέ (Μ. Λοΐζου – Λ. Παπαδόπουλου)

ΖΩΡΖ ΜΟΥΣΤΑΚΙ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
«Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΟΥΣΤΑΚΙ» (POLYDOR 2421128)

 

Από τους ωραιότερους δίσκους της δεκαετίας του ‘70, σε μια εποχή που το «μεταγλωττισμένο» τραγούδι κυριαρχούσε στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, αυτό το άλμπουμ που κυκλοφόρησε στα μέσα του 1979 δεν έχει καμία σχέση με ανάλογου είδους δουλειές, καθώς πρόκειται για πασίγνωστα κομμάτια του σπουδαίου κι αξέχαστου Γάλλου δημιουργού σε ελληνική απόδοση του αείμνηστου Δημήτρη Χριστοδούλου, δύο από τα οποία είχαν ήδη γίνει γνωστά στη χώρα μας: «Ο μέτοικος» που είχε πρωτοτραγουδήσει στη γλώσσα μας ο Γιώργος Νταλάρας το 1971 και η υπέροχη «Μεσόγειος» που ερμήνευσε το 1973 η σπουδαία Βίκυ Μοσχολιού.

Ο Αντώνης Καλογιάννης μετά τη μεταπολίτευση είχε αρχίσει να κάνει στροφή προς ένα άλλο είδος τραγουδιού από αυτό που τον είχε συνηθίσει ο κόσμος. Ας μη ξεχνάμε ότι ήταν από τους κυριότερους συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και είπε σε πρώτη εκτέλεση σχεδόν όλα τα έργα που έγραψε και παρουσίασε στο εξωτερικό στην επταετία ο συνθέτης.

record_2013_05_24_kalogiannis

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανά τακτά διαστήματα μέσα στη χούντα, ο τραγουδιστής είχε συνεργαστεί δισκογραφικά με τον Δήμο Μούτση, τον Μίμη Πλέσσα κ.α. με μεγάλη επιτυχία, ωστόσο ερμηνευτικά «ανήκε» πάντα στον Θεοδωράκη.

Παραμένοντας για κάποια χρόνια στο εξωτερικό, ο Καλογιάννης είχε γνωρίσει στο Παρίσι τόσο τον Μουστακί, όσο και τον Χριστοδούλου κι αυτή η φιλική σχέση έμελλε να «καρποφορήσει» στο βινύλιο αρκετά χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση.

Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, η οποία ακούστηκε πολύ κι έβγαλε αρκετές επιτυχίες: «Στην καρδιά σε ζητώ», «Μοναξιά» (την οποία είχε ηχογραφήσει για πρώτη φορά ο Καλογιάννης σε δίσκο 45 στροφών το 1973 με ενορχήστρωση του Δήμου Μούτση, όπως και το «Είναι αργά»), ο αγαπημένος μου «Χορός» («Χόρεψε όσο το μπορείς») που ήταν από τα πρώτα τραγούδια που θυμάμαι να άκουσα στη ζωή μου και φυσικά «Ο μέτοικος» και η «Μεσόγειος» που ήταν ήδη γνωστά.

Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, φωτογραφίες του τραγουδιστή και σημείωμα του Φίλιππου Παπαθεοδώρου ο οποίος εκτός από τη διεύθυνση παραγωγής, ανέλαβε την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας. Επίσης, αναφέρονται τα ονόματα των μουσικών που έπαιξαν στο δίσκο. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Στην καρδιά σε ζητώ
02. Μοναξιά
03. Χορός
04. Οι αγάπες περνούν
05. Το ταξίδι
06. Ο μέτοικος
07. Μεσόγειος
08. Γι’ αυτούς που ζήσαν μόνοι
09. Είναι αργά
10. Η λευτεριά μου
11. Που τραβάν οι δρόμοι
12. Η θάλασσα μού ‘πε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here