Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

Με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεων Μαρινέλλας-Κώστα Χατζή στο «Παλλάς», η σημερινή στήλη παρουσιάζει δύο από τις τρεις «συναντήσεις» τους στο βινύλιο κατά τη δεκαετία του ’80. Είναι -αν θέλετε- μια «προθέρμανση» των όσων θα δείτε και θ’ απολαύσετε όλοι εσείς οι τυχεροί που θα βρεθείτε κοντά τους αυτές τις ημέρες…

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ – ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
«ΤΟ ΤΑΜ-ΤΑΜ» (PHILIPS 6666013)

 

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά το «Ρεσιτάλ» που αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας τους, Μαρινέλλα και Κώστας Χατζής συναντιούνται ξανά στη σκηνή της μπουάτ «Σκορπιός» για την παρουσίαση ενός καινούργιου «έργου». Πρόκειται για το «Ταμ-ταμ» σε μουσική Χατζή και στίχους Φώντα Φιλέρη, με εξαίρεση ορισμένα τραγούδια τα οποία υπογράφουν άλλοι στιχουργοί.

Αυτή τη φορά, η συνεργασία τους δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το «Ρεσιτάλ» ως προς τη θεματολογία των τραγουδιών. Κυριαρχούν οι φυλετικές διακρίσεις και τα προβλήματα του πλανήτη (τουλάχιστον στα σημεία που τραγουδά ο Χατζής), αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων (είτε φιλικές, είτε ερωτικές)…

Επιπλέον, υπάρχει και διαφορετικό μουσικό ύφος ιδιαίτερα στο δεύτερο δίσκο, όπου παρατηρείται μια προσπάθεια «ευθυγράμμισης» με το παραδοσιακό-τσιγγάνικο τραγούδι και δη το μοιρολόι (κλασικό παράδειγμα το «Ντίρι μάνα μ’ ντίρι»)…

Το διπλό άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1980 και ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 100.000 αντίτυπα, χωρίς όμως να φτάσει την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του «Ρεσιτάλ». Ωστόσο, περιλαμβάνει πολύ γνωστές κι αγαπημένες στιγμές που λογικά θ’ ακουστούν αυτές τις ημέρες στο «Παλλάς», όπως τα «Μια χαμένη Κυριακή», «Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο», «Αχ πώς με κοιτάς» και «Ντίρι μάνα μ’ ντίρι» που αναφέραμε και παραπάνω…

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στη μπουάτ «Σκορπιός» την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 1980 από το κινητό στούντιο AUDIOLAB με την ηχοληπτική επιμέλεια του Γιάννη Σμυρναίου και βοηθό τον Δημήτρη Κατσούλα. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήτανε του Κώστα Κλάββα…

Τα τραγούδια του δίσκου

Α` πλευρά (Τραγουδά ο Κώστας Χατζής)

  1. Το ταμ-ταμ
  2. Μακρινή σιωπή
  3. Ζητείται φίλος
  4. Είμαι ο πολίτης του πλανήτη που γερνά
  5. Αυτή η γης δεν μας αξίζει
  6. Σκηνοθετώ

Β’ πλευρά (Τραγουδά η Μαρινέλλα)

  1. Δε θέλω γράμμα
  2. Οι παλιές καλές μέρες
  3. Τον έχασα
  4. Εσύ που ξέρεις
  5. Αχ! Πως με κοιτάς
  6. Μη ζητάς (Γ. Οικονομίδη)
  7. Μες το ηλιοβασίλεμα (Σ. Τσώτου)
  8. Γιατί (Σ. Τσώτου)
  9. Αν τραγουδούσαν τα τραγούδια (Γ. Οικονομίδη)

Γ` πλευρά (Τραγουδά ο Κώστας Χατζή)

  1. Ο Σουρής και η εποχή του
  2. Τα καραγκιοζιλίκια
  3. Είχα έναν πατέρα (Γ. Οικονομίδη)
  4. Πες την αλήθεια αδελφέ τραγουδιστή
  5. Το γυφτάκι

Δ’ πλευρά (Τραγουδούν η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής)

  1. Πάρε ένα κοχύλι απ το Αιγαίο
  2. Ο Γιάννης (Γ. Οικονομίδη)
  3. Ισότητα
  4. Ποιος το περίμενε (Ο. Γιόρντη)
  5. Έχω μια χειροβομβίδα (Ο. Γιόρντη)
  6. Μια χαμένη Κυριακή
  7. Ντίρι μάνα μ’ ντίρι
  8. Ο Γιωρίκας κι ο Κωστίκας
  9. Ο λαός μας
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ – ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» (PHILIPS 832756)

 

Ο Αύγουστος του 1987 ξαναφέρνει κοντά τις δύο μεγάλες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, αλλά αυτή τη φορά στο στούντιο κι όχι στη μπουάτ «Σκορπιός» όπου είχαν ηχογραφηθεί οι δύο προηγούμενες συνεργασίες τους.

Είναι η τρίτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) δισκογραφική δουλειά των δυο τους, η οποία μπορεί να μην έχει τη μαγεία των προηγούμενων «ραντεβού» τους, αλλά ακούγοντάς την πραγματικά μαγεύεσαι. Νομίζεις ότι είσαι μαζί τους σε μια συντροφιά και τραγουδάς δίπλα τους!

Μαρινέλλα και Χατζής είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στο στούντιο δύο χρόνια νωρίτερα, στο εκπληκτικό και πασίγνωστο ντουέτο «Είσαι παντού και πουθενά» που περιλήφθηκε στο άλμπουμ της ερμηνεύτριας «Η αγάπη μας».

Προφανώς, εκεί μπήκαν και τα «μπετά» μιας νέας συνεργασίας στο βινύλιο και το αποτέλεσμά της ήταν η «Συνάντηση» εξ ολοκλήρου σε μουσική Χατζή και στίχους των «κλασικών» συνεργατών του (Σώτια Τσώτου, Ξενοφών Φιλέρης, Δήμος Βαλσάμης κ.α.)…

Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή ακούγονταν στα ραδιόφωνα πάρα πολλά από τα τραγούδια του άλμπουμ: «Ιθάκη», «Τώρα ζω», «Να ‘ταν ο κόσμος μια κάλπη», «Τα σ’ αγαπώ σου ένα σωρό», «Μας κόψαν το φως» κ.α.

Δυστυχώς όμως, με το πέρασμα των χρόνων χάθηκαν και σήμερα πλέον ελάχιστοι τα θυμούνται. Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί είναι όλα τους ένα κι ένα. Πάντως, και από εμπορικής πλευράς ο δίσκος δεν είχε την αποδοχή των προηγούμενων συναντήσεων Μαρινέλλας και Χατζή…

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Χάρη Ανδρεάδη, ενώ στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες του «διδύμου» …

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τώρα ζω (Γ. Τζουανόπουλου)
02) Ιθάκη (Σ. Τσώτου)
03) Τα σ’ αγαπώ σου ένα σωρό (Σ. Τσώτου)
04) Τίποτα (Δ. Βαλσάμη)
05) Δόξα τω Θεώ καλά περνάμε (Σ. Τσώτου)
06) Ήταν αρχή (Ξ. Φιλέρη)
07) Να ‘ταν ο κόσμος μια κάλπη (Σ. Τσώτου)
08) Ποτέ δεν είπα χαρωπό τραγούδι (Κ. Χατζή)
09) Τίμα τη μάνα μου (Σ. Τσώτου)
10) Ο καλύτερός μου φίλος (Σ. Τσώτου)
11) Μας κόψαν το φως (Σ. Τσώτου)
12) Αν (Θ. Ρέππα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here