Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ – ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ
«ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣ» (CARVI 101)

 

Πρόκειται για το άλμπουμ που θα σημάνει την έναρξη της αποκλειστικής δισκογραφικής συνεργασίας της Άννας Βίσση με τον Νίκο Καρβέλα, η οποία θα παραμείνει αδιατάρακτη για σχεδόν δύο δεκαετίες. Αμφότεροι βεβαίως είχαν ήδη επαγγελματικό παρελθόν, καθώς η τραγουδίστρια είχε συμμετάσχει στον πρώτο δίσκο που είχε κάνει ο συνθέτης το 1974 («Μια χαρά, μια καημός») αλλά ο συγκεκριμένος που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1982 θα τους συνέδεε άρρηκτα όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και προσωπικά. Έτσι κι αλλιώς, ήταν ήδη ζευγάρι και λίγους μήνες αργότερα παντρεύτηκαν…

Τούτο το άλμπουμ όμως προκάλεσε αναταραχή και δικαστικές περιπέτειες. Η Βίσση ανήκε στην τότε Columbia, αλλά αποφάσισε μαζί με τον δημιουργό και σύντροφό της την ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης εταιρείας με τίτλο τα αρχικά των επιθέτων τους (CarVi). Ουσιαστικά αθετώντας το συμβόλαιό της η τραγουδίστρια, ηχογράφησε τα νέα τραγούδια της σε μουσική Καρβέλα και στίχους δικούς της και ο δίσκος κυκλοφόρησε κανονικά με το σήμα της νεοϊδρυθείσας εταιρείας.

Φυσικά, η Columbia δε θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια και ήταν επόμενο ότι θα κατέθετε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να υπερασπίσει τα συμφέροντά της. Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, αυτό απαγορεύτηκε, καθώς η εταιρεία στην οποία η Βίσση ανήκε με αποκλειστικό συμβόλαιο κέρδισε τη δικαστική διαμάχη. Συνεπώς, όποιος πρόλαβε …το δίσκο πήρε! Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε ψηφιακή μορφή και θεωρείται αρκετά σπάνιος ακόμη και σε βινύλιο…

Πάντως, το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι το 1988 η Columbia κυκλοφόρησε μια σειρά δίσκων με τίτλο «Τα καλοκαιρινά» και σ’ έναν απ’ αυτούς συμπεριέλαβε το «Είμαι το σήμερα». Προφανώς, το δικαστήριο της έδωσε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των τραγουδιών αυτής της δουλειάς, αλλά έκτοτε δεν ασχολήθηκε ξανά μ’ αυτά.

Ας μπούμε τώρα στο καθαρά καλλιτεχνικό μέρος της υπόθεσης. Πρόκειται για ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει κατά βάση ρυθμικά και ποπ κομμάτια, αλλά και κάποια με αρκετά λαϊκά στοιχεία. Σίγουρα είναι από τις καλύτερες δουλειές του «διδύμου», ασχέτως με την απήχηση που είχε τελικώς στον κόσμο. Κι εδώ που τα λέμε, τι απήχηση θα μπορούσε να έχει ένας δίσκος που αποσύρθηκε ουσιαστικά μόλις κυκλοφόρησε;

Πάντως, θυμάμαι καλά ότι εκείνη την εποχή ακουγόταν πολύ το ομότιτλο και το «Εγώ δε χάνομαι ποτέ μου», αφού βεβαίως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είχαν …προλάβει να πάρουν στα χέρια τους το άλμπουμ πριν αποσυρθεί.

Η παραγωγή -και οι …φωτογραφίες- ήταν του Νίκου Καρβέλα και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ERA με ηχολήπτη τον Μπάμπη Μπίρη από τις 19 Οκτωβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου 1982 (σαν σήμερα δηλαδή, 30 χρόνια πριν…). Την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Νίκος Λαβράνος.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Είμαι το σήμερα κι είσαι το χθες
02. Εγώ δε χάνομαι ποτέ μου
03. Αχ δεν μ’ αγαπάς
04. Πάλι
05. Ας ήξερα
06. Πρώτη φορά
07. Αγάπες
08. Άδικος ο χωρισμός μας
09. Όσο εσύ
10. Παρ’ το αεροπλάνο
11. Τώρα
12. Αργήσαμε πολύ

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ
«FIFTIES ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ» (MINOS MSM 749)

 

Αυτός ο δίσκος βασίστηκε σε μια ιδέα του Γιώργου Παπαστεφάνου, ο οποίος πρότεινε στον Λουκιανό Κηλαηδόνη να ερμηνεύσει ορισμένα από τα πιο γνωστά «μοντέρνα» τραγούδια που χόρευε όλη η Ελλάδα στη δεκαετία του ’50, με βάση μια τηλεοπτική εκπομπή που είχε ως θέμα της τη μουσική αυτής της περιόδου. Ο δημιουργός κι ερμηνευτής είχε μεγαλώσει μ’ αυτά και φυσικά δέχτηκε αμέσως ν’ αναλάβει τη «μεταλαμπάδευσή» τους και στις νεότερες γενιές, κυκλοφορώντας το εν λόγω άλμπουμ τον Δεκέμβριο του 1988.

Άλλωστε, τα “fifties” ήτανε «της μόδας» εκείνη την περίοδο καθώς μόλις ένα μήνα πριν (Νοέμβριος) ο Γιάννης Πάριος είχε ηχογραφήσει το διπλό άλμπουμ «Τα ερωτικά του ‘50» με τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, οπότε ο «Λούκι» στράφηκε στις -ως επί το πλείστον ξενόφερτες- ρούμπες, σάμπες κλπ της δεκαετίας του ’50 που επίσης ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς.

Ο δίσκος πήγε αρκετά καλά και πολλά από τα τραγούδια που περιλαμβάνει πήραν ξανά τη θέση τους στα πάρτι της εποχής, ενώ και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ήταν εξαιρετικά «γενναιόδωροι» μαζί τους. Τα «Άι, άι, άι Μαρία», «Έλα απόψε να χορέψουμε μαζί», «Οι τρεις καμπαλέρος», «Κάνε υπομονή» και «Ένα φιλάκι» πρωταγωνιστούσαν σχεδόν καθημερινά στα ερτζιανά κι έτσι τα μάθανε και οι νεότερες γενιές.

Εν τέλει, πρόκειται για ένα άλμπουμ φτιαγμένο με πολύ κέφι και μεράκι, προορισμένο για ξέφρενο χορό και διασκέδαση και μ’ ένα Κηλαηδόνη στα καλύτερά του. Αξίζει τον κόπο να τον ανακαλύψετε…

Η παραγωγή ήταν του Μίνωα Μάτσα (γιου του Μάκη και νυν γνωστού συνθέτη) και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο SIERRA με ηχολήπτη τον αείμνηστο Γαβριήλ Παντζή. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας ανέλαβε ο παλιός και πολύ γνωστός μαέστρος Τάκης Αθηναίος, ενώ στα φωνητικά ακούγονται οι Λία Βίσση, Εύα Τσελίδου, Στέλιος Γουλιέλμος και Γιάννης Σαββιδάκης.

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Αι άι άι Μαρία (P. Misraki-Π. Μενεστρέλ)
02. Ζήλια (Μ. Ανυσίου-Γ. Οικονομίδη)
03. Οι τρεις καμπαλέρος (M. Esperon-Er. Cortazar-R. Gilbert-Π. Μενεστρέλ)
04. Έλα απόψε να χορέψουμε μαζί (R. Vatro-F. Giordano-Κ. Νικολαϊδη)
05. Βίρα τις άγκυρες (Γ. Μουζάκη-Αγγ. Αγγελόπουλου)
06. Μανιάνα (P. Lee-D. Barbour-Π. Μενεστρέλ)
07. Ένα φιλάκι είναι λίγο (Φρ. Ζοζέ-Ίκαρου)
08. Κάνε υπομονή (P. Misraki-Γ. Οικονομίδη-Κ. Πρετεντέρη)
09. Αμαξάς (Νίκολς-Χ. Βασιλειάδη)
10. Είσαι καράτια είκοσι τέσσερα (Γ. Μουζάκη-Τ. Καραδήμα)
11. Όταν πας καμιά φορά στο Μεξικό (Στ. Ρουχωτά-Γ. Οικονομίδη)
12. Ένα σπιτάκι (Φ. Πολυμέρη)
13. Μεξικάνα (T. Kennedy-M. Carr-Π. Μενεστρέλ)
14. Της αγάπης το κλειδί (Αγ. Θεμιστοκλή-Γ. Τρίμη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here