Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ  –  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
«ΛΕΥΚΩΜΑ» (COLUMBIA 70288)

Από τους ωραιότερους δίσκους του Γιώργου Χατζηνάσιου, ο οποίος κυκλοφόρησε στα τέλη του 1976. Στην πρώτη πλευρά τραγουδά η Βίκυ Μοσχολιού, ενώ στη δεύτερη η Δήμητρα Γαλάνη σε μια περίοδο που οι δυο τους εμφανίζονται με μεγάλη επιτυχία στη μπουάτ «Ζυγός» στην Πλάκα.

Οι στίχοι του Γιώργου Κανελλόπουλου κινούνται γύρω από κοινωνικά θέματα και περιγράφουν με ανάγλυφο τρόπο την πραγματικότητα εκείνης της εποχής, η οποία δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από τη σημερινή. Χαρακτηριστικό αυτού που λέμε, είναι ότι μόλις δύο τραγούδια («Άλλη μια μέρα» και «Τα γαλάζια σου γράμματα») έχουν καθαρά ερωτικό περιεχόμενο…

Το να μιλήσω για τις ερμηνείες των δύο σπουδαίων τραγουδιστριών, νομίζω ότι είναι εντελώς περιττό. Θα πω μόνο ότι συγκινούμαι πολύ κάθε φορά που ακούω την αξέχαστη Βίκυ στο «Είμαστε εμείς» που έγινε μεγάλη επιτυχία, όπως και το πασίγνωστο «Ξενύχτησα στην πόρτα σου» και φυσικά το υπέροχο «Τα γαλάζια σου γράμματα», ενώ ακούστηκε αρκετά και το «Τι να σου χαρίσω».

Μια και η καριέρα του Χατζηνάσιου είναι λίγο-πολύ γνωστή, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον Γιώργο Κανελλόπουλο. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο στιχουργό που ωστόσο χάθηκε ξαφνικά και σχετικά γρήγορα από το προσκήνιο του τραγουδιού, όπως και δυστυχώς από τη ζωή πριν λίγα χρόνια από την επάρατη νόσο…

Στο ενεργητικό του έχει μεγάλες επιτυχίες, όπως μεταξύ άλλων τα «Με λένε Γιώργο», «Συγνώμη που σ’ αγάπησα πολύ», «Να ‘χα τα χρόνια σου» (όλα από τη «Διαδρομή» επίσης του Χατζηνάσιου), «Σε χρειάζομαι», τα οποία δε νομίζω να υπάρχει φιλόμουσος που να μη τα γνωρίζει. Επίσης, συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με τον καλό μου φίλο Γιάννη Κατέβα (ήταν και κουμπάροι) υπογράφοντας στιχουργικά σχεδόν το σύνολο των επιτυχιών του τραγουδιστή: «Τα γιασεμάκια σου», «Αν μου χαρίσουν», «Έχεις νιάτα», «Ποιος», «Πολλά τα λάθη σου», «Να μ’ αγαπάς τώρα», «Ναι για σένα ναι», «Ζωή μου είναι» κ.α.

Επιστρέφοντας στο «Λεύκωμα», να πούμε ότι η ενορχήστρωση του Γιώργου Χατζηνάσιου είναι εκπληκτική, με βάση βεβαίως πάντα το πιάνο. Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia από τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, η παραγωγή ανήκει στον Γιώργο Μακράκη, ενώ ξεχωρίζει η καλαισθησία τόσο στο εξώφυλλο, όσο και στο εσώφυλλο.

Περιέχονται φωτογραφίες όλων των συντελεστών κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, ενώ οι τίτλοι των τραγουδιών κι ότι άλλο αφορά το δίσκο είναι γραμμένα με καλλιγραφικά γράμματα, ακριβώς όπως θα έγραφε κάποιος ένα αναμνηστικό λεύκωμα. Μάλιστα, στην παιδική χορωδία που ακούγεται στο «Πι-πι το παπί» περιλαμβάνονται και οι δύο κόρες της Μοσχολιού, Ράνια κι Ευαγγελία Δομάζου!

Τα τραγούδια του δίσκου

Βίκυ Μοσχολιού
01. Είμαστε ‘μεις
02. Ξενύχτησα στην πόρτα σου
03. Κλείσ’ το ραδιόφωνο
04. Άλλη μια μέρα
05. Πι-πι το παπί (συμμετέχει παιδική χορωδία)
06. Είμαστε ‘μεις (Ορχηστρικό) 

Δήμητρα Γαλάνη
07. Τα γαλάζια σου γράμματα
08. Τι να σου χαρίσω
09. Σύρε γιε μου στην Αθήνα
10. Θλιμμένα χαμόγελα
11. Καληνύχτα σας
12. Τα γαλάζια σου γράμματα (Ορχηστρικό)

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ – ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«ΣΑΡΙΜΠΙΝΤΑΜ…ΘΑ ΠΕΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ» (POLYDOR 2421170)

Ο δίσκος αυτός που κυκλοφόρησε το 1982 με ερμηνεύτρια τη Χριστιάνα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά ενός «διδύμου» που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Ο Κραουνάκης ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά του με τα «Σκουριασμένα χείλια», ενώ η Νικολακοπούλου την ίδια περίοδο έκανε την παρθενική της εμφάνιση υπογράφοντας τους στίχους σε τρία τραγούδια στο δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη «Καλά είναι κι έτσι». Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι και οι δύο έφερναν κάτι καινούργιο στη μελωδία και στο στίχο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στα κατοπινά χρόνια με τον καλύτερο τρόπο.

Στο «Σαριμπιντάμ» η Χριστιάνα παρουσιάζει ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα όσα είχε κάνει στη μέχρι τότε καριέρα της. Προσαρμόζεται πλήρως στο ύφος και στο στυλ των κομματιών και στιγμές – στιγμές δείχνει ότι δεν τραγουδά απλώς, αλλά παίζει ένα θεατρικό ρόλο. Οι ερμηνείες της είναι εξαιρετικές κι «αγγίζουν» το κοινό, αφού αρκετά τραγούδια ακούγονται και γίνονται γνωστά.

Και μια και μιλάμε για τη Χριστιάνα, αξίζει ν’ αναφέρω ότι είναι αδελφή της Βασιλικής Λαβίνα και ξαδέλφη της Ελένης Βιτάλη και πρόκειται για μία από τις καλύτερες φωνές που είχε ποτέ το ελληνικό τραγούδι. Είναι πραγματικά κρίμα που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποσυρθεί, αφού πιστεύω ότι ακόμη είχε πολλά να προσφέρει. Προτίμησε όμως ν’ αφοσιωθεί στην οικογένειά της, αλλά οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να επιχειρήσει μια καλλιτεχνική επιστροφή…!

Τα τραγούδια του δίσκου
01. Το καλοκαίρι θα ‘ρθει
02. Σαριμπιντάμ
03. Να μη μπορώ να σ’ αγαπήσω
04. Το κορμί σου παραδόθηκε
05. Δέκα και
06. Ότι βάλω στο νου μου
07. Πόσα χρόνια ακόμα
08. Η νύχτα θέλει
09. Κάθε βράδυ που θα φεύγεις
10. Μες στη ζωή σου θα μπω
11. Περασμένη ώρα
12. Το αίνιγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here