14/4/2011
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Ήταν σίγουρα μία από τις πλέον αναμενόμενες live εμφανίσεις με το που ανακοινώθηκε και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από το γεγονός ότι η κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου κόντεψε να «βουλιάξει» από τον κόσμο! Ο λόγος για τη μοναδική συναυλία του Vassilikou που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας με αφορμή την απονομή του χρυσού δίσκου για το album του “Vintage” και ταυτόχρονα την κυκλοφορία μίας συλλεκτικής έκδοσης του δίσκου σε βινύλιο με επτά επί πλέον τραγούδια.

O Vassilikos είναι σίγουρα ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες της γενιάς του. Τραγουδιστής των Raining Pleasure, ήταν από τους πρώτους που επέλεξαν να τραγουδήσουν σε αγγλικό στίχο στην εγχώρια pop / rock σκηνή. Οπότε ήταν λογικό που τόσοι φίλοι, συνάδελφοι και φανατικοί ακροατές της μουσικής του όλα αυτά τα χρόνια ήταν παρόντες σε μια τόσο σημαντική βραδιά.

Η έναρξη έγινε λίγο μετά τις 22.30, με τον κόσμο να αυξάνεται συνεχώς. Πρώτο κομμάτι φυσικά το “No milk today”, το οποίο είναι μία από τις νέες επανεκτελέσεις που βρίσκονται στην έκδοση του βινυλίου και έχει ήδη κατακλύσει τις ραδιοφωνικές συχνότητες. Η συνέχεια έγινε με κομμάτια από το Vintage: “Across the universe”, “Dream a little dream of me”… Ο Vassilikos φανερά χαρούμενος σε μια ασταμάτητη επικοινωνία με το κοινό έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Μία από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν η εμφάνιση των Word of Mouth, ενός συγκροτήματος human beatbox, οι οποίοι έδωσαν μία νέα εκδοχή στο κλασσικό “Nature Boy”.

Αμέσως μετά η μουσική σταμάτησε και ακούστηκε από τα ηχεία η φωνή του Νίκου Μουρατίδη ο οποίος μίλαγε για το live του Vassilikou στη ραδιοφωνική του εκπομπή που θεωρητικά γινόταν εκείνη την ώρα. «Σιγά μη το έχανα!», είπε ο Νίκος Μουρατίδης ανεβαίνοντας στη σκηνή για να απονείμει το χρυσό δίσκο. Προφανώς και ήταν φάρσα η ζωντανή σύνδεση! Πως θα μπορούσε να λείπει άλλωστε από τη συγκεκριμένη βραδιά ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα στο δίσκο… Μαζί με το Vassiliko για την απονομή, στη σκηνή βρέθηκαν ο παραγωγός Clive Martin και ο διευθυντής της Sony Music, Δημήτρης Γιαρμενίτης.

Είχε έρθει η ώρα για μια ιστορία. Ο Vassilikos μας μίλησε για ένα τραγούδι και πόσο πολύ τον είχε συνεπάρει την πρώτη φορά που το άκουσε και πόσο χαρούμενος ήταν που ο καλλιτέχνης που το έγραψε θα ήταν μαζί του στη σκηνή. Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο συνθέτης του μυστηριώδους κομματιού ανέβηκε και χωρίς να πει τίποτα άλλο ξεκίνησε να τραγουδάει το “Ne me quitte pas” το οποίο εξελίχθηκε σε ντουέτο καθώς η αγγλική του version “If you go away” συμπεριλαμβάνεται στο Vintage. «Και το τραγούδι που είχα ακούσει στο αμάξι εκείνο το πρωί ήταν αυτό», είπε ο Vassilikos και ξεκίνησε να τραγουδάει τους πρώτους στίχους από το «Εκείνη». Ήταν ένα από τα ομορφότερα και πιο αρμονικά ντουέτα που έχω ακούσει ποτέ (ψάξτε το στο youtube κάποιος με την ίδια άποψη με μένα το ανέβασε ήδη!).

 Το Β’ μέρος του live ξεκίνησε με ακόμα μία έκπληξη. Είδαμε σε πρώτη προβολή το video clip του “No milk today”. Ο Αλέξης Κωστάλας σε ρόλο παρουσιαστή, ο Vassilikos σε πολλαπλούς ρόλους από …κομμωτή μέχρι ταξιτζή και ο Στέλιος Μάινας, η Καίτη Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου να δίνουν  ο καθένας το παρών σε μία μικρή ιστορία. Στη συνέχεια ο Vassilikos πάλι επί σκηνής, ερμήνευσε ακόμα ένα κομμάτι που δεν βρίσκεται στην αρχική έκδοση του album, το “Henry Lee” του Nick Cave και της P.J. Harvey. Δυστυχώς η επόμενη καλεσμένη που είχε ανακοινωθεί, η Δήμητρα Γαλάνη δε μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθένειας, αν και υποψιαζόμαστε πως αν είχε καταφέρει να έρθει θα ακούγαμε ένα ντουέτο με το “Famous blue raincoat” του Leonard Cohen και την ελληνική του εκδοχή «Τα κίτρινα φώτα», τραγούδι που έχει ερμηνεύσει στα αγγλικά ο Vassilikos και στα ελληνικά η Δήμητρα Γαλάνη.

Το καλύτερο όμως το είχαν φυλάξει για το τέλος. Το «διδυμάκι» του Vassilikou και κιθαρίστας των Raining Pleasure, Χ –Jeremy ανέβηκε στη σκηνή για μας θυμίσει τα νιάτα μας! “Love me love me love me”, “Capricorn”, και φυσικά “Fake”! «Και κάπως έτσι πέρασαν 21 χρόνια Raining Pleasure. Ούτε που το κατάλαβα!», είπε ο Vassilikos και θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει όσους έχουν σταθεί δίπλα του και δίπλα στο συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια. Καθώς έκλεινε το πρόγραμμα με το “Dancing Queen” (και λίγο αργότερα στο encore με το “Freedom”) αμφιβάλλω αν υπήρχε έστω και ένας άνθρωπος που δε τραγουδούσε ή δεν χόρευε!

Το “Vintage” ήταν μια παράτολμη προσπάθεια. Και αυτό γιατί ο Vassilikos επέλεξε να διασκευάσει κάποια κλασσικά, λίγο παλιομοδίτικα, λίγο «μη cool» κομμάτια και αυτό του το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία γιατί σεβόμενος αυτά τα κομμάτια, κατάφερε να τους δώσει το δικό του στίγμα και να δημιουργήσει τελικά έναν πραγματικά υπέροχο δίσκο. Από όλους εμάς που αγαπάμε αυτά τα τραγούδια ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Vassiliko για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισε!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το event


 

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here