1/6/2012
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr

Τρίτη απόγευμα και ανηφορίζουμε την Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο ψάχνοντας το παραδοσιακό καφενείο «Το Μικιό» μιας και αυτός ο χώρος έχει επιλεγεί για την παρουσίαση του δίσκου του Άρη Βλάχου. Καταλαβαίνουμε ότι πλησιάζουμε από τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί. Οι συντελεστές του δίσκου βρίσκονται μαζεμένοι σ’ ένα τραπέζι: Σταμάτης Κραουνάκης, Πάνος Μουζουράκης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Μαζωνάκης, Αργυρώ Καπαρού, Ασπασία Στρατηγού και φυσικά ο Μάνος Ελευθερίου που έχει υπογράψει τους στίχους σε ένα από τα τραγούδια! Λίγο παραδίπλα σύσσωμη η Σπείρα – Σπείρα μιας και ο Άρης συνεργάζεται μαζί τους από το 2004 σαν ενορχηστρωτής, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας και έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις γνωστότερες παραστάσεις τους. Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο μιας και η παρουσίαση γινόταν στην αυλή του «Μικιού», πέραν από τους συντελεστές και τους καλεσμένους μαζεύτηκε …πολύς κόσμος περαστικός που στάθηκε να δει τι συμβαίνει ή να ακούσει!

O Σταμάτης Κραουνάκης πήρε πρώτος το μικρόφωνο να μας καλωσορίσει:

«Αγαπητή πανήγυρις που λέει και η Βασιλειάδου, μαζευτήκαμε εδώ στο Φαληράκι, στο «Μικιό», για να γιορτάσουμε. Στη δύσκολη ώρα, ένας Έλληνας συνθέτης ορθώνει ανάστημα. Με το Λυχνιάκι μας, το εταιρειάκι που κάνουμε μαζί με τη Δέσποινα,  εγκαινιάζουμε εφτάρια cd, αυτό κατεβάζει το κόστος και δίνει το δικαίωμα στα τραγούδια να ‘ρθουνε στον αέρα, όπως αυτά τα 7 τραγούδια του Άρη Βλάχου. Ο Κώστας ο Φραγκόπουλος έφτιαξε ένα πάρα πολύ ωραίο site το www.enaena.gr στο οποίο μπορείτε να ακούσετε αυτά τα  υπέροχα τραγούδια και ένα ορχηστρικό. Ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε!». Φυσικά δεν έλειψε ο αιχμηρός λόγος του Σταμάτη Κραουνάκη για την πολιτική κατάντια της χώρας μας ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ξεχωριστά όλους όσους συνεργάστηκαν για τη συγκεκριμένη δουλειά με μια ιδαίτερη αναφορά στο Μάνο Ελευθερίου όπου όπως είπε και ο ίδιος «Τιμή μας κύριε Ελευθερίου που είστε εδώ. Μάνο σ’ αγαπάμε!».

Το λόγο πήρε ο ίδιος ο Άρης Βλάχος για να μιλήσει για τη δουλειά του. «Χαίρομαι πάρα πολύ που σας βλέπω όλους εδώ πέρα, φίλους, αγαπημένα πρόσωπα, συνεργάτες. Η μεγαλύτερη αγωνία μου όταν ξεκίνησα αυτή τη δουλειά ήταν για το τι ύφος θα είχε αυτή η δουλειά, τι ήχο, και δεν ξέρω αν πέτυχα τελικά κάτι καινούριο αλλά σίγουρα το προσπάθησα και με παίδεψε πάρα πολύ». Ευχαρίστησε όλους τους ερμηνευτές, τους στιχουργούς και τους μουσικούς, και μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στον καλλιτεχνικό του προσανατολισμό ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ομάδα Σπείρα – Σπείρα. Ευχήθηκε μάλιστα αυτό το «πάντρεμα» των καλλιτεχνικών και προσωπικών του επιρροών να το αγαπήσει ο κόσμος, να το ακούσει και να το βάλει μες την καρδιά του.

Λίγο πριν την παρουσίαση των τραγουδιών ο Σταμάτης Κραουνάκης έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στο δήμαρχο Φαλήρου και επεσήμανε πως είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που δε χρωστάει και στο Βήμα FM 99,5 που αποτελεί χορηγό του δίσκου.

Πρώτη πήρε το μικρόφωνο η Αργυρώ Καπαρού για να ερμηνεύσει τις «Ειδήσεις» σε στίχους του Σταύρου Σταύρου και αμέσως μετά ο Κώστας Μπουγιώτης το «Για πρώτη μου φορά» σε στίχους του Χρήστου Σταυρακούδη. Στη συνέχεια ακούσαμε την Ασπασία Στρατηγού στο «Σαν κέρασμα η ζωή» σε στίχους του Χρήστου Σταυρακούδη  και της Μαρίας Στεργιοπούλου και το μοναδικό ντουέτο που υπάρχει στο δίσκο «Και ‘συ να χάνεσαι» σε στίχους του Χρήστου Σταυρακούδη το οποίο μοιράζονται ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Πάνος Μουζουράκης. Ο Σταμάτης Κραουνάκης μάλιστα είπε ότι χαίρεται πολύ για το συγκεκριμένο ντουέτο και χαρακτήρισε τον Πάνο πολύ μεγάλο καλλιτέχνη και σπάνιο ταλέντο. Τελειώνοντας με τις μπαλάντες περάσαμε στα πιο αλλέγκρα κομμάτια του δίσκου με το Σταμάτη Κραουνάκη να ερμηνεύει το «Ένα Ένα» σε στίχους του Χρήστου Σταυρακούδη (τραγούδι που έχει χρησιμοποιηθεί και σε σκετσάκι από το Σταμάτη και τη Σπείρα), και τον Κώστα Μπουγιώτη να κλείνει με το «Έλα Ειρήνη» σε στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου, όπου μια μικρή βωμολοχία σόκαρε κάποιους από το κοινό. Δυστυχώς το 7ο και τελευταίο τραγούδι «Έφτιαξα έναν κόσμο» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου δεν καταφέραμε να το ακούσαμε ζωντανά μιας και ο ερμηνευτής του Γιώργος Μαζωνάκης αν και παρών και χαμογελαστός, λόγω ασθένειας ήταν αδύνατο να τραγουδήσει ζωντανά. Το ακούσαμε όμως από τα μεγάφωνα με τη συνοδεία της κρητικής ρακής και των νόστιμων μεζέδων του μαγαζιού.

Λίγο νωρίτερα είχαμε μιλήσει με τον ίδιο το συνθέτη μιας και θέλαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη δουλειά και για τον ίδιο…

MusicCorner: Βρισκόμαστε στο «Μικιό» για την παρουσίαση της πρώτης σου δισκογραφικής δουλειάς…
Άρης Βλάχος: Ναι είναι η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ένα  ένα». Ο κόσμος μπορεί να τη βρεί στο www.enaena.gr και στο www.kraounakis.gr . Είναι μια δουλειά που δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι, έχει να προτείνει έναν ξεχωριστό, ιδιαίτερο ήχο, πιστεύω. Είχα την τύχη να συμμετέχουνε σπουδαίοι τραγουδιστές: ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Μαζωνάκης, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Κώστας Μπουγιώτης, η Αργυρώ Καπαρού και η Ασπασία Στρατηγού. Όλοι αυτοί δώσανε το χαρακτήρα, την προσωπικότητά τους και δώσανε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

MusicCorner: Θεωρείς πως στη συγκεκριμένη δουλειά υπάρχουν επιρροές από τη Σπείρα – Σπείρα με την οποία συνεργάζεσαι χρόνια;
Άρης Βλάχος: Κοιτάξτε, η Σπείρα – Σπείρα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον προσανατολισμό μου ως καλλιτέχνη. Σίγουρα αυτή η ομάδα με βοήθησε στο να κερδίσω και να μάθω πράγματα και σε συνδυασμό με αυτά που κουβαλούσα ήδη εγώ μέσα μου πιστεύω ότι τώρα γεννήθηκε κάτι καινούριο. Βέβαια αυτό θα το κρίνει ο κόσμος. Ελπίζω να του αρέσει αυτή η δουλειά, να την αγαπήσει και να τη βάλει στα σπίτια του.

MusicCorner: Το «Ένα ένα» θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου;
Άρης Βλάχος: Σχεδόν αποκλειστικά… Θα βγουν κάποια cd σε κεντρικά δισκοπωλεία αλλά θα είναι ως συλλεκτικό κομμάτι.

MusicCorner: Μετά την αποψινή παρουσίαση ποια είναι τα επόμενα σου βήματα;
Άρης Βλάχος: Ακόμα δεν το έχω σκεφτεί αυτό. Είναι πολύ νωπό αυτό που συμβαίνει, δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα ότι βγήκε το cd. Σίγουρα συνεχίζω με την ομάδα, τη Σπείρα – Σπείρα και το Σταμάτη Κραουνάκη. Είμαστε και στο Κέντρο Πολιτισμού στον Ελληνικό Κόσμο με την παράσταση «Δε Μασάμε» και σίγουρα συνεχίζω να αυνθέτω για την επόμενη δουλειά η οποία δεν ξέρω ακόμα πότε θα έρθει.

MusicCorner: Έχεις συνθέσει στο παρελθόν θεατρική μουσική. Θα σε ενδιέφερε να κάνεις κάτι τέτοιο ξανά;
Άρης Βλάχος: Ο Σταμάτης, έχοντας ακούσει πράγματα δικά μου, μου έδωσε την ευκαιρία από πολύ νωρίς να γράψω για το θέατρο. Από παλιά όταν έγραφα, η μουσική μου είχε κάτι κινηματογραφικό μέσα της. Οπότε δε μου ήρθε δύσκολα. Μου είναι πιο εύκολο να γράφω για θέατρο, παρά να γράψω ένα δίσκο. Έχει μια μαγεία το θέατρο για μένα. Μακάρι να υπάρξει η ευκαιρία για μια νέα τέτοια δουλειά.

Κλείνοντας ζητήσαμε από το Σταμάτη Κραουνάκη να μας μιλήσει για τον Άρη και για τη συγκεκριμένη παραγωγή:
Σταμάτης Κραουνάκης: Με το cd του Άρη Βλάχου, εγκαινιάζουμε τις εκδόσεις των εφτά τραγουδιών. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία εύκολα στους νέους δημιουργούς και στους νέους καλλιτέχνες να εκφράσουνε τα τραγούδια τους με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Χαίρομαι πολύ που εγκαινιάζουμε με τον Άρη γιατί είναι ένας πλήρης δημιουργός, συνθέτης με το σίγμα κεφαλαίο, με δικιά του μελωδία, δικό του ήχο και ελληνική ταυτότητα. Χαίρομαι πραγματικά γιατί βάλαμε πολλή αγάπη γύρω γύρω, οι άνθρωποι που τον αγαπάμε, οι φίλοι του οι μουσικοί, το παιδί που έκανε τα εξώφυλλα και το παιδί που έκανε το site. Τολμάμε να δοκιμάσουμε τη διαδικτυακή διανομή. Νομίζω ότι αυτή είναι η καινούρια γλώσσα, από εκεί θα μας βρίσκουν όλοι. Προσπαθήσαμε να κάνουμε όσο πιο ελκυστική τη βιτρίνα του προϊόντος διαδικτυακά και να ‘χει καλό ταξίδι!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το event…


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here