Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ
“ΗΛΙΟΣΚΟΠΙΟ”
(MINOS MSM 169)

 

Από τους λιγότερο γνωστούς, αλλά ταυτόχρονα κι από τους καλύτερους δίσκους του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και την – πρωτοεμφανιζόμενη δισκογραφικά – Αιμιλία Κουγιουμτζή, σύζυγο του συνθέτη.

Κυκλοφόρησε στις αρχές του 1973 με στίχους από την ποιητική συλλογή «Ηλιοσκόπιο» του φιλόλογου και ποιητή Γιώργου Θέμελη που γεννήθηκε στη Σάμο στις 23 Αυγούστου του 1900 αλλά έζησε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη (από το 1930), όπου και πέθανε στις 17 Απριλίου 1976. Είχε δε ήδη συνεργαστεί με τον συνθέτη το 1970, με το πασίγνωστο «Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο» που είχε ερμηνεύσει ο Νταλάρας…

record_2014_02_28_ntalaras

Πρόκειται για μια δουλειά που κινείται στο γνωστό και «κλασικό» ύφος του Κουγιουμτζή, με μελωδίες προερχόμενες από το δημοτικό τραγούδι (για παράδειγμα «Το πρώτο περιστέρι» έχει ρυθμό τσάμικο) αλλά και το λαϊκό, καθώς και μπαλάντες που τραγουδά η Αιμιλία Κουγιουμτζή. Κοντολογίς, είναι ένας δίσκος καθαρά «κουγιουμτζικός» με εξαιρετική ενορχήστρωση και μοναδικές ερμηνείες.

Ο Νταλάρας είχε ήδη μπει για τα καλά στο πνεύμα του συνθέτη, αφού η συνεργασία τους είχε πλέον εδραιωθεί και μετρούσε τότε πέντε χρόνια γεμάτα μεγάλες επιτυχίες και πλατιά αναγνώριση. Από την άλλη, η σύζυγος του Κουγιουμτζή κερδίζει τις εντυπώσεις με τη ζεστή φωνή της και αποδίδει πολύ καλά τα τραγούδια που της δόθηκαν.

Πάντως, με εξαίρεση «Το πρώτο περιστέρι» και το «Πάσχα των Ελλήνων» τα υπόλοιπα κομμάτια δεν ακούστηκαν σχεδόν καθόλου, αν και δεν υστερούν σε τίποτε σε σχέση με τα αντίστοιχα του συνθέτη που έμειναν διαχρονικά και τα τραγουδάμε μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο Νταλάρας δεν τα συμπεριέλαβε ποτέ στα εκάστοτε προγράμματα και συναυλίες που έκανε και πραγματικά εξεπλάγην όταν τη Μεγάλη Τρίτη του 1998 τον άκουσα στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» της Θεσσαλονίκης να ξεκινά το δεύτερο μέρος της συναυλίας «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» τραγουδώντας «Το πρώτο περιστέρι»…

Την παραγωγή του «Ηλιοσκοπίου» επιμελήθηκε ο Σπύρος Ράλλης, η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και η μακέτα του εξωφύλλου είναι της Λίκας Φλώρου. Στο εσώφυλλο υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, φωτογραφίες των συντελεστών και ολιγόλογο σημείωμα του συνθέτη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Το πρώτο περιστέρι (Γ. Νταλάρας και χορωδία)
02. Λίγη είναι η σάρκα (Γ. Νταλάρας και χορωδία)
03. Αυτός που θα φανερωθεί (Γ. Νταλάρας)
04. Πώς να σε πάρω (Αιμ. Κουγιουμτζή)
05. Η πρώτη Ανάσταση (Γ. Νταλάρας)
06. Πάσχα των Ελλήνων (Γ. Νταλάρας και χορωδία)
07. Μήτηρ Θεού (Αιμ. Κουγιουμτζή και χορωδία)
08. Να σταματήσω τον καιρό (Γ. Νταλάρας)
09. Αίμα κι αηδόνι μου (Αιμ. Κουγιουμτζή)
10. Τσάμικος χορός (Ορχηστρικό)
11. Χασάπικο (Γ. Νταλάρας)

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ-F.G. LORCA
«ΑΧ ΕΡΩΤΑ» (COLUMBIA 70136)

 

Από τους πιο γνωστούς και διαχρονικούς δίσκους στη μουσική ιστορία της χώρας μας, βασισμένος στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε ελληνική απόδοση του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο σπουδαίος στιχουργός είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν κάτι ανάλογο τόσο με τον Λόρκα («12 τραγούδια του F.C. Lorca» το 1969 σε μουσική Γιάννη Γλέζου κι ερμηνευτές τους Γιάννη Πουλόπουλο και Έλενα Κυρανά), όσο και με τον Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούντα («Εμιλιάνο Ζαπάτα» το 1971 πάλι με συνθέτη τον Γλέζο και τραγουδιστή τον Πουλόπουλο).

record_2014_02_28_leontis

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1974 με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και την Τάνια Τσανακλίδου και είναι από τους πρώτους που βγήκαν μετά τη μεταπολίτευση, μέσα σε ένα έντονο κλίμα όπου η μελοποιημένη ποίηση κυριαρχούσε. Εδώ βεβαίως πρόκειται για ερωτικά ποιήματα του Λόρκα, όμως και πάλι η επιτυχία ήταν μεγάλη και πολλά από τα τραγούδια ακούγονται μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, ο Μητσιάς δεν παραλείπει ποτέ στα προγράμματά του το «Λούζεται η αγάπη μου», που μαζί με το «Αχ έρωτα» και το «Μέρα γεμάτη θλίψη» είναι τα κομμάτια που ξεχώρισαν περισσότερο τον πρώτο καιρό, για να αναδειχθούν στη συνέχεια και τα «Αβάσταχτο να σ’ αγαπώ», «Ο παράδεισός μου», «Το φεγγάρι» και το υπέροχο «Νανούρισμα» με μιαν εκπληκτική ερμηνεία από την Τσανακλίδου.

Να πούμε εδώ ότι το «Μέρα γεμάτη θλίψη» είναι το μοναδικό του δίσκου που δεν αποδόθηκε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, αλλά από τον Τάκη Δραγώνα. Εξάλλου, το εναρκτήριο “Παραμύθι” γράφτηκε από τον στιχουργό ως ενός είδους εισαγωγή στο κλίμα του άλμπουμ και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Λόρκα…

Γενικότερα, πρόκειται για μιαν εξαιρετική δουλειά με υποδειγματική ενορχήστρωση και δύο πολύ σπουδαίους τραγουδιστές. Είναι το ένα κομμάτι από τη δισκογραφική «τριλογία» του Χρήστου Λεοντή που συμπληρώνουν η «Καταχνιά» και το «Καπνισμένο τσουκάλι», η οποία άφησε εποχή στο ελληνικό τραγούδι κι έβαλε τον συνθέτη στο πάνθεον των μεγάλων της μουσικής μας.

Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, καθώς και φωτογραφίες του Λεοντή και του Λόρκα. Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη, η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Τάκη Φιλιππίδη και βοηθό τον Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ το πανέμορφο εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Ιορδάνης Σουρμελής.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Παραμύθι (Μ. Μητσιάς)
02. Μέρα γεμάτη θλίψη (Μ. Μητσιάς-Τ. Τσανακλίδου)
03. Αβάσταχτο να σ’ αγαπώ (Μ. Μητσιάς)
04. Ο παράδεισός μου (Μ. Μητσιάς)
05. Στου βελονιού την άκρη (Μ. Μητσιάς)
06. Το τραγούδι των κοντραμπατζήδων (Μ. Μητσιάς)
07. Λούζεται η αγάπη μου (Μ. Μητσιάς)
08. Ο χάρος στην ταβέρνα (Μ. Μητσιάς)
09. Το φεγγάρι (Μ. Μητσιάς-Τ. Τσανακλίδου)
10. Νανούρισμα (Τ. Τσανακλίδου)
11. Τέσσερις λεβέντες (Μ. Μητσιάς)
12. Αχ έρωτα (Μ. Μητσιάς-Τ. Τσανακλίδου)

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here